ASEAN: Οι ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας συναντώνται εν μέσω ρήξεων [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: jatimnetwork.com, asia society, Η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) προσπαθεί να ανακτήσει τον καθοριστικό της ρόλο στην περιοχή
Η Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) προσπαθεί να ανακτήσει τον καθοριστικό της ρόλο στην περιοχή, καθώς έχουν εμφανιστεί ρωγμές κατά τη σύγκρουση στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα το 2021.
«Τα μάτια των λαών μας είναι στραμμένα πάνω μας για να αποδείξουμε ότι η ASEAN εξακολουθεί να έχει σημασία και ότι μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας Ινδονησίας Retno Marsudi.
Οι ηγέτες θα επανεξετάσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο της ASEAN που απαιτεί παύση των εχθροπραξιών και διάλογο χωρίς αποκλεισμούς για την επίλυση της κρίσης στη Μιανμάρ, η οποία, δύο χρόνια μετά, δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Η έλλειψη προόδου έχει αυξήσει την απογοήτευση και έχει φέρει στην επιφάνεια τις εσωτερικές διαιρέσεις σε ένα μπλοκ που θέτει ως προτεραιότητα την ενότητα και τη μη παρέμβαση στις κυριαρχικές υποθέσεις των μελών.
Η Ινδονησία έχει προσπαθήσει να εμπλέξει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στη Μιανμάρ, αλλά οι μονομερείς κινήσεις της Ταϊλάνδης έχουν πλήξει την αξιοπιστία του μπλοκ. Πιο συγκεκριμένα, η Ταϊλάνδη έχει επιχειρήσει να συμπεριλάβει τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας, στους οποίους απαγορεύεται να συμμετέχουν σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις της ASEAN προκαλώντας έτσι διχασμό μεταξύ των κρατών μελών και πλήττοντας το κύρος της ένωσης.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Marty Natalegawa, δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές προκλήσεις, διαφορετικά κινδυνεύει να απαξιωθεί ο οργανισμός.
«Οι επικήδειοι για την ASEAN έχουν πράγματι γραφτεί πολλές φορές, αλλά με κάποιο τρόπο όλες αυτές τις φορές, η ASEAN κατάφερε να επαναφέρει τον εαυτό της και να επιβεβαιώσει τη σημασία της. Αισθάνομαι ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια από αυτές τις συγκυρίες», δήλωσε τη Δευτέρα.
Η τελευταία σύνοδος κορυφής της ASEAN για φέτος πραγματοποιείται επίσης λίγες ημέρες αφότου η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη «10 γραμμών», ο οποίος διεκδικεί μεγαλύτερο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και πιθανότατα θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για έναν κώδικα συμπεριφοράς που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.
Τα κράτη μέλη της ASEAN, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, τα οποία έχουν επικαλυπτόμενες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, απέρριψαν τον χάρτη.
Στις 7 Σεπτεμβρίου, η Ινδονησία θα φιλοξενήσει επίσης τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Ασίας, ένα ευρύτερο φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το οποίο θα σημαδευτεί από την επιδεικτική απουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στη θέση του θα παραστεί η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ενώ θα παραστεί και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, η οποία σημαδεύεται από την απουσία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Από το Νέο Δελχί ο Μπάιντεν μεταβαίνει στο Ανόι, όπου αναμένεται να αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις με το Βιετνάμ.
Η σύνοδος κορυφής της ASEAN ξεκινά χωρίς τη Μιανμάρ, μετά τον αποκλεισμό του στρατηγού της χούντας
Χωρίς τη Μιανμάρ ξεκίνησε η ετήσια Σύνοδος των ηγετών της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), αφού ο στρατός του αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπο στην τριήμερη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η ASEAN αποφάσισε να προσκαλέσει έναν μη πολιτικό εκπρόσωπο από τη Μιανμάρ απαγορεύοντας στον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να συμμετάσχει στη Σύνοδο, λόγω της αποτυχίας του να εφαρμόσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που συμφώνησε με την ASEAN τον Απρίλιο για τον τερματισμό μιας αιματηρής πολιτικής κρίσης που προκάλεσε το πραξικόπημα.
Αποφασίζοντας να παραμερίσει τον επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ, η ASEAN εξήγησε την απόφασή της αναφέροντας την αποτυχία του να λάβει μέτρα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την έναρξη διαλόγου, την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης και την πλήρη πρόσβαση σε ειδικό απεσταλμένο στη χώρα.
Η κίνηση αποτελεί ένα σπάνιο και τολμηρό βήμα από μια περιφερειακή ομάδα, η οποία είναι γνωστό πως αποφεύγει την ανάμειξη και εμπλοκή στις υποθέσεις των μελών του.
Η ASEAN αποτελείται από το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ. Η Μιανμάρ εντάχθηκε το 1997, όταν ήταν σε προηγούμενο στρατιωτικό καθεστώς.
Για την απουσία εκπροσώπου από τη Μιανμάρ στην τηλεδιάσκεψη, δεν έκαναν σχόλια ούτε ο πρόεδρος της Ένωσης ούτε ο γενικός γραμματέας του μπλοκ.
Από την έναρξη του πραξικοπήματος το Φεβρουάριο, ο στρατός της Μιανμάρ έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 πολίτες και έχει συλλάβει χιλιάδες, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης Assistance Association for Political Prisoners.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας