Πολιτική

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση στη Βουλή

Πηγή Φωτογραφίας: Βουλή. Συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα, προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά σε Έβρο και Πάρνηθα. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)

Δεν έλειψαν οι επιθέσεις και οι αιχμηροί χαρακτηρισμοί από τη συζήτηση που διεξήχθη χθες στο Κοινοβούλιο.

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτιές και εντός Βουλής, με τους πολιτικούς ¨αρχηγούς  να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης στη χώρα μας, από τις μεγάλες πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές τους τελευταίους δύο μήνες, με αυτήν στον Έβρο – που χαρακτηρίσθηκε ως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για 13η ημέρα.

Από την συζήτηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, δεν έλλειψαν ούτε οι προσωπικές επιθέσεις, ούτε οι σπόντες, αλλά ούτε και οι χαρακτηρισμοί.  

Μάλιστα, η ένταση «μεταδόθηκε» μέχρι και στον συνήθως ψύχραιμο πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που αντέδρασε στους χαρακτηρισμούς του Κυριάκου Βελόπουλου για τον πρωθυπουργό – 0 οποίος, πάντως, νωρίτερα είχε πει στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ότι λέει… «σαχλαμάρες με το αζημίωτο».

Πάντως, για μία ακόμα φορά, σοφότεροι δεν γίναμε, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της πρόληψης, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση εξαντλήθηκε σε… «διαγωνισμό» ατάκας και στα γνωστά επιχειρήματα περί κλιματικής αλλαγής και βαρύτερων ποινών για τους επίδοξους εμπρηστές.

«Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σημασία των οργανωμένων εκκενώσεων, τονίζοντας ότι «δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», είπε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «μη μας πείτε στην αντιπολίτευση ότι αυτό ήταν αυτονόητο».

Στη δευτερολογία του, μάλιστα, έκανε αναφορά στην εθνική τραγωδία στο Μάτι, με μία διατύπωση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς – απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο – ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το 2018 κάηκαν μόλις 120.000 στρέμματα», αλλά χάθηκαν και 104 ψυχές στο Μάτι.

«Είστε κρυπτόμενος πρωθυπουργός που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες» Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Είναι δική σας πολιτική ευθύνη η εξέλιξη και διαχείριση των πυρκαγιών. Είναι προσωπική σας ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει «εκθέσει» τη χώρα.

«Θεωρείτε επιτυχία της κυβέρνησης την εκκένωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης; Δεν είναι επιτυχία ούτε ότι φυγαδεύσατε τα αεροπλάνα στην Αγχίαλο», ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης «δεν υπάρχει χώρος και χρόνος ούτε για δικαιολογίες ούτε για συγνώμη, και δυστυχώς οι νέες εξαγγελίες δεν είναι αξιόπιστες γιατί τις έχετε κάνει 2-3 φορές».

«Κυβέρνηση αυξημένης αλαζονείας, μηδενικής αποτελεσματικότητας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης «αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας».

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας «οργανωμένης ανευθυνότητας» στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού», σημείωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός από τις ευθύνες που απέδωσε στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναφέρθηκε πάντως και στην τραγωδία των Τεμπών, καθώς και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες χούλιγκαν.

“Σαχλαμάρες”

«Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;», είπε σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον προέδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, που είχε μιλήσει για ρίψεις επιβραδυντικού.

«Επιβραδυντικό δεν χρησιμοποιούν τα Canadair, αλλά μόνο τα Πετζετέλ και έχει μία ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αρκετά πια κύριε Βελόπουλε, λέτε ό,τι σαχλαμάρα μπορεί να πει κανείς με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε εκνευρίζεστε. Νισάφι πια!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments