Κόσμος

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Η ρύπανση από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια παραμένει η σοβαρότερη εξωγενής απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πιο επικίνδυνη από ό,τι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι πλέον η ατμοσφαιρική ρύπανση για την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο (EPIC), που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.

Όπως αναφέρεται, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και πολύ περισσότερο σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως η Νότια Ασία και η Αφρική.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, τα κεφάλαια που χορηγούνται για την αντιμετώπισή της είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με εκείνα που δίνονται για την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτης Ζωής για την Ποιότητα του Αέρα» (AQLI), η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα μικροσωματίδια  (από τις βιομηχανικές εκπομπές, τις εκπομπές των οχημάτων, τις δασικές πυρκαγιές και άλλους παράγοντες), παραμένει «η σοβαρότερη εξωγενής απειλή για τη δημόσια υγεία».

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια συνδέονται άμεσα με νόσους των πνευμόνων, καρδιολογικά προβλήματα, εγκεφαλικά και καρκίνο.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το EPIC το 2021, αν η παγκόσμια κοινότητα μείωνε αυτούς τους ρύπους για να πετύχει το όριο που θέτουν οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τότε ο άνθρωπος θα μπορούσε να προσθέσει κατά μέσο όρο 2,3 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του.

Ως μέτρο σύγκρισης παρατίθεται η χρήση προϊόντων καπνού, η οποία σύμφωνα με την έρευνα μειώνει το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά 2,2 χρόνια, ενώ ο παιδικός και ο μητρικός υποσιτισμός ευθύνονται για μείωση περίπου 1,5 έτους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση εντοπίζεται στην Ασία και την Αφρική, οι οποίες λαμβάνουν τα λιγότερα χρήματα για την αντιμετώπισή της και επιπλέον διαθέτουν τις χειρότερες υποδομές για την παροχή έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Ταμείο εκταμιεύει 4 δισ. δολάρια ετησίως για τον ιό HIV, την ελονοσία και τη φυματίωση, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments