Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αναβάθμισης του δημοσίου τομέα από την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει σειρά δράσεων.
Αρχικά, είχε ανακοινωθεί η σημαντική οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων στο Δημόσιο, οι οποίοι θα λάβουν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια.
Ωφελούμενοι είναι περίπου 663.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο που θα δουν οριζόντια αύξηση στους μισθούς τους κατά 70 ευρώ, με το ετήσιο όφελος να φτάνει στα 800 ευρώ καθαρά αν συνυπολογιστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2024.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε οριζόντια κλίμακα αλλά και ανάλογα με τα προσωπικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, όπως τα εξαρτώμενα μέλη και τη θέση που καλύπτουν.
Με αναγωγή σε ετήσια βάση, το μέσο όφελος ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά τον χρόνο σε κάθε υπάλληλο, ποσό το οποίο αυξάνεται στα 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023.
Ενίσχυση στους κρίσιμους κλάδους
Εκτός από τις αυξήσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει το Δημόσιο με τουλάχιστον 14.000 νέες θέσεις εργασίας σε νευραλγικούς τομείς, εντός του 2023.
Συγκεκριμένα, θα επιχειρηθεί να καλυφθούν ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί τόσο στην Υγεία, όσο και στην Εκπαίδευση, χωρίς να σημαίνει ότι θα περιοριστούν εκεί οι προσλήψεις.
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να «τρέχει» η προκήρυξη για 141 θέσεις εργασίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ εντός της εβδομάδας που διανύουμε, εκτιμάται πως θα σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη 4Κ/2023, η οποία αφορά στην επιλογή μέσω της οποίας θα επιλεγούν 80 μόνιμοι υπάλληλοι για την ενίσχυση διαφόρων φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως Εθνικές Βιβλιοθήκες, υπουργεία και Ιερές Μητροπόλεις.
Ακόμα, τον Οκτώβριο υπολογίζεται ότι θα βρεθεί στο εθνικό τυπογραφείο η προκήρυξη 3ΓΒ/2023 για τις προσλήψεις αποφοίτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε φορείς του ελληνικού δημοσίου.
Τα μεγάλα «πακέτα» των προσλήψεων
Σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης, σχεδιάζεται να «ανοίξουν» 1.500 θέσεις που θα αφορούν προσλήψεις στην Υγεία, 1.200 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία, 1.200 θέσεις για άτομα με αναπηρία, 3.300 θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 700 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.
Η χώρα μας μάλιστα είναι απολύτως νόμιμη σχετικά με τον κανόνα 1 προς 1 που ισχύει στις νέες προσλήψεις, καθώς εντός του 2023 θα ολοκληρωθούν 18.000 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, οι προσλήψεις που πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα γίνουν κυρίως μέσα από τη δεξαμενή των επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Ακόμα 16.000 προσλήψεις το 2024
Εκτός από τις περίπου 14.000 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, που αναμένονται εντός του 2023, εξίσου δυναμική αναμένεται η συνέχεια και το 2024. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν 16.000 προσλήψεις .
«Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Ο αριθμός προκύπτει από έναν πολύ αυστηρό κανόνα στο δημόσιο: Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Κρατάμε αν θέλετε, σφιχτό το σώμα του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του δημοσίου. θέλουμε ένα Δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό», τόνισε η αρμόδια υπουργός, σε συνέντευξή της στις 29 Αυγούστου.
Ακόμα, όπως ξεκαθάρισε, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τις νέες θέσεις θα αφορούν στον τομέα της Υγείας.
«Θα είμαστε απολύτως συνεπείς στην προτεραιότητα που δίνουμε στην Υγεία με βάση τις ανάγκες που έχει η χώρα μας. Είμαστε διαδικασία που καταγράφουμε τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους τομείς. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, έρευνας, μελέτης προκειμένου να παρουσιάσουμε σε περίπου ένα μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις», αποκάλυψε η κυρία Κεραμέως.
Είναι φανερό πως και το Δημόσιο μπαίνει σε μια νέα εποχή, με εργαζόμενους που θα αμείβονται καλύτερα αλλά και οι ίδιοι θα έρχονται δυναμικά, με διαφανείς διαδικασίες και αξιοκρατικά προκειμένου να βοηθήσουν σε θέσεις που υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες.