Ελλάδα

Πρόγνωση καιρού Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023: Ισχυρή και δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία

Πρόγνωση καιρού Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023: Ισχυρή και δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε πολλές βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας

Η πρόγνωση του καιρού από το Μιχαήλ Σπυράκη

Οι ψυχρές αέριες μάζες της χαμηλής και μέσης τροπόσφαιρας που κατέρχονται από τα Βαλκάνια, την Τρίτη αναμένεται να αποκοπούν και να οργανωθούν σε βαθιά ψυχρή λίμνη μέσης και χαμηλής τροπόσφαιρας, η οποία θα είναι σχεδόν στάσιμη με αργή νοτιοδυτική κίνηση. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε πολλές βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας, οι οποίες σε κάποιες περιοχές θα έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση, και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμυρικά προβλήματα ή και κατολισθήσεις.

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023, ήδη από νωρίς το πρωί αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα τμήματα της Μακεδονίας και πιθανόν της Θράκης, στις Σποράδες, την Θεσσαλία, την Στερεά και την Πελοπόννησο καθώς και τα νησιά του Ιονίου. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα ιδιαίτερα στα νότια και ανατολικά (κυρίως παράκτια) τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική Στερεά και την βόρεια Εύβοια θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια, και θα είναι δυνητικώς επικίνδυνα. Στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα του Αιγαίου, οι καταιγίδες έχουν αυξημένη πιθανότητα να συνοδευτούν από υδροστρόβιλους. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά νεφελώδη καιρό, με τοπικούς όμβρους ή και καταιγίδες στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο, και με λίγες βροχοπτώσεις κυρίως ανατολική Ήπειρο.

Από το μεσημέρι και έπειτα, φαινόμενα όμβρων και καταιγίδων θα επεκταθούν και πρόσκαιρα γενικευτούν στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου, όπως τις Κυκλάδες, σε αρκετές περιοχές της Κρήτης (κυρίως της δυτικής), στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ φαίνεται να σημειώνονται και στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Στην ηπειρωτική χώρα, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ηπείρου της Μακεδονίας της Θράκης και της Ανατολικής Στερεάς. Σημειώνεται πως στην Ήπειρο και την Μακεδονία τα φαινόμενα θα έχουν την μορφή βροχής φθινοπωρινής υφής, ενώ στην Θράκη και την ανατολική Στερεά δεν αποκλείεται να σημειωθούν και καταιγίδες. Ταυτόχρονα τα έντονα φαινόμενα στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Στερεά και την Βόρεια Εύβοια θα συνεχιστούν. Στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς που βρίσκονται μακριά από την θάλασσα τα φαινόμενα θα έχουν την μορφή έντονων συνεχών βροχοπτώσεων, ενώ στην ανατολική Θεσσαλία, και κυρίως τα παράκτια, τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια, τα φαινόμενα θα έχουν την μορφή έντονων βροχών, και κατά περιόδους και καταιγίδων με σχετικά υψηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, και υπαρκτό τον κίνδυνο υδροστροβίλων.

Τις βραδινές ώρες στην Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, την Πελοπόννησο, την Κρήτη καθώς και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός με έμφαση των έντονων φαινομένων στις περιοχές που έχουν προαναφερθεί.

Οι άνεμοι στο κεντροβόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, με εντάσεις στα 5-7  και στα βορειότερα τμήματα έως 8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές γενικά διευθύνσεις στα 4-6 μποφόρ, με την μέγιστη ένταση τους να σημειώνεται το πρωί.

Οι θερμοκρασίες και κυρίως οι μέγιστες, αναμένεται να κυμανθούν σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10-12 έως 17-19 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 16-18 έως 20-22 βαθμούς, στην Θράκη από 17-19 έως 23-25 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 15-17 έως 18-20 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 14-16 έως 23-25 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική ηπειρωτική χώρα καθώς και στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-18 έως 24-26 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Στην Εύβοια, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-21 έως 23-25 βαθμούς, στην Κρήτη από 22-24 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου από 21-23 έως 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Άστατος θα είναι ο καιρός καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, με όμβρους και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 2-4 μποφόρ. Πρόσκαιρα κατά την διάρκεια των καταιγίδων μπορούν να ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-21 έως 26-28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη: Γενικά νεφελώδης καιρός με βροχοπτώσεις φθινοπωρινού τύπου να εκδηλώνονται μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 3-4 και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments