Η Γερμανία δεν αποδέχεται την απειλή Μακρόν για τη μη κατάργηση της βίζας στο Κόσοβο
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Θυμίζουμε ότι το Κόσοβο υπόκειται σε μέτρα της ΕΕ μετά την αναζοπύρωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε ότι η απαλλαγή του Κοσόβου από καθεστώς της βίζας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί από το Παρίσι και το Βερολίνο εάν η Πρίστινα δεν συμμορφωθεί με τις συνεχιζόμενες εντάσεις με τη Σερβία. Ωστόσο, η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η Γερμανία θα επιμείνει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, πράγμα που αποτελεί άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης εντός του γαλλογερμανικού άξονα.
Θυμίζουμε ότι το Κόσοβο υπόκειται σε μέτρα της ΕΕ μετά την αναζοπύρωση των εντάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η EURACTIV ενημερώθηκε για τα μέτρα της ΕΕ πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους, και μεταξύ αυτών είναι και η πιθανή διακοπή της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας.
Έπειτα από μια μακρά διαδικασία στην οποία συμμετείχε καθοριστικά με την υποστήριξη του το γαλλογερμανικό δίδυμο, οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη όπως κάθε άλλος Ευρωπαίος πολίτης, χωρίς να χρειάζονται βίζα, από τον Ιανουάριο του 2024.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εδώ και καιρό υιοθετήσει μια συγχρονισμένη προσέγγιση για το Κόσοβο, προβάλλοντας κοινές θέσεις και συμμετέχοντας σε μεγάλο βαθμό σε ένα από τα τελευταία σχέδια για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, το οποίο ανεπίσημα ονομάστηκε «γαλλογερμανικό σχέδιο».
Σημιεώνεται μάλιστα ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπίες των δύο χωρών χαίρουν επίσης μεγάλης εκτίμησης στην περιοχή.
Η διάσπαση
Ωστόσο, φαίνεται ότι η συμπερίληψη της Γερμανίας από τον Μακρόν στην πιθανή προσέγγιση για τις θεωρήσεις βίζας έγινε χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση με τον Γερμανό ομόλογό του.
Ενώ ο Μακρόν δήλωσε ότι περιμένουν μια «ξεκάθαρη δέσμευση» και από τα δύο μέρη [Κόσοβο και Σερβία], αναφορικά με το ζήτημα των νέων δημοτικών εκλογών αλλά και μια εκ νέου δέσμευση της Σερβίας στους σχετικούς θεσμούς για τη εξομάλυνση της κατάστασης, προχώρησε παραπέρα και έθεσε τελεσίγραφο.
Συγκεκριμένα, ο Μακρόν δήλωσε: «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δεσμευτεί και έχουν επίσης κάνει κινήσεις για ένα καινούργιο άνοιγμα, ιδίως όσον αφορά την πολιτική για τις βίζες και άλλα οικονομικά θέματα, τα οποία όμως θα επανεξεταστούν εάν δεν υπάρξει πολιτική ευθύνης και από τις δύο πλευρές.».
Η πρόταση ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα επανεξετάσουν την πολιτική για τις βίζες προκάλεσε σοκ στην Πρίστινα, καθώς η απαλλαγή από τις βίζες αποτελεί μια μακρόχρονη μάχη για την ΕΕ.
Ο Σολτς, εν τω μεταξύ, δεν προέβη σε παρόμοιες δημόσιες δηλώσεις.
Όταν ρωτήθηκε αν ο οι δύο τους είχαν συμφωνήσει από κοινού για την πιθανή αναθεώρηση του συστήματος απελευθέρωσης της βίζας, πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στη EURACTIV το εξής: «η Γερμανία υπόκειται στους κανονισμούς που θα υιοθετηθούν από την ΕΕ τον Απρίλιο του 2023. Σύμφωνα με αυτούς, οι υπήκοοι του Κοσόβου θα απαλλάσσονται, στο μέλλον, από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για σύντομες διαμονές στον χώρο Σένγκεν (έως 90 ημέρες εντός 180 ημερών). Αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι τότε εξίσου απαλλαγμένα από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για σύντομες διαμονές στον χώρο Σένγκεν», δήλωσε αρνούμενος να επεκταθεί περαιτέρω στο ζήτημα.
Ωστόσο, η EURACTIV καταλαβαίνει ότι η Γερμανία θα επιμείνει στην προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2024 και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο παρέκκλισης από αυτή την πορεία, πράγμα που σημαίνει ότι η συμπερίληψη της Γερμανίας στη δήλωση του Μακρόν έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου.
Εν τω μεταξύ, η εισηγήτρια για το Κόσοβο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βιόλα φον Κράμον, ζήτησε η απελευθέρωση της βίζας να μην συνδέεται με τον διάλογο Κοσόβου-Σερβίας.
«Οι πολίτες του Κοσόβου αξίζουν την εδώ και καιρό καθυστερημένη απελευθέρωση του καθεστώτος για τις βίζες. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι – η απαλλαγή από το κθασετώς αυτό δεν συνδέεται και δεν πρέπει να συνδέεται με τον διάλογο με τη Σερβία. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της, επιτρέποντας στους πολίτες του Κοσόβου να ταξιδεύουν ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2024», δήλωσε η Φον Κράμον.
Η πρόεδρος του Κοσόβου, από την άλλη, Βιόσα Οσμάνι, απάντησε επίσης στο τελεσίγραφο του Μακρόν δηλώνοντας ότι αν γίνει ένα τέτοιο βήμα, ο διάλογος θα σκοτωθεί μια για πάντα.
«Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο τρόπος για να τερματιστεί ο διάλογος μια για πάντα. Εάν κάποιος θέλει να σταματήσει τον διάλογο, ας λάβει μέτρα που να είναι τιμωρητικά κατά του λαού του Κοσόβου. Δεν στρέφονται εναντίον κανενός ηγέτη, δεν στρέφονται εναντίον μιας πολιτικής, στρέφονται εναντίον του λαού του Κοσόβου. Και μια τέτοια άνευ προηγουμένου τιμωρία, η οποία αποτελεί μεγάλη αδικία για το λαό του Κοσόβου, θα οδηγήσει στο θάνατο του διαλόγου», δήλωσε η Οσμάνι.
Πρόσθεσε ότι αναμένει από την ΕΕ να άρει τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Κοσόβου, χαρακτηρίζοντάς τα άδικα και δυσανάλογα.
Τελικά, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 14 Σεπτεμβρίου μετά από μήνες αδιέξοδων συνομιλιών μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση των σχέσεων.
Πηγή: euractiv.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας