Δριμεία κριτική του WWF για το σύστημα δασοπυρόσβεσης και τις φετινές καταστροφές [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Η οργάνωση μιλάει για το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι περίπου οι μισές εκτάσεις που κάηκαν ήταν σε προστατευόμενες περιοχές
Η οργάνωση μιλάει για το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι περίπου οι μισές εκτάσεις που κάηκαν ήταν σε προστατευόμενες περιοχές. Χαρακτήρισε αποτυχημένο το σύστημα διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών και «εθνικό εμπρηστή» το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (για το πλήθος των πυρκαγιών που ξεκινούν από το δίκτυό του), κάνοντας παράλληλα αρκετές προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό, για υποσχέσεις του που δεν έχουν τηρηθεί.
«Ως περιβαλλοντική οργάνωση και ως πολίτες είμαστε θλιμμένοι και εξοργισμένοι με αυτό που ζήσαμε φέτος. Χάθηκαν ανθρώπινες ψυχές, περιουσίες, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους», ανέφερε χθες ο διευθυντής του WWF Δημήτρης Καραβέλας. «Στον Eβρο κάηκε ένα μοναδικό κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς. Εκ του τραγικού αποτελέσματος, η φετινή προσπάθεια διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών ήταν μια αποτυχία. Το λέω με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές και τους κατοίκους που έδωσαν τη μάχη στο πεδίο, μια μάχη άδικη και άνιση, γιατί το σύστημα είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει».
Η οργάνωση επισήμανε για ακόμη μια φορά τις βασικές παθογένειες. «Η αχίλλειος πτέρνα μας είναι η έλλειψη πρόληψης. Μπορεί να δόθηκαν κάποια χρήματα παραπάνω την τελευταία διετία, αλλά χωρίς σχέδιο και προτεραιότητες», ανέφερε ο κ. Καραβέλας. «Υπάρχουν επίσης χαρακτηριστικά που δυσχεραίνουν περισσότερο την κατάσταση: η ανάγκη διαχείρισης του χώρου και αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος. Η εκτός σχεδίου δόμηση (σ.σ. το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να φέρει νέα ευνοϊκή ρύθμιση στη Βουλή), τα χιλιάδες αυθαίρετα σε δάση που νομιμοποιούνται, οι προστατευόμενες περιοχές που δεν έχουν ακόμη σαφείς κανόνες διαχείρισης γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα κενά οργάνωσης, συντονισμού και εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, την εξάρτηση από τα εναέρια μέσα και τη λανθασμένη κουλτούρα πυρόσβεσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «οι φωτιές δεν σβήνονται από τον δρόμο».
Δασικές πυρκαγιές: Στα 1,7 εκατ. στρέμματα οι καμένες εκτάσεις (Πίνακας)
Έκταση συνολικού εμβαδού σχεδόν 1,7 εκατ. στρεμμάτων κατέκαψαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την αρχή του έτους στην Ελλάδα. Από αυτή την καμένη έκταση, που έχει χαρτογραφηθεί από δορυφορικές εικόνες, το 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν καεί στις φωτιές που ξέσπασαν τον Αύγουστο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), για το έτος 2023 έχουν χαρτογραφηθεί συνολικά 67 δασικές πυρκαγιές και η καμένη έκταση έως τις 06 Σεπτεμβρίου 2023 εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1.696.858,4 στρέμματα. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καμένης έκτασης (70,8% ή 1.201.433,2 στρέμματα) αντιστοιχεί στις πυρκαγιές του Αυγούστου.
Στον χάρτη και τον πίνακα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (επισυνάπτονται) φαίνεται ότι από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο στον Έβρο κάηκαν 962.016,4 στρέμματα, στην Πάρνηθα 58.326,4 στρέμματα, στη Ροδόπη 30.501,7 στρέμματα, στις φωτιές στη Βοιωτία 49.646,7 στρέμματα (Ταρσός), 34.741,8 στρέμματα (Πρόδρομος) και 10.097,9 στρέμματα. (Υλίκη) και στον Νέστο Καβάλας 13.226,6 στρέμματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας