Πολιτική

Κυβέρνηση: Προς επανεκκίνηση του χάρτη πολιτικής προστασίας

Κυβέρνηση: Προς επανεκκίνηση του χάρτη πολιτικής προστασίας

Πηγή Φωτογραφίας: 363075] ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η διαχείριση της καταστροφής στη Θεσσαλία, τα κενά στον κρατικό μηχανισμό και η απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Σκηνικό απόλυτης καταστροφής, με επίκεντρο τη Θεσσαλία. Οι…βαθιές πληγές που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία με την ονομασία “Ντάνιελ” σε ολόκληρες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας ήρθαν για να αναδείξουν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, παραλείψεις και κενά ετών στον κρατικό μηχανισμό, που βρίσκεται αυτή τη φορά να…παλεύει με τις επιπτώσεις ενός ακραίου καιρικού φαινομένου, μετά τα πύρινα μέτωπα του Ιουλίου και του Αυγούστου και την οικολογική καταστροφή σε Ρόδο και Έβρο. Οι δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων στους τέσσερις νομούς του θεσσαλικού κάμπου, οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, αλλά και οι φόβοι για τον άγνωστο αριθμό αγνοουμένων συνθέτουν ένα σκηνικό πρωτοφανές και ακόμη πιο σφοδρό από το χτύπημα του “Ιανού”, πριν καν η συζήτηση φτάσει στο μέγεθος του “αποτυπώματος” όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών σε χωριά που βρίσκονται…θαμμένα κάτω από τόνους νερού.

Ο πρωθυπουργός, που μετέθεσε χθες χρονικά την άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, θα βρεθεί σήμερα στη Λάρισα. Πρώτος σταθμός της παρουσίας του στη θεσσαλική πρωτεύουσα θα είναι το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει δημιουργηθεί για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα. Θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις του στις πληγείσες περιοχές, με το πρόγραμμα να καθορίζεται μέσα στις επόμενες ώρες, ενώ αυτό που σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι προτεραιότητες, στην παρούσα χρονική συγκυρία, αποτελούν:

-Η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών.

-Η προστασία κρίσιμων υποδομών.

-Η διαχείριση της επόμενης ημέρας, με τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης.

Βαριά η ατμόσφαιρα

Όπως είναι αναμενόμενο, το κλίμα εντός του κυβερνητικού επιτελείου είναι βαρύ. Η βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που έχει σαρώσει τη Θεσσαλία έρχεται να προστεθεί, με τον πλέον δραματικό τρόπο, στις εικόνες των χιλιάδων καμένων εκτάσεων ανά την επικράτεια που άφησαν πίσω τους τα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη μίας συνολικής επανεκκίνησης του χάρτη της Πολιτικής Προστασίας. Μία επανεκκίνηση που από τα σχέδια και τις προτάσεις πρέπει να περάσει στην πράξη, καθώς ο εκσυγχρονισμός του κράτους, σε άπασες τις πτυχές του, που αποτέλεσε κεντρικό αφήγημα τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων είναι το νούμερο ένα ζητούμενο στα μεγάλα “γιατί” της κοινωνίας, που πληθαίνουν μπροστά σε δύο πραγματικότητες. Την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις απαντήσεις που πρέπει μία κρατική μηχανή πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική να έχει απέναντι σε ακραία φαινόμενα.

“Η απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών. Σίγουρα, η συνολική αποτίμηση θα γίνει όταν αποκλιμακωθεί η κακοκαιρία”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται κεντρικά από την κυβέρνηση, με τις ευθύνες που θα αναζητηθούν να διαπερνούν κάθετα όλα τα επίπεδα. “Όλοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στην προετοιμασία, και σε αυτή την περίπτωση, έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση, ειδικά αυτή την ημέρα, να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους δημάρχους, όλους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φαινόμενα και να πούμε δεν έκαναν τη δουλειά τους. Άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα. Αξιολογούνται από τους πολίτες και μάλιστα στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σύντομα. Αξιολογούνται από τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη. Αυτό είναι δεδομένο”, ανέφερε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοφανής καταστροφή που έχει πλήξει τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου αλλάζει δομικά και το πλαίσιο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση. Οι αναπροσαρμογές στην παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου “Ιωάννης Βελλίδης” είναι δεδομένες, καθώς θα πρέπει, σε ένα μεγάλο βαθμό, να είναι εστιασμένες στην επόμενη ημέρα της Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος το έδειξε στις φράσεις που χρησιμοποίησε στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες – είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες – εκφάνσεις όμως της κλιματικής κρίσης. Αυτό θα κάνουμε και αυτό απαιτεί, θα το ξαναπώ, μια συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας και ολόκληρου του κράτους σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία προφανώς δίνει την βασική κατεύθυνση, μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και με μεγάλη συνεργασία και των ίδιων των πολιτών, διότι πια, φοβάμαι ότι τα ανέμελα καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν ενδεχομένως στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο, θα πάψουν να υπάρχουν και τα καλοκαίρια που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολα”, είχε σημειώσει. Κεντρικό ζητούμενο, λοιπόν, για την κυβέρνηση η δημιουργία μίας νέας Πολιτικής Προστασίας, ενισχυμένης σε μέσα και προσωπικό, ενισχυμένης σε στρατηγικές όσον αφορά στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων. Και ακριβώς αυτό το μείγμα κινήσεων θα αναδείξει, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments