Nέα της αγοράς

Πονοκέφαλος για τους «μακαρονάδες» – Εκτοξεύτηκε η τιμή των ζυμαρικών

Πονοκέφαλος για τους «μακαρονάδες» – Εκτοξεύτηκε η τιμή των ζυμαρικών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Οι λάτρεις των ζυμαρικών πρέπει να προετοιμαστούν για να πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά

Με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού να βρίσκεται σε χαμηλό 22 ετών, οι ιταλικές εταιρείες ζυμαρικών αγοράζουν αλεύρι από την Τουρκία.

Οι λάτρεις των ζυμαρικών πρέπει να προετοιμαστούν για να πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά για την αγαπημένη τους μακαρονάδα, καθώς η ξηρασία στον Καναδά και η κακοκαιρία στην Ευρώπη έβλαψαν τις καλλιέργειες σκληρού σιταριού προκαλώντας σημαντικές ελλείψεις που ανεβάζουν το κόστος.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, δεν θα μπορούσε να μείνει συγκίνητη μπροστά στις υψηλές τιμές των ζυμαρικών και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση τον περασμένο Μάιο, όταν οι τιμές των βασικών τροφίμων υπερδιπλασιάστηκαν του πληθωρισμού.

Με την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού να βρίσκεται σε χαμηλό 22 ετών, οι μεγάλες εταιρείες ζυμαρικών της Ιταλίας έπρεπε να στραφούν σε ασυνήθιστους προμηθευτές όπως η Τουρκία, για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους ώστε να μη λείψει η αγαπημένη «πάστα» από το τραπέζι.

Στο Τορόντο, η Continental Noodles είδε το σακί σκληρού αλευριού των 20 κιλών να αυξάνεται περισσότερο από 24%, φτάνοντας σε λίγες εβδομάδες μέσα στον Ιούλιο στα 26 δολάρια από 19,15 που ήταν πριν.

Η Continental, μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία παρασκευάζει φετουτσίνι και ραβιόλια που πουλά στα σούπερ μάρκετ, αναγκάστηκε να πληρώσει αυξημένες και τις ντομάτες που χρησιμοποιεί για τις σάλτσες της, μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις καλλιέργειες στην Ισπανία και την Ινδία.

Ένας από τους ιδιοκτήτες της Continental, ο Vincent Liberatore, εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές των ζυμαρικών θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς οι σοδειές στον Καναδά, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σκληρού σιταριού στον κόσμο, έχουν καταστραφεί από την ξηρασία.

Και φυσικά ,το επιπλέον κόστος θα περάσει στους καταναλωτές. «Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει – όλα ανεβαίνουν», είπε ο Liberatore. «Το μεγαλύτερο άγχος για εμάς τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή είναι το άγνωστο – ένα τρενάκι του λούνα παρκ που πάει τις τιμές πάνω – κάτω».

Αυξηση 12% στα ζυμαρικά, ράλι στο ρύζι

Οι τιμές λιανικής των ζυμαρικών αυξήθηκαν περίπου 12% φέτος στην Ευρώπη και 8% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Nielsen. Οι τιμές ενός άλλου βασικού προϊόντος, του ρυζιού, έχουν επίσης εκτοξευθεί μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Ινδία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προβλέπει την παγκόσμια παραγωγή σκληρού σιταριού για το διάστημα 2023/24 να πέφτει σε χαμηλό 22 ετών, ωθώντας τα παγκόσμια αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων.

Ο Καναδάς αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του παγκόσμιου εμπορίου σκληρού σιταριού. Τη φετινή χρονιά όμως, με την μεγάλη ξηρασία που έπληξε την χώρα, η συγκομιδή είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 χρόνων, με τους Καναδούς αγρότες να παράγουν μόνο 4,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σκληρού σιταριού το 2023, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται επίσης να έχουν μικρότερη σοδειά, ενώ η ξηρασία μείωσε την παραγωγή στην Ισπανία και οι έντονες καιρικές συνθήκες δημιούργησαν κατώτερη ποιότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Ιταλικά μακαρόνια με τουρκικό αλεύρι

Η μείωση των προμηθειών οδήγησε την Ιταλία να στραφεί στην Τουρκία για την αγορά σιτηρών με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν σταθεροποιηθεί ελαφρώς.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις τουρκικές εξαγωγικές σκληρού σιταριού σε 300.000 μετρικούς τόνους, με τις περισσότερες να προορίζονται για την Ιταλία.

Ωστόσο, οι πραγματικές εξαγωγές αναμένεται ευρέως να φτάσουν τους 500.000 τόνους και πιθανώς το 1 εκατομμύριο ανάλογα με τις κρατικές εγκρίσεις εξαγωγών.

«Οι τουρκικές εξαγωγές έχουν μειώσει τις τιμές σκληρού σίτου σε Μεσόγειο και Βόρεια Αμερική, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν την πορεία αυτή και τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Philip Werle, συνεργάτης της Northstar Brokerage με έδρα την Ισπανία.

Κι όλα αυτά ενώ η Ρωσία έστειλε πάνω από 100.000 τόνους σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία εισαγωγών της ΕΕ.

Η Consultancy Strategie Grains εκτιμά πάντως ότι οι παραγωγοί ζυμαρικών θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιούν περισσότερο μαλακό σιτάρι όπου οι κανονισμοί το επιτρέπουν και το εισόδημα των καταναλωτών είναι περιορισμένο.

Το σκληρό σιτάρι όμως, είναι αυτό που χρειάζεται για να παραγωγή ζυμαρικών ενώ το μαλακό σιτάρι χρησιμοποιείται ευρέως στην Βόρεια Αφρική για την παρασκευή κουσκούς.

«Δεν θα υπάρχει αρκετό σκληρό σιτάρι για να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον κόσμο σε κανονικό επίπεδο ζήτησης», δήλωσε η αναλυτής της Strategie Grains, Severine Omnes-Maisons.

«Και όσο ο Καναδάς παραμένει εκτός αγοράς λόγω της κακής σοδειάς, οι τιμές μόνο θα αυξάνονται, τόνισε.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments