Policy Briefs

Αυγενάκης: Υπέρ της γονιδιακής επεξεργασίας των τροφίμων

Αυγενάκης: Υπέρ της γονιδιακής επεξεργασίας των τροφίμων

Πηγή Φωτογραφίας: [362395] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε τη θέση του στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στην Ισπανία.

Οι νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (NGTs) για τα τρόφιμα μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στην αγροτική παραγωγή, ενώ μπορούν να συμβάλλουν και στην ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στην Κόρδοβα της Ισπανίας.

«Η βιοτεχνολογία μέσα από νέες γονιδιωματικές τεχνικές ενισχύει την εργαλειοθήκη του αγρότη για όλα τα μοντέλα παραγωγής, μικρής και μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.

Για τον Έλληνα υπουργό, «η καινοτομία αποτελεί τον μοχλό της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας» και είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση «η δημιουργία νέων ποικιλιών για την παροχή σταθερών αποδόσεων (…) «τόσο για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος όσο και για την επισιτιστική επάρκεια».

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, όμως, είναι ιδιαίτερα διχασμένοι όσον αφορά την χαλάρωση των κανόνων γονιδιακής επεξεργασίας, με την Ουγγαρία και την Αυστρία να εκφράζουν ρητή κριτική και τη Γερμανία να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των NGTs.

«Τα οφέλη για την ευρωπαϊκή γεωργία από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προκύψουν μόνο κατόπιν εισαγωγής σαφούς νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν δράσεις πολιτικής, επενδύσεων, συνεργασίας και προβολής των πλεονεκτημάτων.», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Ζητούμενό μας είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments