Πολιτική

Πολυεπίπεδη συνεργασία αποφάσισαν οι ηγέτες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ [vid]

Οι τρεις ηγέτες είχαν την Δευτέρα κατ' ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και στην συνέχεια έγινε διευρυμένη τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Για όλο το φάσμα των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και το Ισραήλ, συζήτησαν οι ηγέτες των τριών χωρών, Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι τρεις ηγέτες είχαν την Δευτέρα κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και στην συνέχεια έγινε διευρυμένη τριμερής συνάντηση των αντιπροσωπειών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε «εκπληκτικά αποτελεσματική» την συνεργασία των τριών χρών, αναφέρθηκε στην συνεργασία- που αποδείχθηκε και το φετινό καλοκαίρι- για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε την αμυντική συνεργασία, αλλά και στις επιχειρηματικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες συνεργασίας για την πολιτική προστασία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που αυτή δημιουργεί και Ευχαρίστησε τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ για τη βοήθεια που παρείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών το καλοκαίρι.

«Δυνατή τριμερής σχέση»

«Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχύ αυτής της τριμερούς σχέσης. Σήμερα συζητήσαμε τη δυναμική επέκταση αυτής ης τριμερούς συνεργασίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος, αλλά και η Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», είπε.

Οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της ενέργειας«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ’ ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο