Πολιτική

Άδωνις: Και οι κάτοχοι των συντάξεων αναπηρίας θα μπορούν να εργάζονται χωρίς παρακράτηση

«Μέσα σε μια τετραετία μισό εκατομμύριο Έλληνες βρήκαν δουλειά»

Στην ανακοίνωση μιας σημαντικής αλλαγής για τον κόσμο της εργασίας και των συνταξιούχων προέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τους δημοσιογράφους κ. Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα. Με βάση τη νέα μεταρρύθμιση που έρχεται να προστεθεί στο υπό δημόσια διαβούλευση εργασιακό νομοσχέδιο, και οι κάτοχοι συντάξεων αναπηρίας θα μπορούν να εργάζονται χωρίς παρακράτηση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποκάλυψε ότι «από τη δημόσια διαβούλευση επιπλέον στοιχείο είναι η κατάργηση του 30% κράτησης στους συνταξιούχους που εργάζονται. Μάλιστα, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας θα μπορούν να εργάζονται και αυτοί χωρίς παρακράτηση και αυτό είναι ένα καινούργιο στοιχείο, μια είδηση. Μέχρι σήμερα, οι κάτοχοι των συντάξεων αναπηρίας δεν μπορούσαν να εργάζονται. Πλέον θα μπορούν να εργάζονται, καίτοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας».

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας, στο ύψος του κατώτατου μισθού, στο επίδομα προσωπικής διαφοράς και το στόχο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες βρήκαν δουλειά

Αναφερθείς στο επίπεδο της ανεργίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «μέσα σε τέσσερα χρόνια σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά. Επίσης, περίπου 100.000 συμπολίτες μας είχαν μερική απασχόληση και έχουν πλέον πλήρη σύμβαση».

Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, τόσο πιο κοντά είμαστε στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε ότι «όσο η οικονομία μας θα πηγαίνει καλά και θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα του έτους 2023, θα μπορώ με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να απαντήσω εάν θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του τρέχοντος έτους. Η αίσθησή μου, ως τώρα, τον μήνα Σεπτέμβριο, είναι ότι θα έχουμε μια αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βασικός στόχος αυτής της δεύτερης θητείας είναι η αύξηση των εισοδημάτων των μισθωτών και των εν γένει εργαζομένων. Ένα δεύτερο κεφάλαιο είναι η τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, έτσι ώστε να μην τεθεί ξανά η Ελλάδα σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος. Και οι δύο στόχοι είναι σημαντικοί. Άρα, όλες οι κινήσεις μας πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή».

Παρά τις πυρκαγιές, η εθνική οικονομία πηγαίνει πολύ καλά

Ως προς τη γενική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ,  ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως «παρά τις πυρκαγιές και τη θλίψη που μας έχει προκαλέσει, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει πάρα πολύ καλά».

«Είμαι βέβαιος», συμπλήρωσε, «ότι η ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη θα κάνει έκπληξη θετική στους συμπολίτες μας.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι μπορώ να προεξοφλήσω με ακρίβεια τι θα πει ο πρωθυπουργός. Όπως όλοι οι υπουργοί, έτσι και εγώ έστειλα στο πρωθυπουργικό επιτελείο τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία».

Το ύψος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι ανάλογο της αύξησης της προσωπικής διαφοράς

Ως προς το επίδομα προσωπικής διαφοράς, «δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, γιατί αυτό θα άλλαζε το μεσοπρόθεσμο και τα δημοσιονομικά της χώρας.  Η προεκλογική μας δέσμευση παραμένει στο ακέραιο. Αλλά κάθε χρόνο, και όσο συνεχίζει να πηγαίνει καλά η οικονομία της χώρας μας, θα εξακολουθούμε να δίνουμε ένα επίδομα. Το επίδομα αυτό έχει το χαρακτήρα να καλύψει την αύξηση της προσωπικής διαφοράς. Το ύψος του επιδόματος είναι ανάλογο της αύξησης της προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα δίδεται για να διορθωθεί μία αδικία. Το επίδομα είναι αντίδωρο για την αύξηση που δεν μπορεί κάποιος να πάρει. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη που έδωσε αύξηση στους συνταξιούχους από το 2010 και θα ξαναδώσει και του χρόνου».

Στόχος του εργασιακού νομοσχεδίου, η αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων

Αναφερθείς στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο Άδωνις σημείωσε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αυξήσουν πραγματικά τα εισοδήματά τους, να χτυπήσουμε πραγματικά τη μαύρη εργασία και να κάνουμε την καθημερινότητα των επιχειρηματιών ευκολότερη ως προς τη γραφειοκρατία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση. Μετά από περίπου μία εβδομάδα, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο