Διεθνή

G20: Η ατζέντα της κρίσιμης συνόδου στο Δελχί

G20: Η ατζέντα της κρίσιμης συνόδου στο Δελχί

Πηγή Φωτογραφίας: https: currentaffairs.adda247.com

Η ατζέντα των επαφών και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων αφορά τη γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Μπορεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών του G-20, να εστιάζεται στην απουσία του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping, ωστόσο η ατζέντα των επαφών και των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων αφορά τη γενικότερη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την προσπάθεια αποφυγής νέων πάσης φύσεως κρίσεων.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του G-20, δηλαδή των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη όπως είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Νότιος Αφρική, η Νότιος Κορέα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί, με μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα.

Η G20 παράγει πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ και καλύπτει το 75% του παγκόσμιου εμπορίου. Η απουσία του Κινέζου Προέδρου εκλαμβάνεται από τη διεθνή κοινότητα ως αντίδραση του Πεκίνου στην όλο και πιο εχθρική διεθνή κατάσταση που διαμορφώνεται εναντίον της Κίνας, καθώς και ως αυστηρή προειδοποίηση προς την ινδική κυβέρνηση στην κλιμακούμενη συνοριακή διαμάχη της με την Κίνα. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απουσίαζε λόγω εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Άλλωστε, για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πρόεδρος Πούτιν δεν επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική για τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών των BRICS.

Έμφαση θα δοθεί στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων των διεθνών οργανισμών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος χρήματος και υψηλές πιθανότητες αθέτησης των δανεικών υποχρεώσεων από τη πλευρά των χωρών – δανειοληπτών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί ακόμη στον επανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρέους που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς υπερβαίνει τα 305 τρισ. δολάρια, από τα οποία τα 92 τρισ. αφορούν το παγκόσμιο δημόσιο χρέος. Με αναφορά περισσότερο στις μικρές οικονομίες που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους τους.

Φυσικά, παρά το θέμα του σανσκριτικού “Vasudhaiva Kutumbakam” (“Ο κόσμος είναι μια οικογένεια” στα ελληνικά), δεν θα υπάρξει καμία αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία και η Κίνα έχουν ουσιαστικά επικαλεστεί τη δύναμη του βέτο τους.

Ταυτόχρονα, η φετινή G20 στο Νέο Δελχί πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η διοργανώτρια χώρα, η Ινδία, αρχίζει να απομακρύνεται από τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και πλησιάζει περισσότερο προς τη Δύση, όπως φαίνεται από την οικονομική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας, την αύξηση των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ινδία, την αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας και το Quad Plus (τετραμερής διάλογος για την ασφάλεια) με τη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και του Βιετνάμ.

Βλέπουμε λοιπόν πως η ατζέντα της επερχόμενης συνόδου των ηγετών του G-20 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς καλύπτει θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα των μικρών περιφερειακών οικονομιών και τους εκκολαπτόμενους κινδύνους από το ενδεχόμενο κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση και ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια. Και πίσω από τις κουρτίνες υπάρχει και η μετατόπιση του κέντρου βάρους της Ινδίας. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments