EDITOR'S PICK

Ο εκρηκτικός θυμός δεν είναι απλώς μια «κακή στάση» ζωής, αλλά ένα σύμπτωμα

Ο εκρηκτικός θυμός δεν είναι απλώς μια «κακή στάση» ζωής, αλλά ένα σύμπτωμα

Πηγή Φωτογραφίας: Παιδέματα.gr

Κρίνοντας από τα δελτία ειδήσεων και τη ροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αριθμός των εξοργισμένων στον κόσμο φαίνεται να πολλαπλασιάζεται. Ίσως γίνεται όλο και πιο θυμωμένη η κοινωνία.

Όλοι απογοητεύονται, αναστατώνονται και θυμώνουν. Είναι ακόμη φυσιολογικό να φωνάζουν, να βρίζουν, να πετάνε πράγματα ή να χτυπούν ένα μαξιλάρι που και που. Αλλά μερικοί άνθρωποι, μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Κρίνοντας από τα δελτία ειδήσεων και τη ροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αριθμός των εξοργισμένων στον κόσμο φαίνεται να πολλαπλασιάζεται. Ίσως γίνεται όλο και πιο θυμωμένη η κοινωνία.

Όλοι έχουμε δει βίντεο με οργή δρόμου, ή κάποιον σε αεροπλάνο να φωνάζει σε μια αεροσυνοδό ή έναν εξοργισμένο πελάτη να καταστρέφει ένα εστιατόριο φαστ φουντ.

Κάποτε πίστευα ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν απλώς έντονοι χαρακτήρες, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτές οι εκρήξεις θυμού μπορεί να προκαλούνται από μια ελάχιστα γνωστή ψυχολογική κατάσταση που ονομάζεται διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή ή IED. Όσοι το έχουν μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι το έχουν ή ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστήμη αποκαλύπτει σταθερά το IED και στην πιο πρόσφατη έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM5), υπάρχει μια ολόκληρη ενότητα για αυτό.

Η διαταραχή είναι κάτι περισσότερο από «γρήγορα στο θυμό», είπε ο Michael McCloskey, PhD, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Temple και κορυφαίος ερευνητής IED. «Όταν θυμώνουν, ενεργούν επιθετικά – φωνάζοντας και ουρλιάζοντας, σπάνε πράγματα και μπαίνουν σε σωματικές διαμάχες».

Αυτή η αντίδραση είναι δυσανάλογη με το έναυσμα, είπε. «Για παράδειγμα, αν κάποιος προσπαθήσει να σας χτυπήσει με γροθιά και εσείς του αντεπιτεθείτε, αυτό δεν είναι IED. Αλλά αν κάποιος πει ότι δεν του αρέσει αυτό που φοράς και τον χτυπήσεις με μπουνιά, αυτό θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό».

Περίπου 1 στους 25 (ή 13,5 εκατομμύρια) Αμερικανοί πάσχουν από τη διαταραχή, είπε ο Emil Coccaro, MD, αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και αναγνωρισμένος παγκόσμιος ειδικός στο IED.

«Δεν έχουμε στοιχεία για το αν αυξάνεται ή όχι», είπε. «Αλλά είναι σαφές ότι η ζωή είναι πιο γρήγορη, οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο άγχος και αυτό θα μπορούσε να το προάγει». Ή απλώς βλέπουμε περισσότερα περιστατικά επειδή όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο τώρα ή η καταχώρηση DSM5 διευκολύνει τη διάγνωση. Περίπου το 80% αυτών με IED δεν αντιμετωπίζονται, είπε ο Coccaro.

Η επιστήμη του θυμού Υπάρχουν δύο πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο που πιστεύεται ότι προκαλούν αυτό το είδος αντίδρασης. Ο Coccaro επισημαίνει ότι η επιθετικότητα είναι μια εξελικτική αναγκαιότητα. Χρειαζόμαστε έναν αμυντικό μηχανισμό για να προστατευτούμε από απειλές. Έτσι, όταν γίνεται αντιληπτή μια απειλή, «η αμυγδαλή, είναι το τμήμα του εγκεφάλου μας, που μπαίνει για να πυροδοτήσει είτε μια απάντηση μάχης είτε φυγής», εξήγησε. «Αλλά σε άτομα με IED, η αμυγδαλή αντιδρά πιο γρήγορα και πιο έντονα. Η ασφάλεια τους είναι πιο κοντή».

«Οι υπερβολικά επιθετικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής λειτουργίας σεροτονίνης», είπε ο Coccaro. Αυτός ο φυσικός χημικός αγγελιοφόρος, μεταξύ άλλων εργασιών, λειτουργεί για να μειώσει την επιθετικότητα. «Σκεφτείτε τη σεροτονίνη ως το σύστημα πέδησής σας», είπε. Εάν τα υγρά φρένων σας είναι χαμηλά, δεν θα μπορείτε να σταματήσετε.

Τα άτομα με IED δεν σχεδιάζουν να έχουν τα ξεσπάσματα τους. Απλώς συμβαίνουν. Ούτε συνήθως τα χρησιμοποιούν για να χειραγωγήσουν ή να εκφοβίσουν άλλους. (Αυτό θα ήταν αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική συμπεριφορά). Μάλλον απλώς αντιλαμβάνονται λάθος τις απειλές και μετά δεν μπορούν να ελέγξουν την αντίδρασή τους σε αυτές τις απειλές.

Αλλά δεν αγνοούν τη συμπεριφορά τους. Αν και μπορεί να μην ζητήσουν άμεσα συγγνώμη, «αισθάνονται τον αντίκτυπο που έχει στην οικογένεια και τους φίλους τους και πώς τους αποξενώνει», είπε ο McCloskey. «Δεν είναι κάτι που τους αρέσει. Είναι στενοχωρημένοι από αυτό».

Το IED τείνει να είναι λίγο πιο κοινό στους άνδρες. Οι άνδρες είναι συνήθως πιο επιθετικοί σωματικά, ενώ οι γυναίκες με IED είναι περισσότερο λεκτικά. Το IED είναι πιο κοινό μεταξύ των εφήβων και στις ηλικίες των 20 και των 30 ετών. Μετά από εκεί σταδιακά μειώνεται με την ηλικία, αν και η απειλή ενός ξεσπάσματος παραμένει πάντα.

Η έρευνα δεν έχει καθορίσει εάν κάποια εργασία ή κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάνουν τους ανθρώπους πιο πιθανό να έχουν IED, αλλά τα γονίδια σίγουρα μπορούν. «Όσο πιο σοβαρή είναι η εκδήλωση της επιθετικότητας, τόσο περισσότερη γενετική επιρροή βρίσκεται πίσω από αυτήν την επιθετικότητα», είπε ο Coccaro. Αυτή η επιρροή είναι λιγότερο ισχυρή (20%) για τη λεκτική επιθετικότητα, ισχυρότερη (30%) για το χτύπημα πραγμάτων και ισχυρότερη (40%) για το χτύπημα άλλων.

Η μάθηση παίζει επίσης ρόλο. Δεν είναι ασυνήθιστο τα άτομα με IED να έχουν μεγαλώσει σε θυμωμένα νοικοκυριά με βίαιους γονείς.

Μια άλλη πιθανή αιτία του IED είναι η φλεγμονή, η οποία παίζει επίσης ρόλο σε άλλες διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. «Υπάρχει κάποια έρευνα με γάτες που δείχνει ότι όταν εισάγονται φλεγμονώδη μόρια στον εγκέφαλό τους, γίνονται πιο επιθετικές», είπε ο Coccaro. Το IED μπορεί επίσης να προκύψει από ένα χτύπημα στο κεφάλι που βλάπτει τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται η αμυγδαλή.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι εκρήξεις θυμού, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να γίνουν πιο σοβαρές. Με άλλα λόγια, μπορούν χρόνια ξεσπάσματος να οδηγήσουν σε ένα ιδιαίτερα βίαιο ξέσπασμα – προς τους άλλους ή προς τον εαυτό του;

«Δεν ξέρουμε αν εξελίσσεται έτσι», είπε ο Coccaro, «αλλά γνωρίζουμε ότι περίπου το 20% των ατόμων με IED επιχειρούν να αυτοκτονήσουν ή να κάνουν κάποια άλλη μορφή αυτοτραυματισμού». Και το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην πρόκληση και πιο ανεξέλεγκτους στις εκρήξεις τους. Ο IED θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδοοικογενειακή βία, αλλά οι ειδικοί δεν το συνδέουν με μαζικούς πυροβολισμούς. Αυτά είναι προγραμματισμένα, ενώ τα IED είναι αυθόρμητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης IED Η πρώτη είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η κλασική μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κοινών προβλημάτων συμπεριφοράς. «Διδάσκουμε στους ασθενείς πώς να διακρίνουν εάν η αντίληψή τους για μια κατάσταση που προκαλεί θυμό βασίζεται στην πραγματικότητα και στη συνέχεια πώς να μην ενεργούν επιθετικά. Αυτός ο τύπος θεραπείας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την επιθετικότητα κατά 50% ή περισσότερο σε διάστημα 12 εβδομάδων», είπε ο McCloskey.

Η δεύτερη θεραπεία, που μπορεί να συνδυαστεί με την πρώτη, είναι η φαρμακευτική αγωγή. «Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί», είπε ο Coccaro. Αυτά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα βελτιώνουν το συμπεριφορικό σύστημα πέδησης που αναφέρθηκε προηγουμένως. Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα φαίνεται επίσης να έχουν κάποιο όφελος.

Το εργαστήριο του McCloskey εργάζεται επίσης σε μια νέα παρέμβαση στον υπολογιστή που δείχνει κάποια υπόσχεση για τη θεραπεία της επιθετικότητας. Διδάσκει δεξιότητες αντιμετώπισης βάζοντας τους ανθρώπους να βλέπουν απειλητικές και μη απειλητικές λέξεις ή εικόνες σε μια οθόνη. «Η τεχνολογία θα μπορούσε να κάνει τη θεραπεία πιο προσιτή και πιο ελκυστική», είπε.

Αυτές οι θεραπείες απαιτούν από τον ασθενή να συνειδητοποιήσει (ή να πειστεί) ότι χρειάζεται βοήθεια. Όπως συμβαίνει με τον αλκοολισμό ή τον εθισμό στα ναρκωτικά, αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί.

«Όλοι έχουμε τα αμυντικά μας συστήματα», δήλωσε ο Jon Grant, MD, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Είναι πιο εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους παρά τον εαυτό μας».

Και αν συναντήσετε κάποιον να μαίνεται; «Μην τους πείτε να ηρεμήσουν ή προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί τους, απλώς φύγετε και φτάστε σε μια θέση ασφαλείας», είπε. «Και μην τους τραβάτε βίντεο. Αυτό είναι αναίσθητο. Δεν υπάρχει λόγος να τους κάνουμε θέμα χλευασμού ή αμηχανίας. Στην πραγματικότητα, αν σε δουν να τους κινηματογραφείς, μπορεί να θυμώσουν περισσότερο».

Αλλά αργότερα, όταν ηρεμήσουν, ο Grant συνιστά να μιλήσετε μαζί τους. «Πες άκου, μόλις πέταξες το κλαμπ σου σε μια λίμνη και με τρόμαξες. Δεν πρόκειται να παίξω γκολφ πια μαζί σου αν συνεχίσεις να το κάνεις αυτό». Εμπλουτίστε το τελεσίγραφο με συμπάθεια. Πείτε ότι θέλετε να καταλάβετε καλύτερα γιατί αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο και ρωτήστε αν μπορείτε να βοηθήσετε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απλώς κακή συμπεριφορά και το άτομο που παίζει χρειάζεται μια βελτίωση στάσης», είπε ο Coccaro. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές βιολογικές αποδείξεις ότι ο IED είναι πραγματικό πράγμα. Δεν είναι απλώς μια στάση».

«Χρειάζεται ένα γενναίο άτομο για να παραδεχτεί αυτή τη διαταραχή», είπε ο Grant. «Αν και πολλοί αθλητές, διασημότητες και πολιτικοί πιθανώς το έχουν, κανείς δεν προχωρά σε δημόσια δήλωση».

Η κατάθλιψη προκαλεί συμπάθεια, αλλά η επιθετικότητα μας τρομάζει, είπε ο Grant. «Και όταν κάποιος παραδέχεται την κακοποίηση, αυτόματα θέλουμε να δώσουμε την προσοχή μας στο θύμα, όχι στον θύτη».

Πρέπει να αφεθεί η οργή έξω; Μπορεί να έχει κάποιος ξέσπασμα οργής, θυμού ή να προχωρήσει σε σπάσιμο δωματίων. Υπάρχουν εμπορικά μέρη που μπορεί να πάει και, έναντι αμοιβής, να καταστρέψει υπολογιστές, έπιπλα ή σχεδόν οτιδήποτε θέλει. Η θεωρία είναι ότι το να εκτονώνεται ο θυμός σε ελεγχόμενο περιβάλλον είναι καλύτερο και ασφαλέστερο από το να αφήνεται έξω στον πραγματικό κόσμο.

«Αν δεν έχεις πρόβλημα επιθετικότητας, είναι μάλλον καλή διασκέδαση», είπε ο McCloskey. «Αλλά αν το κάνετε, τότε είναι απίθανο να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείρισή του. Το μόνο που κάνει είναι να ενεργεί επιθετικά».

Ο McCloskey τόνισε ότι ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και εκφράζοντας ότι ο θυμός (εντός ορίων) μπορεί να είναι υγιής. Περιστασιακές μικρές πράξεις υπερβολικής επιθετικότητας είναι φυσιολογικές. Αλλά αν πάει πέρα από αυτό, «ζητήστε βοήθεια».

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για όλα αυτά», είπε ο McCloskey, «είναι ότι τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος θα πουν, «Ω, λαμβάνω θεραπεία για αυτό». Αλλά τα άτομα με IED τείνουν να σκέφτονται, «Είμαι απλώς ένα επιθετικό άτομο και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει γι ‘αυτό». Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments