Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η αναβολή φέρνει ανατροπές

ΣΥΡΙΖΑ: Η αναβολή φέρνει ανατροπές

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η εσωκομματική "τράπουλα" ανακατεύεται εν όψει της εκλογής νέου προέδρου.

Η χώρα, για ακόμα μία φορά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, είναι αντιμέτωπη με έκτακτη συνθήκη, με Θεσσαλία και Μαγνησία αυτή τη φορά να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η ανατροπή στον προγραμματισμό και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπόφευκτη, δεδομένης της έκτασης της καταστροφής. Δεν ήθελαν προφανώς στην Κουμουνδούρου την αναβολή των εσωκομματικών τους εκλογών, ακόμα και κατά μία εβδομάδα, όπως αποφασίστηκε τελικώς, κατόπιν αναπόφευκτης συνθηκολόγησης με την πραγματικότητα.

Νέες θέσεις μάχης

Ο νέος οδικός χάρτης για την προεδρική εκλογή προβλέπει: την προεδρική εκλογή στις 17 Σεπτεμβρίου και τον β’ γύρο, εάν χρειαστεί (που θα χρειαστεί), στις 24.

Είναι οριστική αυτή η διευθέτηση, όπως συνομολόγησαν στην Πολιτική Γραμματεία οι υποψήφιοι πρόεδροι και τα μέλη της. Οριστική, υπό την αίρεση πως σε αυτή τη χώρα τίποτε πλέον δεν είναι εξασφαλισμένο πως θα κυλήσει ευθύγραμμα, ώστε να κυλήσουν και τα πλάνα, ακόμα και αν πρόκειται για κόμμα, και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη οι εικόνες από τις πληγείσες περιοχές, έως και την ώρα που η εφημερίδα συγκέντρωνε την ύλη της, τίποτε καλό δεν προοιωνίζονταν, για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τη λάσπη μετά την υποχώρησή της.

Από κει και πέρα, αφού η αδήριτη ανάγκη της συμφιλίωσης με την ανατροπή των αρχικών σχεδίων υπερίσχυσε του προβληματισμού (θα είναι πολλαπλές οι συνέπειες από την αναβολή των εκλογών), βγήκαν αναπόφευκτα και τα τεφτέρια από το συρτάρι: Ανακατεύεται ξανά η εσωκομματική τράπουλα μετά το πρώτο γερό σοκ της υποψηφιότητας Κασσελάκη; Ποιον ευνοεί και σε ποιον βαθμό η εξ ανάγκης μετάθεση του α’ γύρου της προεδρικής εκλογής κατά μία εβδομάδα;

Κατ’ αρχάς, η ταχύτητα και τα πολιτικά ανακλαστικά που επέδειξαν (ή δεν) οι υποψήφιοι πρόεδροι για τον ΣΥΡΙΖΑ, και πώς εκφράστηκαν, είναι ενδεικτικά για την επόμενη μέρα:

Η Έφη Αχτσιόγλου, φέρ’ ειπείν, δεν άλλαξε απλώς άρδην το πρόγραμμά της (όλοι ματαίωσαν τις πολιτικές τους περιοδείες) το πρωί της Πέμπτης, αλλά μετέβη από την πρώτη στιγμή στον Βόλο, στις πληγείσες περιοχές, δηλώνοντας παρούσα στους χειμαζόμενους κατοίκους. Ο Νίκος Παππάς πρώτος έθεσε το θέμα της αναβολής των εκλογών, ως αδύνατο να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους. Ο μοναδικός υποψήφιος που δεν επιθυμούσε την αναβολή –έστω και μίας εβδομάδας– ήταν ο νεοεισερχόμενος (σε κόμμα και κούρσα) Στέφανος Κασσελάκης.

Υπήρξε ολόκληρο παρασκήνιο, που έχει καταγραφεί στο Capital.gr, για τη στάση του από την αρχή της συζήτησης έως και την απόφαση της αναβολής, με αναντίρρητο το συμπέρασμα: Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που δεν επιθυμούσε αναβολή, επικαλούμενος πολιτικούς λόγους: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται νέο αρχηγό να πάει στη ΔΕΘ, τώρα που ο Μητσοτάκης είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Υπολογισμοί

Όχι μόνον στελέχη της “Ομπρέλας”, τα οποία είναι βέβαια πως οι “καθυστερήσεις” δεν εξυπηρετούν τον κ. Κασσελάκη, εξού και δεν ήθελε αναβολή των εκλογών, αλλά και στελέχη και συνεργάτες από το επιτελείο άλλων υποψηφίων συμμερίζονται την ίδια εκτίμηση.

Πρόκειται για εκείνους που εκτιμούν πως, όσο απομακρύνεται η εκλογή προέδρου από το “σοκ” της υποψηφιότητάς του και αρχίζουν να καταγράφονται οι θέσεις, οι κινήσεις και οι προτάσεις του, τόσο θα “ξεφουσκώνει” το “φαινόμενο Κασσελάκης”.

Σύμφωνα, δε, με σχετική (όχι αβάσιμη) ανάλυση, οι διαδοχικές καταστροφές στη χώρα, που αναδεικνύουν τις “μαύρες τρύπες” του κράτους και των μηχανισμών του, οδηγούν τους πολίτες σε αναζήτηση πολιτικών προσώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Ποιος έχει και την τεχνοκρατική επάρκεια ή/και πολιτική πείρα, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε επείγουσες απαιτήσεις – πέρα από “επικοινωνιακά γκολ” (από τα οποία έχουν χορτάσει οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια).

Βάσει αυτής της ανάλυσης, ο νέος, φωτογενής και “φρέσκος” επίδοξος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει το “άλμα”, στη δεδομένη μάλιστα χρονική συγκυρία, όταν διαρκείς αποτυχίες του κράτους θέτουν τους πολίτες υπό διαρκή φόβο για το τι τους ξημερώνει.

Η αριθμητική και οι συμμαχίες

Κάθε επιτελείο υποψηφίου έχει τις δικές του προβλέψεις και εκτιμήσεις για τη δική του εκλογική επίδοση, αλλά και αυτήν των ανθυποψηφίων του, άρα εντέλει και μια σειρά κατάταξης.

Σε αυτό που συμφωνούν και οι πέντε είναι στην πρωτιά, και με διαφορά, της Έφης Αχτσιόγλου. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον α’ γύρο. Οι εκτιμήσεις αλλάζουν μόνον σε ό,τι αφορά τη δεύτερη και την τρίτη θέση.

Από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι απολύτως αισιόδοξοι πως, παρά την “εκρηκτική” αιφνίδια εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στο κομματικό στερέωμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ακόμη “στο παιχνίδι”, για να περάσει στον β’ γύρο. Η στήριξη της “Ομπρέλας” είναι αδιαμφισβήτητη, παρότι δεν παραγνωρίζεται πως ενδεχόμενος φόβος από κομματικά στελέχη μη βρεθούν ξαφνικά στο τιμόνι, με τον “άγνωστο” (και άκαπνο πολιτικά) νέο επιχειρηματία, ενέχει τον κίνδυνο για τον πρώην ΥΠΟΙΚ να “χάσει” μια μερίδα ψήφων που θα μετακινηθούν προς την Έφη Αχτσιόγλου. Τις τελευταίες μέρες, πάντως, ακόμα και αυτός ο προβληματισμός δείχνει ότι έχει υποχωρήσει.

Από το περιβάλλον του Νίκου Παππά, αντιθέτως, διαμηνύεται πως είναι όντως “παιζόμενη” η δεύτερη θέση, αλλά μεταξύ του ίδιου και του Στ. Κασσελάκη. Ψαρεύουν από την ίδια δεξαμενή ψήφων και τούτο είναι πρόβλημα φυσικά για τον βουλευτή, τον οποίο “ο στρατός Πολάκη” έχει εγκαταλείψει.

Οι συμμαχίες στον β’ γύρο είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα, γρίφος μάλλον, ο οποίος θα μπορέσει να προσεγγιστεί με εδραία δεδομένα μόλις αναδειχθεί το ζευγάρι του α’ γύρου και οι συσχετισμοί των δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments