Όταν ο Στίγκλιτς επιτέθηκε στη Fed
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Grupobcc.com - International speaker Joseph Stiglitz
Μήνυμα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) «δεν έκανε τα μαθήματά της», χαρακτηρίζοντας λανθασμένα την έξαρση του πληθωρισμού που ταλαιπώρησε την αμερικανική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, στέλνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Όπως μεταδίδει το CNBC, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να κερδίζει ρυθμό στις αρχές του 2021, καθώς η οικονομία εξήλθε από την πανδημία. Από 1,2% ετησίως τον Δεκέμβριο του 2020, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό 40 ετών, στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022. Στο πλαίσιο αυτό, η Fed δεν άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και ο πρόεδρος Τζέρομ Πάουελ επέμεινε επανειλημμένα ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός», υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε εύκολα να τιθασευτεί.
«Η Fed πίστευε ότι η πηγή του πληθωρισμού που ξεκίνησε στη μετα-πανδημική εποχή ήταν η υπερβάλλουσα ζήτηση, και θα μπορούσατε να καταλάβετε γιατί μπορεί να το πίστευαν αυτό, αν δεν είχαν κάνει την εργασία τους», σημείωσε ο Στίγκλιτς.
Αντ’ αυτού, ο Στίγκλιτς είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών συχνά οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη βασικών εξαρτημάτων, όπως τα τσιπ ημιαγωγών.
Σε μια προσπάθεια να τραβήξει τον πληθωρισμό πίσω προς τον στόχο του 2%, η Fed έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές συνολικά σε ένα εύρος στόχο 5,25% – 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 22 χρόνια. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με την ανάγνωση του 12μηνου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή να πέφτει μόλις στο 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και με πολλαπλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
«Πολύ κακά οικονομικά»
Παρόλο που δεν βλέπει ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 18 μηνών οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, ο νομπελίστας οικονομολόγος ανέφερε ότι υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την αξιολόγηση της Fed για τη δυναμική του πληθωρισμού.
«Είναι πραγματικά κακά οικονομικά, επειδή η Fed είδε ότι η κυβέρνηση είχε περάσει αυτό το τεράστιο πρόγραμμα ανάκαμψης και αν όλα αυτά τα χρήματα είχαν δαπανηθεί, θα ήταν πληθωριστικό, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια υπήρχε τεράστια αβεβαιότητα».
Η αβεβαιότητα αυτή σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις δεν επένδυσαν όπως θα έκαναν κανονικά, ενώ οι καταναλωτές δεν αισθάνονταν άνετα να αξιοποιήσουν τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που σημαίνει ότι η συνολική, ή συνολική, ζήτηση εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις πριν από την πανδημία, δήλωσε ο Στίγκλιτς.
«Γιατί υπήρξε πληθωρισμός; Όλοι γνωρίζουμε τον λόγο. Οι τιμές των αυτοκινήτων στην αρχή ανέβηκαν πολύ – γιατί; Ήταν επειδή δεν ξέραμε πώς να κατασκευάσουμε αυτοκίνητα; Όχι, ξέραμε πώς να φτιάχνουμε αυτοκίνητα. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ξέχασαν να δώσουν παραγγελίες για τσιπ, και ελλείψει τσιπ δεν μπορείς να φτιάξεις αυτοκίνητο», πρόσθεσε.
Διχασμός
Παρά τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η αμερικανική οικονομία άντεξε εκπληκτικά καλά, αν και οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να διχάζονται για το αν η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα επιφέρει ύφεση.
Ο Στίγκλιτς πρότεινε ότι η οικονομική ομαλή προσγείωση που προσπάθησε να σχεδιάσει η Fed μπορεί κάλλιστα να καρποφορήσει, αλλά ως αποτέλεσμα ενός άλλου τυχερού «λάθους» πολιτικής, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση με τη μορφή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.
Ο IRA, η νομοθεσία-ορόσημο της κυβέρνησης Μπάιντεν που στοχεύει στη μεταποίηση, τις υποδομές και την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησε πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και έχει ωθήσει περισσότερες από 500 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
«Όταν ψήφισαν αυτόν τον νόμο, πίστευαν ότι θα υπήρχαν κάποιες εταιρείες που θα τον εκμεταλλεύονταν και ότι θα κόστιζε σε 10 χρόνια 271 δισ. δολάρια. Πλέον, οι εκτιμήσεις από πολλές πηγές είναι πολύ πάνω από ένα τρισ. δολάρια», σημείωσε ο Στίγκλιτς.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την οικονομία που θα αντισταθμίσει τις συσταλτικές επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής, οπότε μπορεί να τα καταφέρουμε με τύχη. Η Fed δεν είχε ιδέα για την επίδραση του IRA».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας