Άδωνις: Εγκύκλιος υπέρ των εργαζομένων για την κακοκαιρία
Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε ευρύτερα εργασιακά θέματα αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι και το δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.
Προστασία των εργαζομένων απέναντι στην κακοκαιρία
Ερωτηθείς για τα ακραία φυσικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει προβεί σε «εγκύκλιο για να σέβονται οι επιχειρήσεις τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειες που αυτές έχουν στον εργασιακό βίο. Το 112 έχει σώσει αποδεδειγμένα ζωές. Ωστόσο, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να συμμορφώνονται στις οδηγίες για τις έκτακτες φυσικές καταστροφές. Ίσως, μάλιστα, περάσουμε και ειδική διάταξη, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο για όλες τις επιχειρήσεις να σέβονται τα ακραία φυσικά φαινόμενα και να προσαρμόζουν ανάλογα το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.
Το μείζον είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του κράτους και των δημοσίων αρχών. Υπάρχουν όρια στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι πολίτες καλούνται να σεβαστούν τις οδηγίες και τις ανακοινώσεις των δημοσίων αρχών».
Αδικαιολόγητη η στάση των εργαζομένων στο χθεσινό περιστατικό στον Πειραιά
Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό στον Πειραιά, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε σωρεία παραβιάσεων του ποινικού και του ναυτικού κώδικα. Η προπέλα έπρεπε να έχει σταματήσει αμέσως. Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται δεν έχουν κάποια δικαιολογία. Δεν είναι ατύχημα. Είναι φόνος. Είναι παντελώς αδιάφορο το εάν το θύμα είχε εισιτήριο ή όχι. Έχω αρρωστήσει παρακολουθώντας τα σχετικά video. Ο 36χρονος έχασε τη ζωή του χωρίς κανένα λόγο».
Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσουν ευρωπαϊκό νομοσχέδιο;
Σε σχέση με τις αντιδράσεις στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο Άδωνις παρατήρησε πως, «παρά τις καταγγελίες περί φοβερών κινητοποιήσεων, οι τόνοι έχουν πέσει. Οι εργαζόμενοι διάβασαν το νομοσχέδιό μας και αντιλήφθηκαν ότι είναι υπέρ των εργαζομένων. Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι το μισό νομοσχέδιο είναι ευρωπαϊκή οδηγία υπέρ των εργαζομένων, το άλλο μισό δικές μας ρυθμίσεις. Πώς όμως θα καταψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ευρωπαϊκή οδηγία; Υπάρχει μια σοβαρή αντίθεση εδώ».
Η νόμιμη δεύτερη εργασία ισχυροποιεί τον εργαζόμενο έναντι του εργοδότη
Ως προς τη «διπλή εργασία», ο υπουργός επισήμανε πως «σήμερα, η Εργάνη δεν προβλέπει τη δεύτερη δουλειά. Το νομοσχέδιο κάνει όμως τη δεύτερη δουλειά νόμιμη και καθαρή. Η σχέση εργοδότη – εργαζομένου είναι ετεροβαρής, λειτουργεί υπέρ του εργοδότη, αυτός έχει μεγαλύτερη ισχύ. Οι νομικές και υπουργικές ρυθμίσεις ενισχύουν τη θέση του εργαζομένου. Όταν ένας εργαζόμενος εξαρτά το εισόδημά του από δύο εργοδότες, η θέση του εργαζόμενου είναι πιο ισχυρή, γιατί έχει και μια δεύτερη νόμιμη εναλλακτική».
Παρουσίαση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης στη ΔΕΘ
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «στη χώρα υπάρχει κάτι το οξύμωρο. Έχουμε ανεργία στο 11% και όλοι οι κλάδοι της οικονομίας ζητούν εργαζομένους. Ορισμένες επιχειρήσεις ζητούν και μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό. Πρέπει να προχωρήσουμε τα προγράμματα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε πάρα πολλά τέτοια προγράμματα. Είναι προφανές ότι ένα κομμάτι του 11% κρύβει μαύρη εργασία. Και πρέπει να γίνουμε λίγο πιο αυστηροί σε αυτό τον τομέα.
Η μετάκληση εργαζομένων είναι ένα από τα εργαλεία που διαθέτουμε. Και δεν τρέφω αυταπάτες ότι στη Μανωλάδα, για παράδειγμα, φράουλες δεν θα συλλέξουν Έλληνες. Στον αγροτικό τομέα, δεν τρέφω την αυταπάτη ότι θα υπάρξουν ξένοι εργαζόμενοι που θα κάνουν αυτές τις δουλειές. Αυτό το χειμώνα θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που διαθέτω για να βρω λύση στο πρόβλημα αυτό. Η ανεργία πέφτει, αλλά με βάση την πίεση που ασκείται από τους εργοδότες στην αγορά εργασίας, η ανεργία θα έπρεπε να είναι αισθητά μικρότερη».
Το ΚΕΠΑ θα γίνει σύντομα πιο φιλικό και ανθρώπινο
Ως προς το ΚΕΠΑ, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Σκέφτομαι να απλοποιήσω το ΚΕΠΑ. Θέλω να κάνω το ΚΕΠΑ όσο γίνεται πιο ανθρώπινο, πιο φιλικό προς τον πολίτη. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξόφθαλμη και βεβαιωμένη αναπηρία και, όμως, είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται περιττές γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Αυτό πρόκειται να αλλάξει».
Επενδυτική τακτική ασφαλιστικών ταμείων: Όσο υψηλότερο είναι το ρίσκο, τόσο πιθανότερη γίνεται η απόδοση
Αναφορικά, τέλος, με την επενδυτική τακτική των ασφαλιστικών ταμείων, ο Άδωνις παρατήρησε ότι «είναι δύσκολο θέμα. Η απόδοση είναι ανάλογη του ρίσκου. Όσο υψηλότερο είναι το ρίσκο, τόσο είναι πιο πιθανή η απόδοση. Δεν πρόκειται βέβαια να ρισκάρουμε τα λεφτά των ταμείων. Όμως οι κανόνες του καπιταλισμού πρέπει να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας