Στην πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων στην ιστορία της προχώρησε η Attica Bank με το χαρτοφυλάκιο “Astir I” μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό fund AB CarVal Investors.
Με τη συναλλαγή που ανακοινώθηκε εχθές, Πέμπτη από τη διοίκηση της τράπεζας, το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων απομειώνεται κατά 321 εκατ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαιά της ενισχύονται κατά 60 μονάδες βάσης.
Πρόκειται για ορόσημο στην ιστορική “μάχη” της Attica Bank με τα κόκκινα δάνεια που ανέρχονταν – πριν τη συναλλαγή “Astir I” – σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφωνόταν στο 65%.
Σε παλαιότερες δηλώσεις της η CEO Ελένη Βρεττού είχε ξεκαθαρίσει ότι σημαντικότερη αποστολή της τράπεζας είναι η εξυγίανση του ενεργητικού της και προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται σημαντικές ενέργειες. “Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο αυτό άμεσα και αποτελεσματικά”, αναφέρει η ίδια στη χθεσινή ανακοίνωση.
Παράλληλα, η διοίκηση “τρέχει” ακόμη τρεις συναλλαγές: το χαρτοφυλάκιο “Metexellixis” με τιτλοποιημένα δάνεια 670 εκατ. ευρώ, το project “Omega” ύψους 1,3 δισ. ευρώ και, τέλος, το “Αstir 2” με 300 εκατ. ευρώ.
Εκεί που επενδύει, όμως, περισσότερο η Attica Bank στην παρούσα φάση είναι η επανενεργοποίηση του προγράμματος τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις “Ηρακλής” με στόχο να ενταχθούν και μη συστημικές τράπεζες.
Ήδη δρομολογούνται ενέργειες από το υπουργείο Οικονομικών προς αυτή την κατεύθυνση και έχει ξεκινήσει προετοιμασία ώστε η τρίτη εκδοχή του επιτυχημένου προγράμματος να συμβαδίζει πλήρως με τις απαιτήσεις της Eurostat σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις. Το έναυσμα για την επαναλειτουργία του “Ηρακλή” – σύμφωνα με τα νέα πρότυπα – θα δοθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
“Σύμμαχος” της Attica Bank σε αυτή την προσπάθεια είναι η Παγκρήτια, η άλλη μη συστημική τράπεζα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο τράπεζες αναμένεται εντός του 2024 να συγχωνευτούν – σχέδιο που προϋποθέτει ωστόσο την εξυγίανση των ισολογισμών τους και αυτός είναι ο λόγος που οι δύο διοικήσεις “ποντάρουν” τόσο πολύ στην επαναφορά του “Ηρακλή”.
Υποστηρικτής των δύο τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια είναι η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει αποφανθεί θετικά υπέρ της προοπτικής δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο που ελέγχουν σχεδόν αποκλειστικά σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Πηγή: capital.gr
Το σχόλιο σας