Nέα της αγοράς

NBG Securities: Τα δώρα που θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα [vid]

NBG Securities: Τα δώρα που θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Στο βασικό σενάριο της NBG Securities, μετά τις γενικές εκλογές και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα

Στο βασικό σενάριο της NBG Securities, μετά τις γενικές εκλογές και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings και των ιαπωνικό οίκο R&I

Στο βασικό σενάριο της NBG Securities, μετά τις γενικές εκλογές και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Scope Ratings και των ιαπωνικό οίκο R&I, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει το καθεστώς investment grade αργότερα φέτος, με πιθανές ημερομηνίες στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η χρηματιστηριακή προσπαθεί να ρίξει λίγο περισσότερο φως στα πιθανά πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα τόσο από την άποψη της πραγματικής οικονομίας όσο και των ελληνικών αγορών (μετοχές και ομόλογα) που προκύπτουν από αυτό το επίτευγμα.

Μειωμένο Κόστος Δανεισμού – Εισροή Κεφαλαίων – Βελτιωμένη Ρευστότητα

Ίσως το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση του investment grade από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επιστροφή της Ελλάδας στο καθεστώς IG θα επιτρέψει το ελληνικό χρέος να είναι επιλέξιμο στους δείκτες διεθνών κρατικών ομολόγων (απαιτούνται δύο αξιολογήσεις IG για μια τέτοια συμπερίληψη), γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση σταθερής ζήτησης από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα παγκόσμιων επενδυτών. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι θα μπορούσε να υπάρξει δυνητικά sell-off από hedge funds που αγόρασαν ελληνικό χρέος εν αναμονή μιας τέτοιας κίνησης. Συνολικά, ωστόσο, οι αγορές ελληνικών ομολόγων κατά και μετά την απόκτηση του IG θα μπορούσαν να είναι εξίσου σημαντικές όσο ήταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, υπερβαίνοντας τα 15 δισ. ευρώ.

Προφανώς, μέρος αυτού του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί (οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 70 μ.β από τις αρχές του έτους, κάτω από το 4% και κάτω από την απόδοση των ιταλικών ομολόγων, η οποία διαμορφώνεται στο 4,2%), ωστόσο η NBG Sec πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες βελτιώσεις. Όπως συνέβη και με την Πορτογαλία το 2017, μια αγορά με περισσότερα παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα της Ελλάδας. Έτσι, είναι πιθανή η περαιτέρω πτώση κατά 100 μονάδες βάσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έως και 6 μήνες (ή ακόμα και 1 έτος) μετά την επίσημη ανακοίνωση επιστροφής στο IG.

Για τις τράπεζες ειδικότερα, η αναβάθμιση σε IG θα μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους 8 δισ. (δηλαδή 80 εκατ. ευρώ συνδυαστικά ετησίως για μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 100 μονάδες βάσης) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τίτλων τους που αποτελούνται κυρίως από ελληνικά κρατικά ομόλογα – δηλαδή επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ, χαμηλότερο haircut αποτίμησης κ.λπ.

Επιπλέον, η πτώση του κόστους δανεισμού θα διευκολύνει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των TLTROs, ενώ θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις της αξιολόγησης τους.  Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στο IG θα ήταν ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα, καθιστώντας τις εκδόσεις τραπεζικού χρέους επιλέξιμες για επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολύ υψηλότερου μεγέθους και καλύτερης ποιότητας, τονίζει η NBG Sec.

Επίσης, η επενδυτική βαθμίδα θα προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα παράσχουν πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ (έως 0,5% το 2024).

Αγορά: Επέκταση επενδυτικής βάσης, εισροές, “σφραγίδα” αξιοπιστίας

Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, το IG θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, προσελκύοντας παράλληλα νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εν αναμονή μιας τέτοιας αναβάθμισης, σύμφωνα με το Bloomberg, ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, ωθώντας και τις δύο αγορές να καταγράφουν τις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως.

Η χρηματιστηριακή πιστεύει επίσης ότι η επιστροφή στο κλαμπ του IG και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω πτώση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό, μαζί με την αυξημένη όρεξη για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέα IPOs και την προγραμματισμένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές.

Επίσης, μόλις η Ελλάδα ανακτήσει το IG, το βασικό τελευταίο εμπόδιο θα αφαιρεθεί για τους παρόχους μετοχικών δεικτών (MSCI, FTSE Russell, κ.λπ.) και θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα από το καθεστώς των αναδυόμενων στις ανεπτυγμένες αγορές, το οποίο αν και αναμφίβολα είναι θετικός καταλύτης απόδοσης, θα απαιτήσει ωστόσο μερικά χρόνια να υλοποιηθεί επίσημα.

Το investment grade δεν είναι πανάκεια 

Αν και η ανάκτηση του IG είναι ένα ορόσημο, σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου για τη χώρα, τονίζει η NBG Securities. Η διατήρηση και περαιτέρω βελτίωσή της αξιολόγησης (πριν από την κρίση χρέους, η Ελλάδα βαθμολογούνταν με “Α+”, 5 βαθμίδες πάνω από το IG) είναι εξίσου ή και πιο σημαντική, και αυτό είναι αναμφίβολα περισσότερο μαραθώνιος παρά σπριντ.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η χρηματιστηριακή, απαιτείται η συνεχής εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητά της σε εξωγενή σοκ και επεισόδια αστάθειας στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: capital.gr//Ελευθερία Κούρταλη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments