Τεχνολογία

Έλον Μασκ: To Χ δεν θα σας επιτρέπει να μπλοκάρετε χρήστες

Έλον Μασκ: To Χ δεν θα σας επιτρέπει να μπλοκάρετε χρήστες

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, Ο Μασκ έχει κάνει γνωστά τα συναισθήματά του για το μπλοκάρισμα τους τελευταίους μήνες

Ο Έλον Μασκ λέει ότι η δυνατότητα μπλοκαρίσματος του X - πρώην Twitter - είναι στο στόχαστρο, επαναλαμβάνοντας τον μακροχρόνιο καημό του κατά της βασικής λειτουργίας της κοινωνικής δικτύωσης

Ο Έλον Μασκ λέει ότι η δυνατότητα μπλοκαρίσματος του X – πρώην Twitter – είναι στο στόχαστρο, επαναλαμβάνοντας τον μακροχρόνιο καημό του κατά της βασικής λειτουργίας της κοινωνικής δικτύωσης. “Το block πρόκειται να διαγραφεί ως “χαρακτηριστικό”, εκτός από τα DMs”, δήλωσε ο Μασκ απαντώντας την Παρασκευή στο X. Συνέχισε μάλιστα με μια άλλη ανάρτηση: “Δεν έχει νόημα”.

Ο Μασκ έχει κάνει γνωστά τα συναισθήματά του για το μπλοκάρισμα τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούνιο, δήλωσε ότι το Twitter θα πρέπει να καταργήσει το μπλοκάρισμα υπέρ μιας ” πιο ισχυρής μορφής σίγασης” και έχει παραπονεθεί για μεγάλες λίστες μπλοκαρίσματος και ομαδικές εκστρατείες αποκλεισμού εναντίον χρηστών που είναι συνδρομητές στο Twitter Blue. Αλλά έχει επίσης ένα μακρύ ιστορικό με υποσχέσεις που καθυστερούν ή δεν υλοποιούνται ποτέ – και η κατάργηση της λειτουργίας “μπλοκαρίσματος” μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αντιδημοφιλής τροποποίηση.

Το μπλοκάρισμα παρέχει κάποια πολύ απτά οφέλη, βοηθώντας τους χρήστες (ιδίως αυτούς που έχουν παρουσία σε μεγάλο ποσοστό) να κάνουν τα πάντα, από το να αποφεύγουν την παρενόχληση μέχρι απλά να καθαρίζουν τα spam στις απαντήσεις τους. Είναι σπάνιο για τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα να ξεκινούν χωρίς κουμπί αποκλεισμού- όταν ο ανταγωνιστής του microblogging Bluesky το δοκίμασε αυτή την άνοιξη, αποτέλεσε σημείο προβληματισμού το οποίο άλλαξε για τα καλά σχεδόν αμέσως. “Το μπλοκάρισμα είναι μια μορφή μέτρου για τους χρήστες”, σημείωσε ο αρχισυντάκτης του Windows Central Daniel Rubino μετά τα πρόσφατα tweets του Μασκ. Η σίγαση είναι επίσης ένα είδος ελέγχου, αλλά οι χρήστες με σίγαση μπορούν ακόμα να παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις σας ή να δίνουν ανεπιθύμητες απαντήσεις που γίνονται αντιληπτές από άλλα άτομα.

Ο Μασκ έχει αναφερθεί στο X και το Twitter ως ένα είδος ψηφιακής αρένας μάχης που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης ενθαρρύνοντας τη συνεχή επικοινωνία χωρίς όρια, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα περιφρονούσε αυτή την προοπτική. Υπάρχουν όμως ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε.

Όπως παρατήρησαν πολλοί χρήστες, τόσο η Apple όσο και η Google συμπεριλαμβάνουν όρους που υποδηλώνουν ότι οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται μια λειτουργία αποκλεισμού – οι προγραμματιστές του Google Play πρέπει να παρέχουν “ένα σύστημα εντός της εφαρμογής για τον αποκλεισμό [του περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες] και των χρηστών” και οι προγραμματιστές του iOS πρέπει να παρέχουν “τη δυνατότητα αποκλεισμού των κακόβουλων χρηστών από την υπηρεσία”. (Ενώ η νομοθεσία της Apple εδώ φαίνεται διφορούμενη σχετικά με το αν οι χρήστες πρέπει να έχουν δυνατότητα αποκλεισμού, σε ένα δημοσίως αναρτημένο μήνυμα περί απόρριψης του iOS αναφέρεται ευθέως ότι “οι χρήστες χρειάζονται έναν μηχανισμό για να αποκλείουν τους κακοποιητικούς χρήστες”). Ο Μασκ δεν σέβεται ιδιαίτερα την τήρηση των κανόνων, αλλά στο παρελθόν έχει κάνει πίσω από το να συγκρούεται απευθείας με την Apple.

Δεν είναι επίσης σαφές πόσο δύσκολη θα ήταν τεχνικά η κατάργηση του μπλοκαρίσματος. Ο Μασκ έχει εκφράσει παράπονα για τη σταθερότητα της παλιάς βάσης κώδικα του Twitter, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει τους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των βασικών μελών της τεχνικής ομάδας. Πέρα από τις επιπτώσεις που θα είχε σε πρώτη φάση ο τερματισμός του μπλοκαρίσματος, η κατάργηση ενός βασικού χαρακτηριστικού θα μπορούσε να έχει ακούσιες παρενέργειες για έναν ιστότοπο που έχει ήδη υποστεί σημαντικές διακοπές λειτουργίας.

Οι προσθήκες στο X Pro

Τούτου λεχθέντος, το X εξελίσσεται υπό τον Μασκ. Το TweetDeck (που τώρα ονομάζεται X Pro) πρόσθεσε ένα paywall νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και η Washington Post φαίνεται να ανακάλυψε ένα κρυφό περιορισμό των συνδέσμων προς το Instagram, τους New York Times και άλλους ιστότοπους που δεν αρέσουν στον Μασκ – αν και εξαφανίστηκε μετά την αναφορά της Washington Post. Η κατάργηση του αποκλεισμού (ή η μετατροπή του σε επί πληρωμή λειτουργία) δεν είναι απαραίτητα επικείμενη, αλλά δεν είναι ενδεχομένως και εκτός συζήτησης.

Πηγή: capital.gr, Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments