Ελλάδα

Blue Horizon: Οι λιμενικοί που διώκονται, οι ανατροπές στην Attica Group

Blue Horizon: Οι λιμενικοί που διώκονται, οι ανατροπές στην Attica Group

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ BLUE HORIZON ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ (ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ / EUROKINISSI)

15 σελίδες η ΕΔΕ που «καίει» τέσσερα στελέχη.

Τα κενά ασφαλείας στο λιμάνι του Πειραιά, οι παραλείψεις του Λιμενικού στην τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και τα ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εκπαιδευμένα τα πληρώματα των πλοίων να αντιμετωπίζουν περιστατικά όπως εκείνο με τον 36χρονο Αντώνη που βρήκε τραγικό θάνατο απωθούμενος από μέλη του Blue Horizon πάνω στον καταπέλτη – όπως αποτυπώθηκε στο βίντεο – σοκ –  καταδεικνύουν ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και οδηγούν σε συμπεράσματα.

Η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica, Σπύρου Πασχάλη, μετά από τρεις ημέρες ήταν η πρώτη αντίδραση της πλοιοκτήτριας εταιρείας η οποία βρίσκεται στη δίνη των γεγονότων. Στη θέση του ανέλαβε προσωρινά ο CFO της εταιρείας, Παναγιώτης Δικαίος.

Η εταιρεία, εν μέσω της δημόσιας κατακραυγής, φέρεται να αυστηροποιεί τις διαδικασίες πρόσληψης πληρωμάτων, να επανεξετάζει όλες τις διαδικασίες ελέγχου και να προχωρά σε αλλαγές σε όλες τις εσωτερικές της λειτουργίες για τη διαχείριση της κρίσης.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς τα ελαττώματα στα λειτουργικά της συστήματα. Σημειώνει ότι “θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα του ομίλου δεν θα παραβιαστούν ποτέ ξανά”. Δεσμεύεται επίσης ότι τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να γίνουν οι απαραίτητες μειώσεις και αλλαγές, σε οποιοδήποτε επίπεδο και με οποιονδήποτε τρόπο”.

Η εταιρεία δεσμεύεται, επίσης, ότι θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του 36χρονου Αντώνη «με κάθε τρόπο και με όλες τις δυνάμεις» της. Παράλληλα, η Attica Group ανακοίνωσε ότι ξεκινά «διευρυμένη και σε βάθος έρευνα και με τη συνδρομή ανεξάρτητων εξωτερικών συμβούλων ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δε θα παραβιαστούν από κανέναν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα του Ομίλου μας. Δεσμευόμαστε επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, θα αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες τομές και αλλαγές, σε όποιο επίπεδο και με όποιον τρόπο χρειαστεί».

Σε δεύτερο επίπεδο αποφασίστηκε και αναδιάρθρωση δρομολογίων: Το “Blue Horizon” αποσύρεται από τη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο, στη θέση του θα δρομολογηθεί το “Έλυρος” μαζί με το “Κρήτη ΙΙ” ενώ στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά θα δρομολογηθούν τα “Ελευθέριος Βενιζέλος” και “Blue Galaxy”.

Οι λιμενικοί που υφίστανται πειθαρχική δίωξη

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παρέλαβε χθες Πέμπτη τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας. Μετά το πόρισμα, ο υπουργός Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να λάβει άμεσα πειθαρχικά μέτρα κατά των τεσσάρων στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που θα θεωρηθούν υπεύθυνοι με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και καλύπτει 15 σελίδες.

Οι τέσσερις που διώκονται πειθαρχικά είναι:

– Ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά – Ο βοηθός αξιωματικού φυλακής – Ο οδηγός υπηρεσίας και

– Ο Λιμενικός που είχε βάρδια και θα έπρεπε να είναι στον καταπέλτη του Blue Horizon.

Παράλληλα, απομακρύνονται δύο λιμενικοί: ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments