Κόσμος

NYT: Δημοσίευμα καταπέλτης για το Βρετανικό Μουσείο

NYT: Δημοσίευμα καταπέλτης για το Βρετανικό Μουσείο

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Η κρίση του περίφημου Μουσείου είναι χρόνια και πολύπλευρη, κατά τους NYT.

Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται σε εκτεταμένη κρίση μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου κατά το οποίο χάθηκαν ή εκλάπησαν χιλιάδες αντικείμενα από τις συλλογές του και απολύθηκε ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Εκτός από τις επιπτώσεις αυτού του περιστατικού μεγάλης προβολής, το Βρετανικό Μουσείο έπρεπε να συγκεντρώσει κεφάλαια για τις αναγκαίες ανακαινίσεις, δέχθηκε έντονη κριτική για τις χορηγίες που έλαβε από πετρελαϊκές εταιρείες, αναγκάστηκε να κλείσει φέτος λόγω απεργίας των εργαζομένων και αντιμετώπισε ένα πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο χρησιμοποιήθηκε χωρίς άδεια το έργο ενός μεταφραστή σε μια έκθεση.

Και όλα αυτά καλείται να τα αντιμετωπίσει το Μουσείο δίχως κάποιο άτομο στην κεφαλή του, μετά την παραίτηση του διευθυντή του στις 25 Αυγούστου. 

Ο Κρις Σμιθ, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, δήλωσε ότι το μουσείο «σίγουρα περνάει μια δύσκολη περίοδο»«Η ηγεσία του πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να αποκαταστήσει τη φήμη του» είπε.

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Αυγούστου, όταν ανακοινώθηκε ότι ένας υπάλληλος απολύθηκε μετά την απώλεια ή την κλοπή “πολύτιμων αντικειμένων” από την αποθήκη του Βρετανικού Μουσείου. Το όνομα του υπαλλήλου αποκαλύφθηκε: ο 56χρονος Peter Higgs, βετεράνος υπάλληλος και επικεφαλής επιμελητής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης.

Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, το μουσείο είχε λάβει γνώση της δραστηριότητας του Χιγκς δύο χρόνια νωρίτερα! Συγκεκριμένα, ο έμπορος αρχαιοτήτων Ittai Gradel παραπονέθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο Higgs πωλούσε αντικείμενα από τη συλλογή του στο eBay. Το Βρετανικό Μουσείο αρχικά απέρριψε τους ισχυρισμούς του Gradel, αλλά τελικά αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα γεγονότα. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC το Σάββατο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν επιβεβαίωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο είχε απολύσει το πρόσωπο που είχε εντοπίσει ο Gradel και δήλωσε ότι τουλάχιστον 2.000 αντικείμενα είχαν εξαφανιστεί.

Κανείς δεν έχει ακόμη συλληφθεί για την υπόθεση, η οποία έχει οδηγήσει σε επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης για τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Βρετανικού Μουσείου.

Η “καταιγίδα” των αποκαλύψεων συνεχίστηκε, εφιστώντας την προσοχή στην ανεπαρκή τήρηση αρχείων του μουσείου: μόνο το ήμισυ της συλλογής του, που αποτελείται από 4,5 εκατομμύρια αντικείμενα, έχει αρχειοθετηθεί ψηφιακά. Πράγματι, ο κατακερματισμένος χαρακτήρας του καταλόγου αποτελούσε αντικείμενο κριτικής εδώ και δεκαετίες: το 1988, το Εθνικό Ελεγκτικό Γραφείο, το ελεγκτικό όργανο της κυβέρνησης, ανέφερε σε έκθεσή του ότι η απογραφή και τα αρχεία του Βρετανικού Μουσείου για τις συλλογές του ήταν “μη ικανοποιητικά”.

Λόγω των “συνεχιζόμενων ελλείψεων προσωπικού”, πρόσθεσε η έκθεση, ήταν “αδύνατο να πούμε” πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ο Charles Saumarez Smith, πρώην διευθυντής της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών, δήλωσε ότι άλλα μεγάλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου, είχαν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τους ηλεκτρονικούς καταλόγους τους μετά την καυστική έκθεση. “Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί το Βρετανικό Μουσείο δεν το έκανε”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments