Ελλάδα

Πυροσβεστική: Έχουν γίνει 4.527 διασώσεις ανθρώπων [vid]

Σε 4.527 διασώσεις ανθρώπων έχουν προχωρήσει οι Αρχές από τις 5 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε 4.527 διασώσεις ανθρώπων έχουν προχωρήσει οι Αρχές από τις 5 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως ανέφερε οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κλήθηκαν από τις 5 Σεπτεμβρίου σε 10.653 συμβάντα πανελλαδικά.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι έρευνες διεξάγονται πόρτα πόρτα και αναμένονται να ολοκληρωθούν σύντομα και πως είναι σε εξέλιξη τα επιχειρησιακά σχέδια με την ονομασία «Δάρδανος 2».

Θεσσαλία: Χάθηκαν στη λάσπη 1.000.000 στρέμματα [vid]

Θαμμένη κάτω από τόνους νερού και λάσπης βρίσκεται -και θα παραμείνει για καιρό– μια τεράστια έκταση της μέχρι πρότινος γόνιμης γης του θεσσαλικού κάμπου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τροφοδότη της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί, με συμβολή που συνολικά αγγίζει το 5% του ΑΕΠ. Αλλά και ένα μεγάλο μέρος από τη συγκομιδή της χρονιάς, η οποία ήταν αποθηκευμένη για να προσφερθεί στην κατανάλωση, χάθηκε στους ορμητικούς χειμάρρους που εισέβαλαν στις αποθήκες. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, οι συνέπειές της, δε, εκτιμάται πως θα αποτυπωθούν πολύ σύντομα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Έδινε ζωή

Η Θεσσαλία, που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, συμβάλλει στο ΑΕΠ κατά 5%. Στον κάμπο βρίσκεται το 18% των σιτοκαλλιεργειών της χώρας, το 15,6% των εκτάσεων ζαχαροτεύτλων και το 9,5% των εκτάσεων όλης της χώρας όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά.

Ο κάμπος και η Μαγνησία (ιδιαίτερα η περιοχή του Πηλίου), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «δίνουν» στην κατανάλωση το 43,5% του συνόλου της παραγωγής μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 47,5% του συνόλου παραγωγής σε κάστανα, το 34% του σκληρού σιταριού, το 22% του καλαμποκιού, το 32% της φακής και το 33% των ρεβιθιών. Στα βοσκοτόπια των πλημμυροπαθών περιοχών τρέφονταν το 10,6% των βοοειδών της χώρας, το 9,6% των αμνοεριφίων, το 7,5% των χοίρων και το 10,5% των πουλερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο