Την προσήλωσή της στη δέσμευση που έχει αναλάβει για πάταξη φαινομένων όπως η φοροδιαφυγή, η αισχροκέρδεια και ο αθέμιτος ανταγωνισμός αποδεικνύει η κυβέρνηση με πολλαπλά «χτυπήματα».
Η προειδοποιητική βολή είχε «πέσει» στα τέλη Ιουλίου, όταν το υπ. Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την επιβολή προστίμων που ξεπερνούν το 1,4 εκατ. ευρώ σε Public, Πλαίσιο και Praktiker, καθώς: «Σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 «Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων».
Υπενθυμίζεται ότι, τότε, είχαν επιβληθεί τα εξής πρόστιμα:
Πρόστιμο 560.000 ευρώ στην εταιρεία «Πλαίσιο COMPUTERS AEBE».
Πρόστιμο 520.000 ευρώ στην εταιρεία «PUBLIC RETAIL ΜΟΝ. Α.Ε».
Πρόστιμο 360.000 ευρώ στην εταιρεία «Praktiker Hellas ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Α.Ε.».
Οι έλεγχοι – και τα πρόστιμα- συνεχίζονται
Τότε, πολλοί είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν τις κινήσεις αυτές μεμονωμένες και θεώρησαν ότι δε θα έχουν συνέχεια. Αντιθέτως, το υπ. Ανάπτυξης και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνέχισαν τους σαρωτικούς ελέγχους «πιάνοντας στην τσιμπίδα τους» νέους παραβάτες.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι: «Πρόστιμα συνολικού ύψους 940.000 ευρώ επιβάλλονται από το υπουργείο Ανάπτυξης σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών καθώς και καταστήματα με είδη καλλυντικών».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:
720.000 ευρώ στην εταιρεία «DIXONS SOUTH-EAST EUROPE Α.Ε.Β.Ε.» (διαχειρίστρια της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ),
100.000 ευρώ στην εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»,
120.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες (από 40.000 ευρώ στην καθεμία) με είδη καλλυντικών: «HONDOS CENTER Α.Ε.Ε. ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ», «GALLERIE DE BEAUTE ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ Α.Ε.Ε.» και «SEPHORA GREECE A.E.».
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δε διστάζει να έρθει αντιμέτωπη με μεγάλους «παίκτες» της αγοράς προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των καταναλωτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του κ. Σκρέκα ο οποίος ξεκαθάρισε ότι: «Οι αυστηροί έλεγχοι με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κατά την θερινή εκπτωτική περίοδο με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων πλασματικών/εικονικών εκπτώσεων παράγουν απτά αποτελέσματα. Επιβάλλουμε νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 940.000 ευρώ σε 5 εταιρείες κι έτσι το ύψος των συνολικών κυρώσεων για πλασματικές εκπτώσεις προσεγγίζει τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ.
Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω ότι για το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπλανητικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. To κράτος ασκεί στο ακέραιο το ρυθμιστικό/ελεγκτικό ρόλο του στην αγορά και λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Σ’ αυτή τη συγκυρία χρειάζεται να σταθούμε όλοι μας στο ύψος των αναγκών και των προσδοκιών του ελληνικού λαού».
Σαρωτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή και νοθευμένα ποτά στο «άβατο» του Κάβου
Μια άριστα οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν ή/και πωλούν νοθευμένα και λαθραία ποτά, πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, στην Κέρκυρα.
Σε αυτήν συμμετείχαν εφοριακοί και τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχοντας τη συνδρομή ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι ελεγκτικές ομάδες έκαναν απόβαση στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στον Κάβο, που είναι γνωστός για τα ξέφρενα πάρτι, υπό την επήρεια αλκοόλ, Άγγλων και άλλων τουριστών.
Πρόκειται για περιοχή η οποία θεωρείται, άτυπα, άβατο, με αποτέλεσμα να μην έχουν πραγματοποιηθεί κάθε είδους έλεγχοι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Το χρονικό της επιχείρησης
Πρόκειται για επιχείρηση η οποία συντονίστηκε από την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, ενώ είχε προηγηθεί επικοινωνία του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, και τον αρχηγό της Αστυνομίας.
Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν ταυτόχρονη έφοδο σε πολλά μπαρ και εστιατόρια της περιοχής, ζητώντας να δουν, οι μεν εφοριακοί αν κόβονται και διαβιβάζονται αποδείξεις, οι δε τελωνειακοί αν τα ποτά που σερβίρονται είναι καθαρά και όχι νοθευμένα ή λαθραία.
Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, οι επιτελείς της ΑΑΔΕ ήταν σε απευθείας επικοινωνία με τους ελεγκτές μέσα από την Αίθουσα Επιχειρήσεων και παρακολουθούσαν την εξέλιξη των ελέγχων, λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο βίντεο και φωτογραφίες από τα ευρήματα.
Από τους ελέγχους, διαπιστώθηκαν τα εξής:
26 επιχειρήσεις εστίασης δεν εξέδωσαν, τουλάχιστον 40.578 αποδείξεις, συνολικής αξίας 267.418 ευρώ
2 επιχειρήσεις εστίασης δεν διαβίβασαν 1.204 αποδείξεις, συνολικής αξίας 8.252 ευρώ
7 επιχειρήσεις εστίασης σέρβιραν ποτά που δεν είχαν ενδείξεις lot number, άρα αυτά είναι λαθραία ή/και «μπόμπες». Μάλιστα, έγιναν και 8 δειγματοληψίες, το περιεχόμενο των οποίων έχει ήδη σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Τους σερβίρουν σφηνάκια με… ό,τι περίσσευε
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μπαρ, στα οποία οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι μαζεύουν ό,τι έχει μείνει στα ποτήρια των θαμώνων, τα ρίχνουν σε ένα μπιτόνι, και από εκεί σερβίρουν τους τουρίστες σφηνάκια!
Οι επιχειρήσεις αυτές έκλεισαν για 48 ώρες και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε άλλες τουριστικές περιοχές.
Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι «άβατα» δεν υπάρχουν (όπως είχε κάνει και με την περίπτωση της Μυκόνου πριν λίγους μήνες) και αποδεικνύει ότι κανείς παραβάτης δε μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω νόμου.
Δέσμευση Χατζηδάκη – «Σημαία μας η πάταξη της φοροδιαφυγής»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής είναι συντονισμένη από το σύνολο των αρμόδιων στελεχών και υπηρεσιών της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι: «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024.
«Υπάρχει υποχρέωση και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης, προς το Ταμείο Ανάκαμψής μας, ότι τα POS (σ.σ. συσκευές αποδοχής πληρωμών) να συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024. Και θα συνδεθούν. Θα κάνουμε ό,τι μας περνάει και δεν μας περνάει από το χέρι μας, για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία» δήλωσε εμφατικά ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι, μεταξύ όλων των άλλων, επειδή είναι και ορόσημο αυτή η πρωτοβουλία στο Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα θα χάσει και λεφτά, εάν δεν συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με τα POS.
Απευθύνθηκε μάλιστα «προς όλους τους ενδιαφερόμενους, για να ξέρουν, ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελαστικότητας σε αυτό».
Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ «και πάμε με συντονισμό, ώστε να δημιουργηθεί μια καινούργια πραγματικότητα. Αυτή η ρύθμιση για την σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, είναι η ναυαρχίδα των ρυθμίσεων στον τομέα της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ανέφερε και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπονται τα οποία φτάνουν μέχρι 200.000 ευρώ για τους παρόχους των POS, σε περίπτωση που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και μέχρι 10.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις έχουν ακατάλληλα POS.
Έπεται συνέχεια
Γίνεται πλέον αντιληπτό με κάθε τρόπο ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να «σπάσει αυγά» αδιαφορώντας για το μικροπολιτικό κόστος. Άλλωστε, θεωρείται δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι στο πλευρό της κυβέρνησης στη «μάχη» που δίνει, αφού οι πολίτες αισθάνονται ότι επιχειρείται, επιτέλους, να μπει «φρένο» σε μια σειρά φαινομένων που ταλαιπωρούν για χρόνια τη χώρα μας.
Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι παρεμβάσεις δε σταματούν εδώ και θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις στο κοντινό μέλλον.