Οικονομία

Σε 1,5 δις ευρώ θα ανέλθουν τα έσοδα της Ελλάδας από τους Αμερικανούς για το 2023

Σε 1,5 δις ευρώ θα ανέλθουν τα έσοδα της Ελλάδας από τους Αμερικανούς για το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τον τουρισμό και από real estate δραστηριότητες.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να αποτελούν την κύρια δεξαμενή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, ωστόσο τη μεγάλη διαφορά και με το παραπάνω φέτος σε αφίξεις και έσοδα για τους ελληνικούς προορισμούς την κάνει η αμερικανική αγορά. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας, μετά τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους, εξελίσσονται φέτος στο μεγάλο ατού του ελληνικού τουρισμού, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που οι εκτιμήσεις για τις τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ το 2023 ανεβάζουν τον πήχη για πρώτη φορά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ακόμη και στα πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της «χρυσής» χρονιάς του 2019.

Αντίστοιχα και οι αφίξεις των Αμερικανών στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, είτε με απευθείας πτήσεις είτε με ενδιάμεσους σταθμούς, έχουν ξεπεράσει έως και τον Ιούλιο για πρώτη φορά τους 640.000 επιβάτες, σχεδόν διπλάσιους σε σύγκριση με το 2022 και κατά 67% αυξημένους έναντι του 2019, ενώ ήδη τα πλάνα των ξένων αεροπορικών παραπέμπουν σε επέκταση δρομολογίων, προγραμματίζοντας νωρίτερα για τη σεζόν του 2024 τις απευθείας συνδέσεις της Αθήνας με μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια.

Επέκταση δρομολογίων

Πράγματι, η αγορά των ΗΠΑ παραμένει και φέτος για το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας η μεγαλύτερη αγορά ξένων για την πρωτεύουσα, σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από τη δεύτερη, που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αφίξεις Αμερικανών μέσω ενδιάμεσου σταθμού, π.χ. των μεγάλων κόμβων όπως Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Αμστερνταμ, Παρίσι κ.τ.λ., έχουν και τη μερίδα του λέοντος σε σύγκριση με τις απευθείας πτήσεις. Και οι τελευταίες, όμως, παρουσιάζουν φέτος εντυπωσιακή πορεία, με περαιτέρω προοπτικές για την επόμενη σεζόν από τις αμερικανικές εταιρείες American, Delta και United Airlines, πέραν της Emirates, η οποία είναι και η μοναδική που διατηρεί το δρομολόγιο Αθήνας – Νέας Υόρκης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

+13% σε κρατήσεις

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για μελλοντικά ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα διατηρείται ψηλά για φέτος όπως προκύπτει από την έκθεση για τις διεθνείς τάσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC) και τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας αναλύσεων ForwardΚeys.  Η εταιρεία καταγράφει ενίσχυση της τάξεως του 13% στις ταξιδιωτικές κρατήσεις των Αμερικανών γενικότερα για μελλοντικά ταξίδια στο εξωτερικό, με προορισμούς σε Ελλάδα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ιταλία, Τζαμάικα και Μεξικό να σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της ζήτησης από 30% έως 63%.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί επιλέγουν ακόμη περισσότερο φέτος πολυτελή ξενοδοχεία για τη διαμονή τους, με την Αθήνα να περιλαμβάνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, όπως προέκυψε πολύ πρόσφατα από τα δεδομένα του διεθνούς συνεδρίου «Hotel Data Conference» και τα στοιχεία STR, του Τμήματος Ανάλυσης Φιλοξενίας της CoStar: οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ καταγράφουν δυναμική άνοδο της ζήτησης για πολυτελή ξενοδοχεία, κατά 36% στο Αμστερνταμ, κατά 36% στη Φρανκφούρτη και κατά 31% στην Αθήνα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα κορυφαία ξενοδοχεία του Συντάγματος, όπως στην εμβληματική «Μεγάλη Βρεταννία», όπου Νο 1 εθνικότητα επισκεπτών είναι οι Αμερικανοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments