Policy Briefs

Μ. Βρετανία: Κινδυνεύει από διεθνή παραγκωνισμό λόγω Brexit

Περιορισμό της διεθνούς επιρροής, ακόμη και παραμερισμό από σοβαρά διεθνή ζητήματα κοστίζει το Brexit στη Μ. Βρετανία.

Επτά χρόνια μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο « παραγκωνισμού  » σε μεγάλα διεθνή ζητήματα, προειδοποιεί ο Λόρδος Peter Ricketts, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Θέλοντας να μιλήσει «  με προσωπική ιδιότητα », ο Λόρδος Ρίκετς είπε ότι ήταν πάνω απ’ όλα ευχαριστημένος με τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από χρόνια « εντάσεων ».

Μια νέα πραγματικότητα που προέκυψε μετά την υιοθέτηση από τα δύο μέρη της λεγόμενης συμφωνίας «Windsor», η οποία στοχεύει στη θέσπιση αυστηρών κανόνων για την ανταλλαγή αγαθών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, μέλους της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς.

«  Η συμφωνία του Windsor αναβίωσε ολόκληρη τη [διμερή] σχέση » μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, δήλωσε στο EURACTIV ο Peter Ricketts, πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Γαλλία και πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ.

Τα πρώτα χρόνια των διαπραγματεύσεων γύρω από ένα «πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία» είχαν αποκρυσταλλώσει τις διαφωνίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, σηματοδοτώντας τη διπλωματική σχέση με μια « θεμελιώδη έλλειψη εμπιστοσύνης  ».

Εάν η συμφωνία δεν λύσει όλα τα εναπομείναντα προβλήματα, « παρόλα αυτά καθιστά δυνατή μια πιο ειρηνική διαπραγμάτευση με την ΕΕ ».

Απώλεια διεθνούς επιρροής

Αυτός ο κατευνασμός θα είχε πραγματοποιηθεί επίσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής απάντησης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζει έκθεση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων, η οποία αναφέρει μια « στενή και παραγωγική συνεργασία » από τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια σχεδόν τέλεια δυτική ενότητα είχε επίσης επιβληθεί στην εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο , λίγους μήνες πριν ο Sir Ricketts αναλάβει την προεδρία της επιτροπής, υποστηρίζει επίσης πιο δομημένη συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ιδίως σε θέματα που σχετίζονται με τη διεθνή ασφάλεια και τις εξωτερικές υποθέσεις.

«  Στο θέμα των κυρώσεων [κατά της Ρωσίας], υπάρχει σήμερα πολύ στενή συνεργασία », υπογραμμίζει ο πρώην πρέσβης, ο οποίος ζητά «περισσότερη συστημική συνεργασία » και όχι μια κατά περίπτωση προσέγγιση που επικρατεί σήμερα.

Έτσι θα ήθελε να δει το Λονδίνο να εντάσσεται στα έργα ευρωπαϊκής μόνιμης δομημένης συνεργασίας (PESCO), στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα άμυνας.

Γενικότερα, το Brexit δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο να « παραμεριστεί » από μεγάλα διεθνή ζητήματα. Η χώρα « θα δυσκολευόταν να κάνει τη φωνή της να ακουστεί σε έναν κόσμο [αποτελούμενο] από μεγάλα μπλοκ […], όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός μεταξύ μεγάλων δυνάμεων  », όπως η ΕΕ, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι το νησί κινδυνεύει να χάσει την επιρροή του στη δημιουργία διεθνών προτύπων. Για παράδειγμα, ενώ η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) τον Νοέμβριο του 2023 στο Λονδίνο είναι καλά νέα, « η θέσπιση προτύπων για την τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των μεγάλων μπλοκ », χωρίς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδοκιμάζει τον Peter Ricketts.

Το ίδιο για το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Ενώ οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να συναντηθούν σε συγκεκριμένα και κρίσιμα θέματα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραγκωνίζεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη, με τέτοιο τρόπο που οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού των συζητήσεων θα είναι «μια δύσκολη μάχη »  .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο