Κόσμος

Οι αγορές παίρνουν τη ρεβάνς από την Μελόνι

Οι αγορές παίρνουν τη ρεβάνς από την Μελόνι

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Οι αμφιλεγόμενες οικονομικές επιλογές της την έχουν φέρει αντιμέτωπη με ισχυρές δυνάμεις της αγοράς εντός και εκτός Ιταλίας.

Πριν προλάβει να καταλαγιάσει η σκόνη από τον έκτακτο φόρο που αποφάσισε να επιβάλει στις ιταλικές τράπεζες, η Τζόρτζια Μελόνι επανέρχεται και με ένα μπαράζ παρεμβάσεων και πολιτικών φέρνει την Ιταλία αντιμέτωπη με τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και την Κομισιόν.

Στον απόηχο των μέτρων για τις τράπεζες, την αναδιάρθρωση χρέους, τις αεροπορικές και το εμπόριο, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει εκτιναχθεί στο 4,3%, καθώς οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερο επιτόκιο για να δανείσουν τη χώρα και οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις. 

Πράγματι, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει τον στόχο της για το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το 4,5% του ΑΕΠ που είχε θέσει τον περασμένο Απρίλιο.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 δεν θα είναι εύκολος και ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δεσμεύτηκε να επαναφέρει το έλλειμμα και το χρέος σε πτωτική τροχιά, με το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2022 να φτάνει το 144% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά την Ελλάδα

Ενώ ο πρωθυπουργός Μελόνι, ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και του Τζορτζέτι προσπάθησαν αρχικά να συνδέσουν τις αμφιλεγόμενες μακροοικονομικές επιλογές με μια πιο ρεαλιστική και υπεύθυνη στάση, καθίσταται πλέον σαφές ότι οι φιλικές προς την αγορά και τις επιχειρήσεις πολιτικές δεν είναι στο DNA της ιταλικής κυβέρνησης.

Μετά την ειδική φορολόγηση των τραπεζών, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για τις ελλειμματικές απαιτήσεις. Ο νόμος θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τον Ιταλό αναλυτή Λορέντζο Κοντόνιο, η πρωτοβουλία αυτή θα σκοτώσει την αγορά επισφαλών απαιτήσεων και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τραπεζικές μετοχές. Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να περιορίσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και να εγκαταλείψει τον “δρόμο του μεταξιού” της Κίνας, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.

Όσο για την πρόθεση της Μελόνι να εγκαταλείψει τον «δρόμο του μεταξιού», οι ιταλικές επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του πλανήτη, των 1,4 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά και ότι θα υπάρξουν αντίποινα από κινεζικής πλευράς, τα οποία θα πλήξουν περαιτέρω την ιταλική οικονομία. Σημειώνεται ότι υφίστανται ήδη 29 εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ιταλίας και Κίνας στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, της ναυτιλίας, της μηχανικής, των φαρμάκων, της μόδας και του τουρισμού. 

Το εμπόριο της Ιταλίας με την Κίνα έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία, κυρίως μέσω του διαδικτυακού εμπορίου και όχι μέσω της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού. Η Κίνα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της Ιταλίας, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 16,4 δισ. ευρώ το 2022 από 13 δισ. ευρώ το 2019. Οι εισαγωγές από την Κίνα θα αυξηθούν σημαντικά από 31,7 δισ. ευρώ το 2019 σε 57,5 δισ. ευρώ το 2022. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα το 2022 υπερδιπλασιάζεται από 41,1 δισ. ευρώ το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments