Η ιταλική κυβέρνηση θέλει χαλάρωση των δεσμών με την Κίνα, δίχως, ωστόσο, να θορυβήσει το Πεκίνο.
Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει δύο αντικρουόμενα συμφέροντα: να προετοιμάσει το έδαφος για την έξοδο της Ιταλίας από την επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» αποφεύγοντας ταυτόχρονα να έρθει σε ρήξη με τη μεγαλύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα που άρχισε το Σάββατο, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μελόνι θα συναντηθεί με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γιανγκ Γι και άλλους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσει την πιθανότητα εξόδου από την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», μία επενδυτική συμφωνία που είχε ως στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τους συμμάχους του Πεκίνου. Ωστόσο, λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η συμφωνία του 2019 δεν ανταποκρίνεται πλέον στους στόχους της.
«Η Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος ήταν μία απόφαση του παρελθόντος. Ανεξαρτήτως από το τι θα αποφασίσει σήμερα η Ιταλία, δεν είμαστε εναντίον της Κίνας», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ιταλία έχει ήδη διαμηνύσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από αυτή την πρωτοβουλία. Όμως αυτό απαιτεί μία σημαντική διπλωματική προσπάθεια. Η ίδια η Μελόνι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί η ίδια την Κίνα τους επόμενους μήνες.
Το εμπορικό έλλειμμα της Ιταλίας με την Κίνα έχει διογκωθεί
Η συμμετοχή της Ιταλίας στην κινεζική πρωτοβουλία δημιούργησε δίλημμα στην κυβέρνηση καθώς είναι η μοναδική χώρα του G7 που έχει κάνει αυτό. Τώρα, έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά για τους συμμάχους της Ρώμης σε μία περίοδο έντονης εχθρικότητας ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, που υποπτεύονται τις προθέσεις του Πεκίνου.
Ο αντίκτυπος αυτής της αμφιλεγόμενης επενδυτικής πρωτοβουλίας της Ιταλίας με την Κίνα είναι διπλός, σύμφωνα με το Bloomberg.
Eνώ οι εισαγωγές από την Κίνα επιταχύνθηκαν μεταξύ 2020 και 2022, μετά την υπογραφή του μνημονίου “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”, η τάση ήταν μεγαλύτερη αστάθεια όσον αφορά στις εξαγωγές. Αφού αυξήθηκαν 20% το 2021, πέρυσι ενισχύθηκαν μόλις 5%, λιγότερο σε σχέση με τον πληθωρισμό.
Η κυβέρνηση της Μελόνι θα πρέπει να αποφασίσει έως τα τέλη του έτους εάν θα ανανεώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα που κάποτε αποτελούσε την «ραχοκοκκαλιά» του προγράμματος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ για εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη ανάμεσα στις εντάσεις της Ουάσιγκτον και της Κίνας, που έχουν δημιουργηθεί από τη στήριξη της Ρωσίας από το Πεκίνο. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να εξισορροπήσουν την επιθυμία τους να συνεχίσουν να έχουν εμπορικούς και επενδυτικους δεσμούς με την Κίνα, αποφεύγοντας κάθε οικονομικό εξαναγκασμό.
Η Ε.Ε. κάλεσε τις χώρες μέλη να αυστηροποιήσουν τους εξαγωγικούς ελέγχους στην τεχνολογία και να είναι προσεκτικές να μην μοιράζονται πληροφορίες με χώρες που εμπνέουν ανησυχία και θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές για στρατιωτική χρήση.
Οι ΗΠΑ φέρεται ότι έχουν πιέσει την Ρώμη να πάρει μία ανοικτή θέση για το θέμα της κινεζικής επένδυσης “Μία Ζώνη, Ένας δρόμος” και να αποχωρήσει, σύμφωνα με πηγές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας