Για δώδεκα ημέρες ο Έβρος καίγεται. Συντελείται στη χώρα μια ανυπολόγιστη καταστροφή, σε πολλές περιοχές, με ανθρώπινες απώλειες και με δραματικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον. Όλοι οι επιστήμονες μιλούν με τα πιο ανησυχητικά λόγια για το μέλλον της χώρας και της ποιότητας ζωής των πολιτών μετά από αυτή την καταστροφή. Ένα είναι βέβαιο. Ότι οι μεγαλοστομίες του κ. Μητσοτάκη στις 7 Ιουλίου περί “ετοιμότητας” για την αντιπυρική περίοδο έχουν καταρρεύσει μαζί με το παραμύθι του δήθεν επιτελικού κράτους. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μια κυβέρνηση που κυβερνάει πάνω από τέσσερα χρόνια και πριν δύο μήνες έλαβε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Οι ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν κρύβονται όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα κι αν σκαρφιστεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Μάρτιο του 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία, που είχε φέρει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, παραμένει σε αναστολή τρία χρόνια μετά. Τον φθινόπωρο του 2021 ιδρύθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τον σχετικό νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα, κάτι που παραδέχτηκε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Κικίλιας. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πολιτική Προστασία. Συγκεκριμένα, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκατ. ευρώ έχουν αξιοποιηθεί μόλις 938 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή ποσοστό 0,5%.
Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και τα πολύ σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης της πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε φέτος με 3.600 οργανικά κενά στην πυροσβεστική, ενώ μόλις πρόσφατα ο κ. Κικίλιας τόνισε την ανάγκη για 500 νέες προσλήψεις στην πυροσβεστική. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης καθηκόντων το 2019, πάγωσε τις προγραμματισμένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 550 προσλήψεις δασοπόνων και δασολόγων, καθώς και το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 προσωπικό. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε βέβαια και την αστυνομική βία με τις “Αύρες” εναντίον των πυροσβεστών που διεκδικούσαν την μονιμοποίησή τους το φθινόπωρο του 2021 έξω από το Υπουργείο.
Η χώρα, όπως και όλη η Ανατολική Μεσόγειος, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική πρόκληση. Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και συνολικά των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Και απέναντι σε αυτή την πρόκληση, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας όλοι και πρώτη από όλους η κυβέρνηση, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζει το πρόβλημα με χαρακτηριστική προχειρότητα και επιπολαιότητα. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε την πρόσφατη επίθεση της κυρίας Βούλτεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα στοιχεία του Meteo; Σε μια περίοδο που απαιτείται η καλύτερη συνεργασία της πολιτείας και των επιστημόνων, η κυβέρνηση “κατάφερε” να ανοίξει αντιπαράθεση μαζί τους, μόνο και μόνο για να αποκρύψει τις ευθύνες της.
Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με συνεννόηση, μεσομακροπόθεσμο ορίζοντα, ουσιαστική εμπλοκή της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κριτική και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όλο αυτό το διάστημα. Μένει να φανεί αν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σταθεί και αυτή στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης ή αν θα συνεχίσει στο δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης.
*O Στέργιος Καλπάκης είναι Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία