Η διεύρυνση της ΕΕ έως το 2030 είναι εφικτή, αλλά μόνο εάν οι υποψήφιοι και το ίδιο το μπλοκ «εντείνουν τις προσπάθειές τους» , δήλωσε στο EURACTIV ο Επίτροπος Διεύρυνσης Olivér Várhelyi, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να κάνει «ουσιώδεις προτάσεις» τον Οκτώβριο.
«Το ερώτημα ήταν πάντα: θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Και αυτή είναι η πρώτη φορά που άκουσα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λέει ότι θέλει να το κάνει – είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη », είπε ο Várhelyi στο EURACTIV στο περιθώριο μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. ΕΕ στο Τολέδο της Ισπανίας.
Οι παρατηρήσεις του ακολουθούν εκείνες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και άλλες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες καθώς και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμες για τη διεύρυνση της ΕΕ. εδώ το 2030.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σκοπιμότητα του στόχου του 2030 που έθεσε ο κ. Michel, ο κ. Várhelyi απάντησε ότι «ό,τι θέλουμε να κάνουμε ως ΕΕ είναι εφικτό» , αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να επιμείνουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
«Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ημερομηνιών. Είναι ζήτημα [πολιτικής] βούλησης και ζήτημα αποτελεσμάτων. Από την πλευρά της ΕΕ, αλλά και από την πλευρά των χωρών εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια ή στις άλλες τρεις υποψήφιες χώρες [Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία]», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύρυνσης της Ε.Ε.
«Το 2030 είναι σίγουρα εφικτό, αλλά για να συμβεί αυτό σημαίνει ότι όλοι μας —όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη και όλες οι υποψήφιες χώρες— θα πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να φτάσουμε εκεί», είπε .
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό «σημαίνει επίσης ότι [η ΕΕ] πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες».
«Ουσιαστικές προτάσεις» τον Οκτώβριο
Ο κ. Várhelyi ανακοίνωσε επίσης ότι τον Οκτώβριο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις ετήσιες εκθέσεις προόδου για όλες τις χώρες στη διαδικασία προσχώρησης, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα παρουσιάσει «ουσιώδεις προτάσεις » .
«Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τολμηρές προτάσεις — νέες — και νέες ιδέες », είπε ο κ. Várhelyi.
Σύμφωνα με τον Várhelyi, τα σχέδια θα περιλαμβάνουν κυρίως ένα «Σχέδιο Ανάπτυξης», που ήδη αναφέρθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τον Μάιο, με το οποίο η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει τις επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της Ρωσίας. πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Αυτό το σχέδιο δεν θα επιταχύνει μόνο τη θεσμική ένταξη, αλλά και την πραγματική ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ », είπε ο κ. Várhelyi.
«Θα περιλάμβανε τα πάντα, από μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, δημοκρατία, οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ολοκλήρωση, μέχρι τη βελτίωση του κλίματος για τους επενδυτές και την παροχή –που είναι επίσης σημαντικό– της οικονομικής υποστήριξης που απαιτείται για να γεφυρωθεί το αναπτυξιακό χάσμα προτού γίνουν μέλη αυτές οι χώρες», πρόσθεσε η Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ.
Αυτό θα περιλαμβάνει την αύξηση των προενταξιακών κονδυλίων της ΕΕ και την παροχή έγκαιρης πρόσβασης σε ορισμένους τομείς δράσης της ΕΕ.
«Θα είναι πολύ πιο εύκολο να ενσωματωθούν αυτές οι χώρες εάν είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες από σήμερα και σε σχέση με τις προηγούμενες διευρύνσεις », πρόσθεσε.