Ελλάδα

“Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνέβαλαν στις πρωτοφανείς πλημμύρες”

“Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνέβαλαν στις πρωτοφανείς πλημμύρες”

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ- ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΞΗΡΙΑΣ (ΣΕΒΙΝΑ ΔΑΡΙΩΤΟΥ/ EUROKINISSI)

Ο διακεκριμένος μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας μιλά για ένα εντελώς νέο τοπίο με ρεκόρ όχι μόνο θερμοκρασιών, αλλά και πλημμυρών, όπως αυτές στην Κεντρική Ελλάδα.

Παρατηρούμε συνεχώς σκηνές από τη νέα μας πραγματικότητα. Ιστορικά μεγάλους καύσωνες, καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην Μαγνησία. Τρία ρεκόρ, όλα φέτος. Είναι τόσο ταχεία η επέλαση της κλιματικής αλλαγής, ώστε τα δυσοίωνα σενάρια μπορεί να έρθουν νωρίτερα απ’ όσο έδειχναν μέχρι πρότινος τα κλιματικά μοντέλα. Αυτό που συνέβη το τελευταίο 24ωρο μας «φωνάζει» ξανά πόσο ανάγκη έχουμε, ειδικά στην Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα, από μια «επανάσταση» στην πρόληψη και τον σχεδιασμό απέναντι στην κλιματική κρίση, τονίζει ο διακεκριμένος μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, σε συνέντευξη που παραχωρεί στον ιστοχώρο liberal.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις πλημμύρες των τελευταίων ωρών, ο κ. Μιχάλης Σιούτας κάνει λόγο για “κατακλυσμιαίο φαινόμεν, που συνδέεται άρρηκτα με τους παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού: “Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα συνέβαλε στην ενίσχυση των σφοδρών πλημμυρικών φαινομένων, καθώς εμπλουτίζουν με πολλαπλάσια ποσοστά υδρατμών την ατμόσφαιρα, αυξάνουν την ατμοσφαιρική αστάθεια, τα καταιγιδοφόρα σύννεφα γίνονται πιο έντονα, επομένως τα ποσοστά βροχοπτώσεων  γίνονται εντονότερα. Είναι άμεση η σύνδεση”, τονίζει χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι εξαιρετικά πιθανόν να επαναληφθούν. “Δ αποκλείεται τέτοια φαινόμενα να επαναληφθούν”, υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος, “και στην συνέχεια, καθώς η Μεσόγειος διανύει μια περίοδο κατά την οποία έχει θερμανθεί πάρα πολύ. Επειδή οι ελληνικές θάλασσες είναι πολύ ζεστές και φέτος καταγράφηκαν από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί ποτέ, το στοιχείο αυτό ευνοεί την εμφάνιση έντονων καιρικών συστημάτων, ακόμη και μεσογειακών κυκλώνων”.

Ως χρονικό ορίζοντα επανάληψης αυτών των ακραίων πλημμυρών τοποθετεί το τρέχον φθινόπωρο, λέγοντας “επειδή η κακοκαιρία Daniel είναι εξαιρετικά ακραία δεν πιθανολογούμε ότι θα την διαδεχθεί άμεσα ένα νέο καταστροφικό σύστημα, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουμε ένα φθινόπωρο με έντονα καιρικά συστήματα, πολλά πλημμυρικά φαινόμενα και δύσκολες καταστάσεις. Έχουμε μπει σε μια νέα πραγματικότητα, πρωτοφανών κλιματικών φαινομένων, όπως δείχνουν τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα μέσα στο 2023. Και δεν είμαι σίγουρος ότι το έχουμε αντιληφθεί ως χώρα και ως κοινωνία”.

Η νέα περιβαλλοντική και θερμοκρασιακή πραγματικότητα θα ορίζεται πλέον από αρνητικά ρεκόρ, σύμφωνα πάντοτε με τον μετεωρολόγο: |”Τρία ρεκόρ έχουμε μέχρι σήμερα φέτος. Ρεκόρ στον καύσωνα, ρεκόρ στις πυρκαγιές, και τώρα ιστορικό ρεκόρ στις βροχοπτώσεις. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα”.

“Οι πυρκαγιές και οι βροχές ως φαινόμενα προέρχονται από την ίδια κατάσταση”, προσθέτει ο διδάκτωρ μετεωρολογίας, “τον κλιματικό αυτό πόλεμο που ζούμε. Ακραία φαινόμενα με χαρακτηριστικά έντονων φυσικών καταστροφών, για τις οποίες εκτός του κλιματικού παράγοντα, συμβάλει τα μέγιστα ο άνθρωπος με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, την αστικοποίηση, τα μπαζωμένα ρέματα, την αποψίλωση των δασών, το γεγονός ότι τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν είναι σχεδιασμένα για ένα τέτοιο κλιματικό πόλεμο. Τέτοιες θεομηνίες δεν αντιμετωπίζονται, ωστόσο ένα πιο σύγχρονο αντιπλημμυρικό σύστημα, ικανό να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, προφανώς και θα συγκρατούσε τις επιπτώσεις”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments