EDITOR'S PICK

Deutsche Welle: Κρατική επιχορήγηση σε ιστοσελίδες με πορνό;

Το κρατίδιο της Σαξονίας επιχορηγεί τις ιδρύτριες μιας σελίδας πορνό - και προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις. Τι εννοείται όμως με τον όρο «δίκαιο» πορνό;

Tο 96% των ανδρών το κάνουν, το 79% των γυναικών επίσης: Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική έρευνα για τη σεξουαλικότητα των ενηλίκων, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γερμανία παρακολουθεί πορνό. «Το πορνό υπάρχει στη ζωή μας, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί», λέει η πολιτισμική επιστήμονας Μαντίτα Έμινγκ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Στο μυαλό πολλών ανθρώπων, ωστόσο, το πορνό εξακολουθεί να είναι κάτι άλλο: ένα ντροπιαστικό θέμα, ακόμη και ένας κίνδυνος για τους νέους. Ή απλώς «σκανδαλώδες», όπως έγραψε η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD της Σαξονίας στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Γι’ αυτόν τον λόγο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η απόφαση του κρατιδίου της Σαξονίας να επιχορηγήσει τις δύο ιδρύτριες της ιστοσελίδας porn-better.com, οι οποίες θα ενισχυθούν με 25.200 ευρώ για ένα έτος στο πλαίσιο του προγράμματος «InnoStartBusiness». Δημόσια χρηματοδότηση σε μια πλατφόρμα πορνό – όποιος ακούει κάτι τέτοιο, λέει η Έμινγκ, σκέφτεται γρήγορα: «Θεέ μου, τώρα οι φόροι μου ξοδεύονται για πορνό».

Στην πραγματικότητα, η σελίδα της Λούνα Χάινε και της Έστι Κρίγκερ δεν προσφέρει καθόλου σεξουαλικά βίντεο, αλλά μονάχα συστάσεις για διαδικτυακές πλατφόρμες πέρα από το xHamster ή το YouPorn. Σε αυτούς τους mainstream ιστοτόπους συχνά δεν είναι καν σαφές εάν τα βίντεο έχουν αναρτηθεί με τη συγκατάθεση όλων των συμμετεχόντων, ενώ υπάρχουν και ρατσιστικές ή σεξιστικές απεικονίσεις, όπως επικρίνει η Έστι Κρίγκερ σε συνέντευξή της στο dpa. «Η Λούνα και εγώ δεν αισθανόμασταν ότι μας αφορούν τέτοιες ιστοσελίδες, αισθανόμασταν ότι κατά κάποιο τρόπο το πλαίσιο.

Τι είναι το «δίκαιο» πορνό;

Οι δύο ιδρύτριες δεν θέλουν να δαιμονοποιήσουν το mainstream πορνό, όμως θέλουν να κάνουν γνωστές εναλλακτικές λύσεις που εστιάζουν σε δίκαιες και ηθικές ταινίες. Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα; «Η ιδέα του “δίκαιου” πορνό, παρόμοια με τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου, αφορά ιδίως τη διαδικασία παραγωγής», εξηγεί η Έμινγκ, η οποία μόλις εξέδωσε ένα βιβλίο για την προσέγγιση της κοινωνίας στην πορνογραφία, με τίτλο «Porn: An Outrageous Analysis». Η διαδικασία παραγωγής λοιπόν περιλαμβάνει τα πάντα: τη συναίνεση, τη δίκαιη πληρωμή ή την πλήρη διαφάνεια.

Αντί «να δείχνουμε πάντα με το δάχτυλο τους κακούς δημιουργούς πορνό», η Έμινγκ λέει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την προέλευση των ταινιών σεξ – και να είμαστε έτοιμοι να ξοδέψουμε χρήματα γι’ αυτές. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφάνεια στους δωρεάν ιστοτόπους. Συχνά δεν γνωρίζετε ποιος ανέβασε τα κλιπ και πώς γυρίστηκε αυτό», τονίζει η συγγραφέας.

Το αίτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά τη μαζική εμφάνιση του δωρεάν πορνό στο διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 2000 δεν έχουν ακόμη απαντηθεί ικανοποιητικά, σημειώνει η Έμινγκ. «Το πορνό αποτελεί ταμπού στην ευρύτερη κοινωνία, λίγοι μιλούν γι’ αυτό, πολλοί ντρέπονται και υπάρχει άγνοια. Αυτό είναι εμφανές, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, όπου λαμβάνονται λανθασμένες αποφάσεις», που αφορούν ιδίως την έλλειψη επενδύσεων στη σεξουαλική αγωγή, καθώς και τη δημιουργία ενός λειτουργικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Μια αποτυχημένη προσπάθεια προστασίας των νέων, την οποία η Έμινγκ θεωρεί οπισθοδρομική ούτως ή άλλως. «Τέτοια μέτρα διαιωνίζουν μια συζήτηση για τους κινδύνους της πορνογραφίας, παρ’ όλο που η αρνητική επίδραση στους νέους δεν έχει αποδειχθεί σαφώς και οι μελέτες για το θέμα είναι αμφίσημες». Θα ήταν πιο λογικό να διδάξουμε πορνογραφική παιδεία, παρά να θέτουμε απαγορεύσεις, τις οποίες οι νέοι, ιδίως όσοι έχουν μία στοιχειώδη κατάρτιση, μπορούν ούτως ή άλλως να παρακάμψουν. «Όσο καλύτερα μπορούν οι νέοι να διακρίνουν το πορνό από την πραγματικότητα και όσο λιγότερο συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τέτοιες εικόνες, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να υποστούν αρνητικές συνέπειες», λέει η Έμινγκ.

Επειδή η πορνογραφία αποκλείεται εντελώς από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η ειδικός συνέβαλε στην έναρξη του προγράμματος “Teach Love” στο Πανεπιστήμιο του Φλένσμπουργκ. «Οι νέοι έρχονται σε επαφή με το πορνό, εκούσια και ακούσια, οπότε πρέπει να τους διδάξουμε πώς να το αντιμετωπίζουν».

«Μία μορφή πολιτιστικής έκφρασης»

Το 2023 εξακολουθεί να επικρατεί η αντίληψη ότι το πορνό είναι «πάντα κάτι κακό και επιβλαβές». Σύμφωνα με την Έμινγκ, η πρόοδος περιορίζεται σε μικρά τμήματα του πληθυσμού, για παράδειγμα στους νέους 25-30 ετών στις αστικές περιοχές, για τους οποίους το πορνό είναι «πιο φυσιολογικό».

Η Έστι Κρίγκερ έχει την ίδια εντύπωση. Κάτω από άρθρα που αφορούσαν την ιστοσελίδα της εμφανίζονταν πολλές φορές σχόλια μίσους: «Μερικές φορές τα σχόλια μας τρόμαζαν. Όταν το AfD γράφει ένα tweet για σένα, είσαι τυχερός εάν δεν γίνεται γνωστή η διεύθυνσή σου».

Στην περίπτωση του porn-better.com η επιχορήγηση αφορούσε αποκλειστικά το έργο των ιδρυτών και όχι το περιεχόμενο. Ωστόσο, κατά την Κρίγκερ και την Έμινγκ, οι ίδιες οι ταινίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται επίσης: οι παραγωγοί θα ήταν έτσι πιο ανεξάρτητοι και θα μπορούσαν να παρουσιάζουν διαφορετικούς ανθρώπους και προτιμήσεις, χωρίς να χρησιμοποιούν ενδεχομένως σεξιστικές ή ρατσιστικές λέξεις. «Η ιδέα ότι κανείς δεν θα πληρώνει για πορνό και αυτό θα είναι ένα ηθικό, δίκαιο προϊόν είναι παράλογη», λέει η Έμινγκ.

Κατά την ίδια, «το πορνό είναι μια μορφή πολιτιστικής έκφρασης. Γιατί την αξιολογούμε τόσο διαφορετικά από τη λογοτεχνία, που υπάρχει επίσης σε διαφορετικές ποιοτικές μορφές;» Και όμως, κανείς δεν θα έλεγε «Είμαι κατά της λογοτεχνίας», αλλά ότι «υπάρχουν πράγματα που μου αρέσουν και πράγματα που δεν μου αρέσουν – και πράγματα που είναι προβληματικά». Εξάλλου, «πάντα απεικονίζαμε το σεξ και το παρακολουθούσαμε. Φαίνεται να είναι μια ανθρώπινη ανάγκη».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο