Ελλάδα

Αδειάζουν τα νοσοκομεία από υγειονομικό προσωπικό

Αδειάζουν τα νοσοκομεία από υγειονομικό προσωπικό

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΕΛΠΙΣ" (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μαζικό κύμα φυγής κατά την τελευταία διετία.

Πενήντα νοσοκομεία  έχουν χάσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους εξαιτίας των ελλείψεων βασικών ειδικοτήτων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ 10.000 υγειονομικοί έχουν αποχωρήσει από το σύστημα υγείας την τελευταία διετία.

Η μειωμένη χρηματοδότηση και υποστελέχωση καθορίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, δημιουργώντας κενά στην περίθαλψη των ασθενών. Τα κενά αυτά καλύπτονται μερικά μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, όμως αναγκάζουν τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τρία χρόνια πανδημίας όμως απέδειξαν τον αναντικατάστατο και ανεκτίμητο ρόλο του, παρά τις παθογένειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Εξαιτίας της τελευταίας μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το ΕΣΥ βρέθηκε σε αδυναμία να αξιοποιήσει τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που προσφέρθηκε με δωρεές.

Η ΠΟΕΔΗΝ το επισήμανε αυτό με αφορμή τη ΔΕΘ και τη σημερινή απεργία, δείχνοντας τη σημερινή κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας. Οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν πορεία από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στις 8.30 το πρωί. Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει τη ριζική αντίθεσή της στην καθιέρωση του ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία με οποιαδήποτε μορφή, από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μέχρι την αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, νυχτερινά χειρουργεία, επιστροφή των εργολάβων κ.λπ.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, «οι ιδιώτες θα πλουτίζουν εκ του ασφαλούς σε βάρος του Δημοσίου και από τις τσέπες των ασθενών. Όταν ο Δημόσιος Τομέας Υγείας υποχωρεί στην παροχή των υπηρεσιών υγείας έρχεται ο Ιδιωτικός Τομέας και συμπληρώνει τα κενά, βάζοντας οι πολίτες όλο και πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες.

Ο κτιριακός εξοπλισμός  σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε άσχημη κατάσταση, με επικινδυνότητα για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

50 νοσοκομεία στα νησιά και την περιφέρεια έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού».

Η χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη

Η γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας.

Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δις ευρώ.

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό

Υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποφέρουν και το προσωπικό να εξαντλείται όλο και περισσότερο. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, υπήρξε μαζική εναλλαγή προσωπικού που αποχωρεί από το ΕΣΥ. Ελάχιστοι έφυγαν για συνταξιοδότηση, οι περισσότεροι αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό, λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών, που συχνά δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης.

Το 2022, θα φύγουν συνολικά 5.000 άτομα – 3.800 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι- το 2023, οι πρώτοι πέντε μήνες των στοιχείων που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών έδειξαν ότι αποχωρούν 1.526 μόνιμοι και 480 συμβασιούχοι- σε 17 μήνες, αποχώρησαν 7.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας- ένα αρνητικό ρεκόρ αντισταθμίζεται από ένα άλλο ρεκόρ. Περίπου 20.000 συμβασιούχοι – συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών, του ΟΑΕΔ και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) – εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια (συχνά για περισσότερα από πέντε χρόνια) σε νοσοκομεία διαφόρων ειδικοτήτων. Παρά τις υποσχέσεις για μονιμοποίησή τους, οι συμβάσεις τους ανανεώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας. Οι συμβασιούχοι προσφέρουν συνθήκες εργατικής μεσαίας τάξης. Κοστίζουν στα νοσοκομεία πολύ περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν οικονομικά να καλύψουν τις υπηρεσίες υποστήριξης (καθαριότητα, τροφοδοσία, ασφάλεια) με συμβασιούχους. Οι εργολάβοι είναι ακριβώς στη γωνία.

Οι διαγωνισμοί κλείνουν σε πολλά νοσοκομεία και οι συμβασιούχοι επιστρέφουν. Οι συμβασιούχοι απολύονται παρά το γεγονός ότι έχουν έγκυρες συμβάσεις. Δώστε στα νοσοκομεία τη νομική δυνατότητα να συνάπτουν νέες ΣΣΕ που κρίνονται συνταγματικές από την Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία. Ενώ το ΑΣΕΠ επεξεργάζεται τις αιτήσεις των υποψηφίων, είναι η μοναδική φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που καθυστερεί η προκήρυξη 4.000 μόνιμων θέσεων. Ωστόσο, όταν ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις, δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού του συστήματος, καθώς το ήδη υπηρετούν προσωπικό θα επαναχρησιμοποιηθεί. Οι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται στα νοσοκομεία θα είναι οι κύριοι επιτυχόντες του διαγωνισμού, καθώς θα ενταχθούν στον διαγωνισμό με αυξημένα μόρια. Το ίδιο θα συμβεί και στους επόμενους διαγωνισμούς, αν δεν αναληφθεί σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία για τη μετατροπή των συμβάσεων του προσωπικού σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ιδιώτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Το να επιτραπεί σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται στο ΕΣΥ δεν αποτελεί λύση: οι ιδιώτες γιατροί, πολύ περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ, που καλούνται από τα νοσοκομεία που απαλλάσσονται από φόρους και χρηματοδοτούνται με κουπόνια παροχής υπηρεσιών, δεν ενδιαφέρονται- το ΕΣΥ δεν μπορεί να προσελκύσει προσωπικό ή ακόμη και συμβασιούχους γιατρούς με τέτοιους μισθούς.

Δεν υπάρχουν γιατροί που να ενδιαφέρονται να εργαστούν στο νησί με 1.850 ευρώ, ή νοσηλευτές με 800 ευρώ το μήνα, ή τραυματιοφορείς με 650 ευρώ το μήνα; Το κόστος διατροφής και διαβίωσης είναι ακόμη υψηλότερο. Το κράτος πρέπει άμεσα να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην ένταξή τους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στην αύξηση των μισθών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μισθοί των ιατρών είναι οριακά πάνω ή κάτω από τον κατώτατο μισθό για ανειδίκευτους εργάτες (αυτοί παίρνουν 14 το χρόνο, ενώ εμείς 12 το χρόνο. Κατά την περίοδο του μνημονίου έκοψαν το επίδομα αδείας και το επίδομα αδείας και “ξέχασαν” να το επαναφέρουν όταν “βγήκαμε” από το μνημόνιο). Ο πρόσθετος μισθός για νυχτερινή, αργία και εργασία πλήρους κύκλου είναι 100 ευρώ το μήνα.

Οι εκκενώσεις στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας γίνονται από οποιοδήποτε υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει τα προσόντα για διάσωση και δεν του δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί αγωγές και μηνύσεις από ασθενείς και συγγενείς κατά του προσωπικού για την εκκένωση ασθενών που έχασαν τη ζωή τους. Στο τμήμα ασθενοφόρων δεν έχει ενσωματωθεί ένστολο προσωπικό. Στο Υπουργείο Εργασίας συστάθηκε επιτροπή για να εξετάσει το αίτημά μας να ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Το έργο της έχει ολοκληρωθεί. Η επιτροπή συνέστησε την αίτησή μας, αλλά δυόμισι χρόνια μετά, η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία πρωτοβουλία. Το νόμιμο αίτημά μας για ένταξη στα ΒΑΕ δεν έχει υλοποιηθεί. Οι επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν να εργάζονται επί 67 χρόνια και να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα μετά από 20 χρόνια και χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα). Χάσαμε 30 συναδέλφους από τον κοροναϊό. Εφαρμόστε άμεσα την ευρωπαϊκή νομοθεσία που χαρακτηρίζει το Covid 19 ως επαγγελματική ασθένεια. Να συμπεριληφθεί στους κανονισμούς επαγγελματικών ασθενειών του Υπουργείου Υγείας. Ταξινόμηση των θανάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω του Covid 19 ως εργατικά ατυχήματα.

Προσωπικός γιατρός

Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού έμεινε μετέωρος αφού δεν προσελκύει το ενδιαφέρον γιατρών ιδιωτών. Εγγράφηκαν 3500 ως προσωπικοί ιατροί εκ των οποίων οι 2300 από τις Μονάδες του ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και 1200 Ιδιώτες.

Δεν προλαβαίνουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να ασκούν επιτυχώς τα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού. Εφημερεύουν στα Κέντρα Υγείας, στα κοντινά Νοσοκομεία, κάνουν τακτικά ιατρεία, επισκέψεις κατ’ οίκων, εμβολιασμούς κλπ.

Εάν δεν τεθούν όρια στη λειτουργία του Ιδιωτικού τομέα, υπό αυτές τις συνθήκες ο θεσμός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία για άλλη μία φορά.

Στα επείγοντα των Νοσοκομείων που εφημερεύουν, με την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών διαπιστώνει κανείς την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που στενάζει από ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής.

Η περίπτωση του ανθυγιεινού επιδόματος

Μεγάλες αδικίες δημιούργησε ο νέος καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αδικίες, διαχωρισμούς, αποκλεισμούς χιλιάδων συναδέλφων και πολύ μικρές αυξήσεις (Νοσηλευτές 35 ευρώ το μήνα καθαρά). Με τέτοια αντιμετώπιση το υγειονομικό προσωπικό προτιμάει να πάει να δουλέψει στο εξωτερικό με περισσότερα χρήματα και πολλές άλλες διευκολύνσεις.

ΕΚΑΒ

Τα τραγικά συμβάντα του τελευταίου διαστήματος λόγω των διαχειριστικών προβλημάτων του ΕΚΑΒ ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα διαχρονικά προβλήματα. Το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα διαχρονικά στη στελέχωσή του. Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα ημέρα (45) και νύχτα (25) από όσα χρειάζονται για να παρέχουν ασφαλή προνοσοκομιακή φροντίδα. Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ένα ασθενοφόρο την βάρδια. Χάνουν τη ζωή τους πολλοί ασθενείς έκτακτα περιστατικά λόγω καθυστέρησης στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών και έγκαιρης διακομιδής στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα.

Διαχρονικά είναι τα προβλήματα στη στελέχωση του ΕΚΑΒ. Εξάλλου και το 2016 εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΠΟΕΔΗΝ για ασθενείς που χάνουν άδικα τη ζωή τους λόγω έλλειψης ΕΚΑΒ, δίνοντας φωτογραφίες στη δημοσιότητα με διακομιδές σε καρότσες φορτηγών ακόμα και σε χούφτα μπουλντόζας. Όπως και σήμερα.

Για να επιλυθούν τα προβλήματα χρειάζεται πρόσληψη μόνιμων διασωστών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα για την προσέλκυση διασωστών και των άλλων επαγγελματιών υγείας, αύξηση μισθών, ειλικρίνεια από την Πολιτεία.

Χρειάζεται η άμεση προμήθεια ασθενοφόρων για αντικατάσταση των παλαιών που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα και βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία.

Δεν είναι λύση η κάλυψη των κενών από Ένστολους. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ σπουδάζουν προνοσοκομειακή φροντίδα, πρώτες βοήθειες 2 χρόνια στις σχολές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και σε άλλες σχολές ΔΙΕΚ και 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε ασθενοφόρα. Οι ένστολοι δεν διαθέτουν σχετική εκπαίδευση. Από το 2016 υπάρχει αντίστοιχος νόμος για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ένστολων στις διακομιδές. Δεν απέδωσε.

Απαιτείται:

  • Ισότιμη αντιμετώπιση των πτυχίων ΠΕ – ΤΕ Νοσηλευτικής με την αντίστοιχη σύσταση οργανικών θέσεων, καθώς επίσης και εκπαιδευτική αναβάθμιση του ΔΕ Νοσηλευτικού προσωπικού με διέξοδο στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
  • Σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού που θα συμπεριλαμβάνει το ΠΕ – ΤΕ – ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό με διακριτά όρια κάθε κατηγορίας.
  • Αναβάθμιση στη ΔΕ κατηγορία του ΥΕ  βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με την εμπειρία και παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ασφάλεια προσωπικού

Μείζον είναι το ζήτημα της ασφάλειας του προσωπικού. Δέχονται συνεχώς επιθέσεις από άτομα, ασθενείς, συνοδούς που επιδεικνύουν επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά. Οι περισσότεροι ξυλοδαρμοί συμβαίνουν στα επείγοντα. Δεν φταίμε εμείς για τις πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, για τις ελλείψεις προσωπικού. Στην ημερήσια διάταξη είναι οι κλοπές και οι βανδαλισμοί. Απαιτείται βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, αύξηση του αριθμού των Φυλάκων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (υποβολή μηνύσεων από Διοικήσεις κλπ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

23.07.2024 | 09:18

POS: Η εφορία θα λύνει τα προβλήματα με όσους δεν δέχονται κάρτες πληρωμών στα ταξί [vid]

23.07.2024 | 09:15

Μάτι: Έξι χρόνια από την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς [vid]

23.07.2024 | 08:59

Γερουλάνος: Σπίτι - σπίτι θα πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε δίπλα του

23.07.2024 | 08:47

Βανς: Πολύ χειρότερη η Χάρις από τον Μπάιντεν

23.07.2024 | 08:39

Ο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Νετανιάχου

23.07.2024 | 08:26

Με ξεχωριστούς καλεσμένους η φετινή δεξίωση για τα 50 χρόνια Δημοκρατίας

23.07.2024 | 08:14

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ηγεσίας και από άλλα στελέχη

23.07.2024 | 07:56

Οριστικό: Η Κάμαλα Χάρις θα είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών

22.07.2024 | 14:23

Κατερίνα Λιόλιου: Η τεράστια καριέρα μόλις στα 30 της, ο έρωτας, ο γάμος & το διαζύγιο των γονιών της

22.07.2024 | 14:16

Ντέμη Γεωργίου: Οι τελευταίες αναρτήσεις πριν από τον θάνατό της – Το τρυφερό post για τη σύντροφό της

22.07.2024 | 14:03

Δέσποινα Βανδή: Η τρυφερή ανάρτηση της Μελίνας Νικολαΐδη για τα γενέθλια της -"Χαρούμενα γενέθλια, κόσμε μου"

22.07.2024 | 13:51

Στάζει μέλι η Κατερίνα Καινούργιου για τον νέο της σύντροφο: “Μαζί σου είναι διαφορετικά”

22.07.2024 | 13:41

Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Κοκλώνη – Του ζητούν λύτρα μέχρι τις 4 Αυγούστου [pic]

22.07.2024 | 13:34

Ζήνα Κουτσελίνη: Απάντησε «σκληρά» 1 μήνα μετά την κατακραυγή για το «Δεν είχα χάμπουργκερ να φάω»

22.07.2024 | 12:19

Σαμπάνης: «Δεν δουλεύω ποτέ της Παναγίας, η γιαγιά μου με έχει τάξει» [vid]

22.07.2024 | 10:17

Σοκ: Πέθανε η Ντέμη Γεωργίου - Τι είναι η οξεία βακτηριακή μόλυνση που την οδήγησε στον θάνατο

22.07.2024 | 15:02

Ο κορυφαίος CEO και ο ερευνητής δημοσιογράφος: οι ρώσοι 007 σχεδιάζουν πολύκροτες εκτελέσεις στην Ευρώπη

22.07.2024 | 14:56

Ακόμα έναν πύραυλο εναντίον του Ισραήλ εκτόξευσαν οι Χούθι

22.07.2024 | 14:52

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το σουηδικό μοντέλο στράτευσης

22.07.2024 | 14:49

Κίεβο: Ο Πούτιν κατέστρεψε το δίκτυο ενέργειας – Το ξαναφτιάχνουμε οικολογικό

22.07.2024 | 14:46

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση με drones - Άμεση βοήθεια ζήτησε ο Ζελένσκι [vid]

22.07.2024 | 11:49

Πώς οι δυτικοί “γίγαντες” της τεχνολογίας εμπλέκονται στο πόλεμο του Ισραήλ

22.07.2024 | 11:41

Ίσραελ Κατζ: Ο Ερντογάν υποστηρίζει την τρομοκρατία βοηθώντας τη Χαμάς - Η απάντηση της Τουρκίας

22.07.2024 | 11:37

Η επέλαση της Τουρκίας στο Σαχέλ θα πυροδοτήσει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Αφρική;

MUST READ

Ελλάδα

Κρήτη: Έτσι ξεκίνησε ο άγριος καβγάς θαμώνων με τον Ελληνοκαναδό, για... ένα τσιγάρο [vid]

Κάμερα ασφαλείας από το μαγαζί κατέγραψε όλα όσα έγιναν και οδήγησαν στη συμπλοκή

22.07.2024 | 20:48

Ελλάδα

Βίντεο από τα επεισόδια μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού–«Τους την έπεσαν» με κράνη και κοντάρια [vid]

4 από τους οπαδούς που συνελήφθησαν για τα επεισόδια, είχαν ενεργό ρόλο σε πανίσχυρη συμμορία της Greek Mafia

22.07.2024 | 20:10

Ελλάδα

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Φαλακρό – Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς

Πολύ δύσκολες οι συνθήκες στην περιοχή

22.07.2024 | 19:39

Ελλάδα

Νέος φωτισμός για Βουλή και Αγνωστο Στρατιώτη - Πώς θα αλλάζει ανάλογα την ώρα και την εποχή

Το έργο, προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για το έτος 2022, ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου 2024.

22.07.2024 | 19:09

Ελλάδα

Τροχαίο στην Πατησίων: Μεθυσμένος ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε γυναίκα παραολυμπιονίκη

Η γυναίκα είναι Παραολυμπιονίκης και ως αποτέλεσμα της παράσυρσης έσπασε το πόδι της

22.07.2024 | 18:38

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Είναι το τελευταίο κατεχόμενο και διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος

18.07.2024 | 15:57

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας

Πολιτική

Novartis: Ώριμο το αίτημα να πέσουν οι κουκούλες των μαρτύρων

17.07.2024 | 06:40

Η αποκάλυψη για τα Є 56 εκατ., που μοιράστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες περιπλέκουν τα πράγματα.

Πολιτική

Κομισιόν: Ζυμώσεις για τα χαρτοφυλάκια - Οι πιέσεις της Ελλάδας

20.07.2024 | 06:59

Τρία χαρτοφυλάκια διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

Πολιτική

Σκληρή απάντηση Δένδια στην Τουρκία: Λυπούμαστε που παραλείψαμε να ευχαριστήσουμε τις δυνάμεις εισβολής

17.07.2024 | 12:48

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό πως υπονομεύει τις κοινές θέσεις που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι Μητσοτάκης και Ερντογάν

Πολιτική

Αποχώρησε ο Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ - «Καρφιά» για Κασσελάκη [pic]

18.07.2024 | 12:44

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο facebook ο Γιάννης Δραγασάκης

Πολιτική

Συρεγγέλα: «Η μοναδική ειλικρινής συγνώμη είναι η διαγραφή του κύριου Πολάκη» [vid]

16.07.2024 | 15:17

«Δεν θα φοβηθώ κανέναν θρασύδειλο τραμπούκο πολιτικό»

Πώς θα δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα γιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Πώς θα δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα γιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ

Καιρός: Αλλάζει από σήμερα Τρίτη - Έρχονται θερμικές καταιγίδες μετά τα 40άρια [vid]

Πέφτει η θερμοκρασία, ποιες περιοχές θέλουν προσοχή

Καιρός: Αλλάζει από σήμερα Τρίτη [23/7]- Έρχονται θερμικές καταιγίδες μετά τα 40άρια [vid]

Μονή Εσφιγμένου Άγιο Όρος: Σε ετοιμότητα οι μοναχοί για πιθανή "έφοδο" της ΕΛΑΣ με στόχο να γίνουν εξώσεις

Από την ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται καμία αναφορά σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για έφοδο στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου στην Αθωνική Πολιτεία

Μονή Εσφιγμένου Άγιο Όρος: Σε ετοιμότητα οι μοναχοί για πιθανή “έφοδο” της ΕΛΑΣ με στόχο να γίνουν εξώσεις

Κρήτη: Έτσι ξεκίνησε ο άγριος καβγάς θαμώνων με τον Ελληνοκαναδό, για... ένα τσιγάρο [vid]

Κάμερα ασφαλείας από το μαγαζί κατέγραψε όλα όσα έγιναν και οδήγησαν στη συμπλοκή

Κρήτη: Έτσι ξεκίνησε ο άγριος καβγάς θαμώνων με τον Ελληνοκαναδό, για… ένα τσιγάρο [vid]

Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης εκφράζει τη διαχρονική εθνική θέση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης εκφράζει τη διαχρονική εθνική θέση

Η Ούρσουλα και το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ στην Ελλάδα

Αυτό που πέτυχε η Φον ντερ Λάιεν με την έξυπνη τακτική της ήταν να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν σε γενικές γραμμές για τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το πως θέλουν να προχωρήσει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ούρσουλα και το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ στην Ελλάδα

Στα "σκαριά" νέος φορέας της Κεντροαριστεράς

Ένα "μαζικό λαϊκό" κόμμα - αντικαταστάτη του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Στα “σκαριά” νέος φορέας της Κεντροαριστεράς

Ελληνοτουρκικά: Σύννεφα πάνω από τα "ήρεμα νερά"

Η τουρκική πλευρά ανεβάζει τους τόνους με εφαλτήριο το Κυπριακό, επιμένοντας σε «λύσεις» που αντίκεινται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και επιχειρώντας προσωπικές επιθέσεις κατά υπουργών.

Ελληνοτουρκικά: Σύννεφα πάνω από τα “ήρεμα νερά”