Πολιτική

Μενδώνη: Στόχος μας η προστασία του μνημείου της Ακρόπολης

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι σκοπός του υπουργείου Πολιτισμού είναι η διαφύλαξη του μνημείου της Ακρόπολης.

Στην προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, με αφορμή τη σημερινή έναρξη του προγράμματος ωριαίων ζωνών επισκεψιμότητας, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι κύριο μέλημα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία των μνημείων, αναφερόμενη στη μελέτη για τη διαχείριση και ανάπτυξη του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων(ΟΔΑΠ).

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η έρευνα έχει  εντοπίσει υψηλή συγκέντρωση επισκεπτών, ιδίως τις πρωινές ώρες, και ότι έχει ληφθεί υπόψη ο χρόνος παραμονής και αποχώρησης των επισκεπτών από τον χώρο, ώστε να αποφευχθούν οι υπερβολικές παράλληλες επισκέψεις.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατανομής, οι τουρίστες μπορούν να περάσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης και να εμπλουτίσουν τις πληροφορίες τους σχετικά με τον χώρο και την ιστορία του.

«Στο υπουργείο Πολιτισμού, επειδή ο κύριος σκοπός του είναι ακριβώς η προστασία του ίδιου του μνημείου, αποφασίσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό (σ.σ. των επισκεπτών ανά ημέρα) στους 20.000. Από εκεί και πέρα, το ωράριο από 08:00 έως 20:00, που ισχύει σήμερα έχει χωριστεί σε 12 ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας. Η κάθε ζώνη έχει συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών.

Για παράδειγμα, η ζώνη 08:00-09:00 πμ έχει 3.000 άτομα. Δεν μπορούν να μπουν 3.000+1 επισκέπτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για σωστή περιήγηση και απόλαυση του μείζονος αυτού μνημείου», τόνισε η υπουργός, που αναφέρθηκε και στη χρήση του προγράμματος ζωνών επισκεψιμότητας από επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι διαχειρίζονται συνήθως μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η υπουργός τόνισε ότι από τον Ιούλιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, στελέχη του τουρισμού και υπάλληλοι του ΟΔΑΠ και του Οργανισμού Αρχαίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων είχαν συστηματικές συναντήσεις για να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες.

«Το πρόγραμμα είναι on line. Επομένως, μπορείς, ανά πάσα στιγμή, να μπεις και να δεις τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Ο στόχος είναι να αποφεύγουμε τη συσσώρευση η οποία συνέβαινε μέχρι χθες, με το 50% των επισκεπτών να θέλουν να ανέβουν στην Ακρόπολη το διάστημα 08:00-11:00 πμ. Αυτό ήταν προβληματικό για το μνημείο, αλλά και για τους ίδιους, διότι, εκ των πραγμάτων, στον χώρο των Προπυλαίων δημιουργείται ένας «λαιμός μπουκαλιού».

Επομένως, με το να υπάρχουν οι ζώνες και να είναι αυστηρά καθορισμένος αριθμός ο οποίος έχει μελετηθεί και δίνει μια συνεχή ροή, όχι μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και στα Προπύλαια, αυτομάτως καθιστά την εμπειρία του επισκέπτη πολύ πιο θετική», σημείωσε η υπουργός.

Η υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε και για τις κλοπές και τις εν γένει εξελίξεις στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Λ. Μενδώνη τόνισε ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται για πράξη που προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των συλλογών. Παράλληλα, σημείωσε, για ακόμη μια φορά, ότι το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, ταυτίζεται χρονολογικά με την έναρξη του νέου ελληνικού κράτους. Παραμένει διαρκές εδώ και 200 χρόνια.

«Στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, παύει να είναι στρατηγική. Δεν μπορεί κανείς να παρουσιάζει αυτά τα οποία σκέφτεται να κάνει. Επαναλαμβάνω όμως κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ακολουθεί απολύτως τις κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τεθεί για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, μη μπορώντας, σε καμία περίπτωση, να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται εκεί ως προϊόν κλοπής», επισήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο