Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber, θέλει η ΕΕ να επανεξετάσει την προσέγγισή της στη νότια Μεσόγειο, μετά από διήμερη επίσκεψη στην Τυνησία, με την οποία η Ένωση σύναψε πρόσφατα συμφωνία ελέγχου μεταναστών σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση.
Η επίσκεψη του κεντροδεξιού ηγέτη περιελάμβανε συνάντηση 90 λεπτών με τον Πρόεδρο της Τυνησίας Kais Saied καθώς και συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Ανώτερος αξιωματούχος του ΕΛΚ είπε στην EURACTIV ότι το ταξίδι ήταν προσωπική πρωτοβουλία του κ. Weber και ότι δεν συνοδευόταν από άλλους ευρωβουλευτές από την πολιτική του ομάδα. Φαίνεται ότι ο κ. Weber πιστεύει ότι η πολιτική γειτονίας της ΕΕ στη νότια Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική δεν έχει αποδώσει πολλά και χρειάζεται αναθεώρηση.
«Αυτό σημαίνει οικοδόμηση πολιτικών και προσωπικών σχέσεων και μερικές φορές άβολες συζητήσεις », είπε ο αξιωματούχος του ΕΛΚ.
Προεκλογική τοποθέτηση
Το κεντροδεξιό κόμμα επιδιώκει επίσης να τοποθετηθεί ως το καλύτερο που μπορεί να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.
«Χρειαζόμαστε δέσμευση με σεβασμό και πρέπει να γνωρίζουμε πόσο λίγους φίλους έχει η ΕΕ στην περιοχή της νότιας Μεσογείου », πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΕΛΚ. «Πρέπει να αναπτύξουμε αυτές τις συνεργασίες. »
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Saïed, ο Manfred Weber προέτρεψε τον Τυνήσιο Πρόεδρο να προχωρήσει περαιτέρω στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ενθαρρύνει τους ευρωπαίους επενδυτές και επέμεινε στον σεβασμό του μνημονίου κατανόησης που συνήφθη με την ΕΕ στα μέσα Ιουλίου.
Το ταξίδι έρχεται καθώς το ΕΛΚ αρχίζει να τοποθετείται για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, όπου η μετανάστευση αναμένεται να είναι ένα από τα κύρια πολιτικά θέματα της εκστρατείας.
«Οι ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουμε να διαφοροποιηθούμε από την προσέγγιση της ακροδεξιάς. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν ότι τα κράτη αντιμετωπίζουν την παράτυπη μετανάστευση με υπευθυνότητα», είπε ο αξιωματούχος του ΕΛΚ.
Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και της Ιταλίας Mark Rutte και Giorgia Meloni, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με τον κ. Saïed τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η οποία θα επιτρέψει στην Τυνησία να εντείνει τις προσπάθειές της για τον έλεγχο και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών ο μεσογειακός. Σε αντάλλαγμα, η Επιτροπή θα παράσχει 785 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα της Βόρειας Αφρικής φέτος για να στηρίξει την οικονομία της και τα έργα της για υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Αφρικής.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, με την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων, θέλει το σύμφωνο της Τυνησίας να χρησιμεύσει ως πρότυπο για παρόμοιες συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλα κράτη της Βόρειας Αφρικής.
Στα τέλη Ιουλίου, μια επιστολή που απευθυνόταν στην κ. von der Leyen και υπογράφηκε από μια ομάδα ευρωβουλευτών από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων πολλών βουλευτών του ΕΛΚ, επέκρινε τη συμφωνία ΕΕ-Τυνησίας, η οποία δεν αντιμετωπίζει «τις κύριες ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα παρατηρήθηκε στην Τυνησία».
Ρώτησαν επίσης ποια μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση δεν ωφελεί τα ιδρύματα που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί το Μνημόνιο Συνεννόησης δεν περιλάμβανε εκκλήσεις για συνολικό εθνικό διάλογο ή την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Ωστόσο, κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει διακομματική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας με την Τυνησία.
«Είναι πιο σημαντικό να εξαλειφθούν οι αιτίες [της παράτυπης μετανάστευσης] παρά να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα», εξήγησε ο Κάις Σαΐντ στον κ. Βέμπερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα. Ο Τυνήσιος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τυνησία πρέπει να συνεργαστούν για να «αντιμετωπίσουν τα εγκληματικά δίκτυα που ασκούν εμπορία ανθρώπων στα βόρεια και νότια της Μεσογείου».