Μητσοτάκης – Πρόληψη πυρκαγιών: Τα μέτρα αντιμετώπισης και το σχέδιο ανασυγκρότησης περιοχών
Πηγή Φωτογραφίας: Βουλή. Συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα, προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά σε Έβρο και Πάρνηθα. Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI)
Δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών για τη θωράκιση της χώρας μας έναντι του κινδύνου των πυρκαγιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί τη Ρόδο, παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο πρόληψης (διαχείρισης των δασών), αντιμετώπισης (ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας) και ανασυγκρότησης (θα αποκαθιστά τις βλάβες με τρόπο που θα περιορίζεται ο κίνδυνος επανάληψης της καταστροφής).
Το νέο πλαίσιο μπορεί να κωδικοποιηθεί σε δέκα συν μία κατηγορίες παρεμβάσεων:
1. Πρόστιμα και φυλακή για τους εμπρηστές. 2. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες. 3. Evros-pass για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής, πρότυπο για όσα χρειαστεί να εφαρμοστούν. 4. Αναδασώσεις, υιοθέτηση του θεσμού «ανάδοχος αναδάσωσης». 5. Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. 6. Ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής με νέα καναντέρ, drones, θερμικές κάμερες και συνδρομή της χώρας μας σε δορυφορικό σύστημα καταγραφής θερμότητας για τον άμεσο εντοπισμό περιστατικών πυρκαγιάς. 7. Προσλήψεις επιπλέον 1200 εποχικών πυροσβεστών, 1000 τακτικών πυροσβεστών και 500 δασολόγων, περισσότεροι δασοκομάντο. 8. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, αλλαγές στη διαχείριση και την αξιοποίηση των δασών. 9. Προληπτικές δράσεις τον χειμώνα, 200 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για καθαρισμούς και αντιπυρικές, εντοπισμός των ακαθάριστων οικοπέδων μέσα από το κτηματολόγιο. 10. Αξιοποίηση επιστημονικών μελετών για την καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την ανάπτυξη δράσεων για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, καθώς οι νέοι πολίτες πρέπει να ξέρουν πρώτες βοήθειες, αλλά και τρόπους αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είμαστε όλοι πληγωμένοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε πως «προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112 για να σώζουμε ζωές».
Αναφερόμενος στην φωτιά στον Έβρο, σημείωσε πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής και άναψε σε περιοχή που αποτελεί διαδρομή μετακίνησης μεταναστών». «Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση. Ερευνάται. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα τους εντοπίσουμε και αυτό είναι δουλειά των αρχών» προσέθεσε. «Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση» ξεκαθάρισε.
Ακραία φαινόμενα
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε ετοιμότητα επιπέδου «5», επτά φορές! «Αυτό το καλοκαίρι είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες που συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους είπε και περιέγραψε τη συνθήκη «hot-dry-wind» (ζέστη, ξηρασία, άνεμοι) που καθιστά μη αντιμετωπίσιμες τις πυρκαγιές.
Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης
«Οι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους;» έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ερώτημα και έδωσε την απάντηση: «Δεν θα υπεκφύγω. Άλλοι την έκαναν και άλλοι όχι. Υπάρχουν δήμοι υποδειγματικοί με δίκτυα, δεξαμενές και συνδέσμου, υπάρχουν και άλλοι που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και ανέχονται παράνομες χωματερές ή αυθαιρεσίες δημοτών».
Το μπρα ντε φερ με τους αρχηγούς
«Γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές – ότι στη Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτολογία του. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για δολοφονία χαρακτήρων: «Καλό είναι κυρία Κωνσταντοπούλου να μην συγχέεται τον ρόλο σας ως δικηγόρος και τον ρόλο σας ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι αξιωματικοί που κατηγορείτε για το Μάτι μπορεί σήμερα να δίνουν μάχη στη Δαδιά. Υπάρχει κυρία Κωνσταντοπούλου το τεκμήριο αθωότητας και η αξιολόγηση. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες».
Έντονη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα fake news που, όπως είπε, ακούστηκαν από τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Είστε διακινητές των πιο θλιβερών fake news και θεωριών συνωμοσίας. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε βγάζετε και γλώσσα. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο. Μας είπατε το εξής αμίμητο: Έσβησαν οι φωτιές στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες»;
Φάμελλος: «Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και αθωράκιστη»
«Φτάσαμε ξανά σε μια συζήτηση, γιατί έχουμε ανήκουστες, ανυπολόγιστες και αναντίστρεπτες ζημιές, ζωές, περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές, βασικές υποδομές, εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, κινδύνεψαν πόλεις, πρωτεύουσες νομών, εκκενώθηκε το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα, ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών, κινδύνευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και εστίασε τα πυρά του στον πρωθυπουργό: «Η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική σας ευθύνη κ. Μητσοτάκη. Εκθέτετε τη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών. Περιμένουμε και τη λογοδοσία και την ευθύνη».
Ανδρουλάκης: Κάτι πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατου αποσυντονισμού
«Οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης αυξημένης αυταρέσκειας, αυξημένης αλαζονείας και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας οργανωμένης ανευθυνότητας στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και προσέθεσε: «Κάτι, λοιπόν, πάει στραβά στο βασίλειο του πολυδιάστατου… αποσυντονισμού. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός αλλά ούτε και η απαιτούμενη επένδυση στην πρόληψη». Με αφορμή αναφορές του κ. Βορίδη, που διερωτήθηκε δημόσια αν πίσω από την πυρκαγιά στη Ρόδο είναι ξένοι πράκτορες, κάλεσε τον πρωθυπουργό αν έχει στοιχεία για δράση ξένων παραγόντων και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, να τα προσκομίσει στην εθνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας