Τα οφέλη Ερντογάν από τη συνάντηση με τον Πούτιν
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Thehill.com - Putin denies new grain deal after meeting with Erdoğan
Την αξία του ως πολύτιμος διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εν καιρώ πολέμου -και ας μην κατέγραψε μία άμεση διπλωματική επιτυχία με την αναβίωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα ουκρανικά σιτηρά στην παρούσα περίσταση- ήλθε να επιδείξει στο θέρετρο του Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας παράλληλα προς πάσα χώρα και κατεύθυνση ότι στέκεται στρατηγικά αυτόνομος.
Μετά από 90 λεπτά συνομιλιών, μίλησαν επίσης για την οικονομία, τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, ο οποίος κατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς, τα σχέδια για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Σινώπη, την “προσφορά” του Πούτιν να καταστήσει την Τουρκία κόμβο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου και δεσμεύτηκαν μπροστά στις κάμερες να επεκτείνουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία.
Στο σημαντικότερο «στοίχημα» Ερντογάν στο Σότσι, αυτό της αναβίωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών που ανέστειλε τον Ιούλιο η Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσιάστηκε άκαμπτος, λέγοντας ότι η Ρωσία προτίθεται να επανέλθει στη συμφωνία όταν ικανοποιηθούν οι όροι της και αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.
«Θα είμαστ εέτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά και το είπα ξανά σήμερα στον κ. πρόεδρο [σ.σ. Ερντογάν] μόλις εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η Δύση μας εξαπατούσε. Το 70% των τροφίμων που αποστέλλονταν κατευθυνόταν στις ανεπτυγμένες χώρες. Μόνο το 3% έφτασε στις φτωχές χώρες. Δεν τήρησαν καμία από τις υποσχέσεις τους», επέμεινε επαναλαμβάνοντας το «κατηγορώ» ότι τα φορτία δεν είχαν προορισμό τις χώρες που έχουν περισσότερο ανάγκη τα ουκρανικά σιτηρά. Πάντως, παράλληλα ανέφερε πως ο τερματισμός της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών δεν επηρέασε ιδιαίτερα την παγκόσμια αγορά, προσθέτοντας πως η συνεισφορά της Ουκρανίας είναι μικρή «και θα μικρύνει κι άλλο»…
Οι προτάσεις που αποκαλύφθηκαν δεν ικανοποίησαν τη Ρωσία και η “αποστολή” του Ερντογάν για το Σότσι ήταν ακριβώς να βελτιώσουν και οι δύο πλευρές το συνολικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί μια νέα διπλωματική επιτυχία για την επιστροφή του ΟΗΕ, τη συμφωνία της Ρωσίας και τελικά την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της. Το αν αυτό το “στοίχημα” θα πετύχει, μένει να το δούμε. Σίγουρα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέλει να σταθεί στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο εγγύς μέλλον με μια νέα συμφωνία που μεσολάβησε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας