Πρωτοφανής παραμένει, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η κατάσταση στο θεσσαλικό κάμπο, μεγάλο τμήμα του οποίου παραμένει καλυμμένο από το νερό, με καταστροφικές συνέπειες για τα χωριά της περιοχής, τις υποδομές και τις καλλιέργειες. Νεότερα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα αποτυπώνουν την απόκοσμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σε αρκετά χωριά, και σήμερα διακρίνονται μόνο οι στέγες των σπιτιών.
Παρόμοιες εικόνες «αποκάλυψης» καταγράφονται και στην περιοχή του κάμπου της Καρδίτσας, με τα χωριά του δήμου Παλαμά και όχι μόνο να βρίσκονται στο έλεος των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ παραμένει η αγωνία για τους εγκλωβισμένους.
Έπεσαν 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα – «Ασύλληπτες και τρομακτικές εικόνες»
Καταστροφή δίχως τέλος στη Θεσσαλία, η οποία θα μετράει για μέρες τις πληγές της. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Μιχάλης Σιούτας κάνει λόγο για «ασύλληπτες και τρομακτικές εικόνες»
«Η βροχή ήταν απίστευτης ποσότητας, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Τη χθεσινή μόνο μέρες περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας από 300 έως 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Αναπόφευκτα τα πλημμυρικά φαινόμενα» είπε και συνέχισε: «Μετεωρολογικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και μάλιστα στα χειρότερά τους σενάρια. Τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής είναι πραγματικά ασύλληπτες και απίστευτες. Και σε αυτές τις συνθήκες οι υποδομές είναι δύσκολο να αντέξουν», αναλύει ο κ. Σιούτας.
«Το φαινόμενο τελειώνει σήμερα»
Για την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο μετεωρολόγος προβλέπει: «Πολύ ασθενείς βροχές είναι πιθανές αλλά όχι ιδιαίτερης σημασίας στη δυτική Θεσσαλία και τη νότια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα σταδιακά περιορίζονται στην ανατολική Θεσσαλία, την περιοχή της Λάρισας Μαγνησίας, Βόρεια Εύβοια και σταδιακά θα σταματήσουν μέχρι το βράδυ. Και τελειώνει το φαινόμενο αυτό με τις πραγματικά καταστρεπτικές και πρωτοφανείς σε έκταση και εντάσεις βροχοπτώσεις».
Ακόμα εξήγησε ότι η πρωταρχική αιτία αυτού του ισχυρού φαινομένου βρίσκεται στην υπερθέρμανση των θαλασσών. «Όλη η Μεσόγειος βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης. Για κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η υγρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνει κατά 7 με 10%. Όταν βρισκόμαστε από 3 έως 5 βαθμούς υψηλότερες τιμές, είναι πολλαπλάσια το νερό που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα για τη δημιουργία νεφών και επομένως πολλαπλάσια και η βροχόπτωση που φτάνει στο έδαφος με τέτοια φαινόμενα.