ΕΣΥ: Στο κινητό η ώρα άφιξης του ασθενοφόρου
Πηγή Φωτογραφίας: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 9-10 Σεπτεμβρίου.
Ο κύριος άξονας των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων.
Όσον αφορά την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται ένα ασθενοφόρο για να φτάσει στον τόπο ενός επείγοντος περιστατικού στις αστικές περιοχές από τα σημερινά 15-25 λεπτά σε 7-10 λεπτά.
Στο πεδίο των ΤΕΠ οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι μεγάλες. Σε πρώτη φάση, θα γίνουν αλλαγές στις υποδομές με την ίδρυση αυτόνομων ΤΕΠ, ενώ δρομολογείται νέο μοντέλο εφημέρευσης στα νοσοκομεία της Αττικής.
Στόχος είναι η παροχή πραγματικής ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά και η αντιμετώπιση των “ασθενών με βαλιτσάκια” που πηγαίνουν στο εφημερεύον νοσοκομείο για ραντεβού με γιατρούς.
Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, το σκηνικό συχνά θυμίζει πόλεμο. Όχι απαραίτητα επειγόντως, αλλά από τα πλήθη των ασθενών που συρρέουν για διαβουλεύσεις και επεμβάσεις. Επομένως, έχουν ήδη στις βαλίτσες τους ό,τι χρειάζονται για τη νοσηλεία τους. Αυτά τα προγραμματισμένα περιστατικά της γκρίζας ζώνης ονομάζονται επείγουσες εφημερίες, χωρίς όμως καμία αποζημίωση για τον γιατρό που τις παραγγέλνει. Το νέο σύστημα εφημεριών και οι νέοι διοικητικοί κανόνες σε συνδυασμό με τον ψηφιακό κατάλογο χειρουργείων θεωρείται ότι συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας πολιτικής για την υγεία, προβλέπεται η πρόσληψη 10 000 νέων ιατρών πλήρους απασχόλησης για τη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί η οικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως πυλώνα στέρεου και αυτόνομου μέσα στο σύστημα υγείας, μέσα από τους Προσωπικούς Γιατρούς και το ενιαίο δίκτυο δομών, καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Νοσημάτων «Σπύρος Δοξιάδης».
Οι ριζοσπαστικές αλλαγές στο ΕΚΑΒ
Η έγκαιρη πρόσβαση στην προνοσοκομειακή περίθαλψη και η παροχή ποιοτικής περίθαλψης εντός των νοσοκομείων, χωρίς οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση μετά τη λεπτομερή χαρτογράφηση συγκεκριμένων τομέων και ζητημάτων που κατέγραψε το Υπουργείο Υγείας.
Διατηρώντας τον κομβικό του ρόλο στην προνοσοκομειακή επείγουσα παροχή υπηρεσιών υγείας, το ΕΚΑΒ αναδιαρθρώνεται ριζικά και σε όλα τα επίπεδα – οργανωτικά, επιχειρησιακά, ψηφιακά, εκπαιδευτικά. Ο στόχος του Κέντρου, της διοίκησης και των εργαζομένων του παραμένει ίδιος: η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών. Ο χρόνος προσέγγισης των ασθενοφόρων στα επείγοντα περιστατικά βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των αλλαγών. Ζητούμενο είναι να συρρικνωθεί σε 7 με 10 λεπτά ο χρόνος προσέγγισης του άμεσα επείγοντος περιστατικού, από τα 15 με 25 λεπτά που είναι σήμερα, στις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΚΑΒ, είναι ένας εφικτός στόχος για πολύ επείγοντα περιστατικά, όπως π.χ. βαρύς τραυματισμός σε τροχαίο, έμφραγμα, πνιγμός κ.ά. Στα περιστατικά που κατηγοριοποιούνται ως επείγοντα αλλά χωρίς να συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών, όπως π.χ. τα ορθοπεδικά περιστατικά, εκτιμάται ότι ο χρόνος προσέγγισης των ασθενοφόρων θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10 λεπτά, φτάνοντας σε τελικό χρόνο τα 35 λεπτά.
Το ΕΚΑΒ βρίσκεται ήδη στο δρόμο για την ανοικοδόμηση των δραστηριοτήτων του μετά τα επανειλημμένα τραγικά ατυχήματα ασθενοφόρων τον περασμένο Μάιο: η πρόσληψη 111 βοηθητικών τραυματιοφορέων έχει ολοκληρωθεί (το ΕΚΑΒ είχε προκηρύξει 250 θέσεις αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση) και θα προκηρυχθούν επίσης 800 μόνιμες θέσεις. Οι θέσεις επικουρικού προσωπικού που δεν καλύφθηκαν στην Αττική θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ της Περιφέρειας και σχετική ανακοίνωση θα γίνει σύντομα.
Κομβική -όσο και πρωτόγνωρη- για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ αναμένεται να είναι η πλήρης μετάβασή του στην ψηφιακή εποχή. Σήμερα είναι ψηφιοποιημένο μόνο το τηλεφωνικό κέντρο στην Αττική. Η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνει την ενοποίηση όλων των τηλεφωνικών κέντρων και τη δημιουργία ενιαίου συστήματος διαχείρισης περιστατικών. Στο πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθεί εκ νέου και η κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας των περιστατικών (triage) και θα διασυνδεθούν τα νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ. Αυτό θα επιτρέπει την επικοινωνία ΕΚΑΒ – Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ανοίγοντας τη δυνατότητα ενημέρωσης του ΤΕΠ για την ώρα άφιξης του ασθενοφόρου αλλά και για την κατάσταση του ασθενή ώστε να προγραμματιστεί τι είδους υπηρεσίες υγείας χρειάζεται να λάβει. Επίσης, τα ασθενοφόρα θα εξοπλιστούν με σύστημα γεωεντοπισμού (GPS) και θα ανανεωθεί το σύστημα δρομολόγησής τους (routing). Στην ψηφιακή εποχή του το ΕΚΑΒ δεν θα μπορούσε να μην έχει άμεση επικοινωνία με τον πολίτη που αναζητεί τις υπηρεσίες του. Ετσι δρομολογείται εφαρμογή (app) για την επικοινωνία με το ΕΚΑΒ, που στην πλήρη λειτουργία της θα γνωστοποιεί τον χρόνο αναμονής του ασθενοφόρου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, θα δημιουργηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης “Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος” (που πήρε το όνομά του στη μνήμη ενός νεαρού ορειβάτη που χάθηκε πέρυσι στην Ήπειρο), με πυλώνες του έξι νέες βάσεις ορεινής διάσωσης. Οι βάσεις αυτές θα λειτουργούν με άμεση προσέγγιση στον τόπο του ατυχήματος, σε αντίθεση με τις τέσσερις βάσεις αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ (Ελευσίνα, Άκτιο, Ρόδος και Σύρος). Οι διαγωνισμοί για τη μίσθωση αεροσκαφών και εξειδικευμένου προσωπικού αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Καινούργια Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
Άμεσα συνδεδεμένα με τον κρίσιμο ρόλο των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε καταστάσεις κρίσιμης ανάγκης είναι τα νοσοκομειακά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η σημερινή κατάσταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ιδίως στα νοσοκομεία της Αττικής, είναι αποκαρδιωτική. Γι’ αυτό και η δέσμευση της Κυβέρνησης περιελάμβανε τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατά 70% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας.
Τα νέα ΤΕΠ βασίζονται αφενός στις ανακαινισμένες υποδομές, αφετέρου στο νέο μοντέλο λειτουργίας τους. Σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προχωρούν οι ανακαινίσεις σε 58 ΤΕΠ δημόσιων νοσοκομείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με το χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους να τοποθετείται στο τέλος του 2025. Ωστόσο, παράλληλα προχωρά η αναδιαμόρφωση της επείγουσας φροντίδας στο ΕΣΥ. Τα ΤΕΠ, στελεχωμένα με εξειδικευμένους γιατρούς, θα υποδέχονται τα περιστατικά άμεσα και ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Στόχος είναι οι ασθενείς να λαμβάνουν εγκαίρως τη φροντίδα που χρειάζονται παραμένοντας στα ΤΕΠ, χωρίς να μετακινούνται από ιατρείο σε ιατρείο, όπως συμβαίνει σήμερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας