Τεχνολογία

Πληροφορική: Αύξηση δεκάδων εκατ. ευρώ στα έσοδα των ελληνικών ομίλων το ’23 και νέα deals

Πληροφορική: Αύξηση δεκάδων εκατ. ευρώ στα έσοδα των ελληνικών ομίλων το ’23 και νέα deals

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Μετρούν αντίστροφα οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής 

Η αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα εξαμήνου και τα μηνύματα για εισηγμένες και μη. Οι ισχυρές προοπτικές για την πενταετία, το ανεκτέλεστο-μαμούθ, τα νέα έργα, οι εξαγορές

Μετρούν αντίστροφα οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής για την ανακοίνωση των νέων αποτελεσμάτων τους που αφορούν την πορεία τους στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και όλα δείχνουν ότι ο κλάδος διατηρεί τους ισχυρούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξής του, είτε οργανικής είτε μέσω ενός δυναμικού σερί εξαγορών.

Προφανώς, κάποιες εταιρείες κινούνται και πάνω από τον μ.ό. της αγοράς, με ότι αυτό σημαίνει.

«Εξαίρεση» ως προς την αναμονή για την διαμόρφωση της γενικότερης εικόνας του εξαμήνου αποτελεί η εκ των εισηγμένων Entersoft, η οποία έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα μεγέθη της για το μισό της χρονιάς και τον Οκτώβριο θα «βγάλει» αυτά του εννεαμήνου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έσοδα της προαναφερόμενης στο εξάμηνο του ‘23 εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 32% (19,2 εκατ. ευρώ, έναντι 14,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα) και τα EBITDA κατά 46% (6,7 εκατ. ευρώ, από 4,6 εκατ. ευρώ).

Τις επόμενες ημέρες (6/9) θα υπάρξει ενημέρωση για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του ομίλου Quest (Quest Συμμετοχών) και ως εκ τούτου θα γίνουν γνωστές οι επιδόσεις του και στον τομέα της πληροφορικής, με «αιχμή του δόρατος» την Uni Systems, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο τρεις άλλες εισηγμένες, κατά σειρά η Epsilon Net (26/9), η μικρότερου μεγέθους Logismos (27/9) και η Space Hellas (29/9), όπως στην συνέχεια και οι υπόλοιποι «παίκτες».

Ενδεικτικά και μόνο, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο όμιλος Epsilon Net παρουσίασε μια αύξηση ύψους 47,04% στον κύκλο εργασιών του (20,78 εκατ. ευρώ, από 14,13 εκατ. το 2022) και 58,23% στα κέρδη EBITDA (7,46 εκατ. ευρώ, έναντι 4,71 εκατ. ευρώ) και αυτός της Space Hellas για την χρήση του 2022 είχε δει μια αύξηση τζίρου 24,45% (στα 128,6 εκατ. ευρώ) και EBITDA 14,4% (10,8 εκατ. ευρώ).

Ο δε τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής για τον όμιλο Quest και την (μη εισηγμένη αυτόνομα θυγατρική του) Uni Systems στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ανέβηκε κατά 20,5% (έφτασε τα 50,70 εκατ. ευρώ, από 42,06 εκατ. ευρώ σε αυτό του 2022), με EBITDA +8,6% (4,77 εκατ. ευρώ).

Ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα εξαχθούν για την φετινή πορεία του κλάδου όταν θα ανακοινώσουν και οι άλλοι τα νέα τους αποτελέσματα (Profile Software, Real Consulting, Performance Technologies, Ideal Holdings/Byte κ.ά.), πλην όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πληροφορική σε καμία περίπτωση δεν ανακόπτει ταχύτητα.

Αντιθέτως, επιταχύνει σε έσοδα και κερδοφορία, πράγμα το οποίο σημαίνει μια νέα αύξηση των συνολικών εσόδων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από χρονιά σε χρονιά και για το 2023.

Μόνο το 2022, καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του newmoney αύξηση εσόδων που ξεπέρασε το «φράγμα» των (επιπλέον) 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 για τις εισηγμένες και αν προστεθούν και όσες είναι εκτός ταμπλό, ιδίως όσες διαθέτουν έχουν ιδιαίτερα ισχυρό «εκτόπισμα» στην αγορά (π.χ. η SoftOne και η εξαγορασθείσα από τους Δανούς Netcompany-Intrasoft, που πρόσφατα ανέλαβε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τελωνείων της Αυστρίας), τα μεγέθη «σκαρφαλώνουν» σε ακόμα υψηλότερο σημείο..

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments