Πολιτική

Ο πραγματικός λόγος που έρχεται σήμερα η Μελόνι στην Αθήνα – Η Συνάντηση με Μητσοτάκη

Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε μείζον θέμα για τις χώρες της Μεσογείου και πέρα από την Ελλάδα, η Ιταλία σηκώνει και αυτή τεράστιο βάρος.

Η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, απέναντι στον άξονα των χωρών του βορρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος, με οδηγό την Γερμανία, πιέζει για την επιστροφή των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που θα έχουν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα ομόλογό του κα. Τζόρτζια Μελόνι. Παράλληλα, πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες εκτιμάται πως θα βρεθεί το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η κατάσταση στην κεντρική και Ν.Α Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένου ότι τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική οικονομία έχουν πληγεί καίρια από τη συνέχιση του πολέμου. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την οικονομία άλλωστε, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεωρούν πως η κα Μελόνι θα δράξει της ευκαιρίας να θέσει για μία ακόμη φορά υπόψη του κ. Μητσοτάκη τα πλεονεκτήματα της ιταλικής πρότασης που αφορά την απόκτηση 3+1 κορβετών, κόστους περίπου 1,5 ευρώ, από το Πολεμικό Ναυτικό.

Το εν λόγο πρόγραμμα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ιταλική κυβέρνηση, δεδομένου ότι κατά την τελευταία διετία το θέτει σχεδόν σε όλες τις διμερής επαφές που έχει με την ελληνική πλευρά. Να σημειώσουμε πως οι Ιταλοί προβάλλουν κυρίως τη συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία Fincantieri με τα ναυπηγεία Ελευσίνας για συμπαραγωγή της κορβέτας FCx30-Doha επί ελληνικού εδάφους με την δημιουργία και ανάλογων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μία προμήθεια που βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ για την ανάθεσή της εμφανίζονται να «ξιφομαχούν» επί ίσοις όροις με τους Ιταλούς και οι Γάλλοι, αφού αμφότεροι έχουν καταφέρει να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις της επιχειρησιακής αξιολόγησης των προτάσεών τους από τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, εμφανίζονται να έχουν μετατεθεί χρονικά προς τα πίσω, τόσο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν όσο και λόγω της ύφεσης που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν αποκλείεται ωστόσο η κα Μελόνι να επιχειρήσει να αναζωπυρώσει το ελληνικό ενδιαφέρον για την ιταλική φρεγάτα Doha, κομίζοντας ως αντάλλαγμα την υπογραφή μίας αμυντική συμφωνία με την Αθήνα, ανάλογη με εκείνη που υπεγράφη με τους Γάλλους στην περίπτωση των φρεγατών Belharra.

Σύμφωνο Σταθερότητας και μεταναστευτικό

Σε ότι αφορά τη δημιουργία ενός κοινού Ελληνο- ιταλικού μετώπου με στόχο να μην επιστρέψουν, τουλάχιστον άμεσα, οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται πως θα συμφωνήσουν στην αναγκαιότητα να υποχωρήσει η σκληρή πτέρυγα της Ε.Ε η οποία εκφράζεται κυρίως από τη Γερμανία, σε πιο χαλαρές θέσεις. Η Ιταλία ποντάρει αρκετά στην ελληνική στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να προσχωρήσουν σταδιακά στο συγκεκριμένο μέτωπο και οι υπόλοιπες ώρες του Ευρωπαϊκού νότου.

Να επισημάνουμε πως το Σύμφωνο λέει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους ώστε να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ κατά ένα εικοστό κάθε χρόνο και να διατηρήσουν το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Αν όχι, θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις. Μετά την έκρηξη της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη ρήτρα αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας, η παράταση της οποίας θεωρείται αναγκαία από την πλευρά της Ρώμης προκειμένου να ευνοηθεί η ανάπτυξη και οι δημόσιες επενδύσεις.

Ένα ακόμη κεντρικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να αποτελέσει και το μεταναστευτικό, δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα δέχονται αυξημένη πίεση εξαιτίας της ενίσχυσης των μεταναστευτικών ροών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, σε ότι αφορά την Ιταλία, πως το κλειστό κέντρο παραμονής μεταναστών και προσφύγων της Λαμπεντούζα είναι και πάλι υπερπλήρες, γεγονός που εξηγεί και τη συνεχή έκκληση της Ρώμης προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να λάβουν περεταίρω μέτρα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να αναφερθούν και στον ενεργειακό τομέα, όπως και στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, με την ελληνική πλευρά να δίνει έμφαση στο θέμα της Λιβύης, εξαιτίας και της υπογραφής του παράνομου Τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, το οποίο καταπατά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο