Οικονομία

Στο 2,7% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Στο 2,7% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Nicomak.eu - COMMENT CONCILIER DÉVELOPPEMENT DURABLE ET CROISSANCE ÉCONOMIQUE ?

Η εξέλιξη αφορά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στο 2,7% έφτασε η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022 με οδηγούς κυρίως τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, η αύξηση του ΑΕΠ για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου που ήταν στο σύνολό του “προεκλογικό” διαμορφώθηκε από τις επιμέρους μεταβολές:

-Της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης, η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών έφτασε το 3,2% το 2ο τρίμηνο, σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις για αύξησης κατά 2,3% για το σύνολο του έτους, ενώ η δημόσια κατανάλωση κατέγραψε μείωση κατά 1,4%. Στην ιδιωτική κατανάλωση βοήθησε και η καλή πορεία του τουρισμού μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, με επιδόσεις ανάλογες με αυτές του 2022

-Της αύξησης στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 7,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.

-Της αύξηση των εξαγωγών κατά 0,1% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2022. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.

-Της αύξησης στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%.

Στο 2,35% η ανάπτυξη το 1ο εξάμηνο

Στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου από το 2,1% στο 2%. Συνεπώς ο ρυθμός ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου διαμορφώνεται στο 2,35% που είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για ανάπτυξη 2,3% στο σύνολο του χρόνου.

Οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί περαιτέρω λόγω της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών για επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της συνέχισης της καλής πορείας του τουρισμού.

Αύξηση 1,3% σε τριμηνιαία βάση

Η αυξητική δυναμική για το ΑΕΠ αποτυπώνεται και στην τριμηνιαία σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του χρόνου να καταγράφει αύξηση 1,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η οποία με την σειρά της διαμορφώθηκε:

-Από την αύξηση της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.

-Την αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023.

-Τη μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4% και τέλος.

-Την αύξηση στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν κατά 1,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments