People

Ο Adeyemi Ajao, ο πρώτος μαύρος top venture capitalist

Ο Adeyemi Ajao, ο πρώτος μαύρος top venture capitalist

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Carta.com - “The Spanish Facebook”

Το όνομά του φιγουράρει στην ετήσια λίστα του Forbes.

Ο ιδρυτής της Base10, ο πρώτος µαύρος επενδυτής στην ετήσια λίστα του “Forbes” µε τους κορυφαίους venture capitalists, “έχτισε” ένα αποδοτικό χαρτοφυλάκιο στηρίζοντας τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη.

Όταν ο Adeyemi Ajao έµαθε ότι κάποιοι Ισπανοί φοιτητές έφτιαχναν ένα ισπανικό δίκτυο τύπου Facebook στο φηµισµένο τεχνολογικό κέντρο του Πανεπιστηµίου Στάνφορντ, το 2005, σκέφτηκε ότι το δικό του εκκολαπτόµενο κοινωνικό δίκτυο, Tuenti, ήταν καταδικασµένο. Αλλά δεν τα παράτησε, και την επόµενη πενταετία κατάφερε να κάνει χρήστες τούς µισούς κατόχους υπολογιστών στην Ισπανία, πριν το πουλήσει στην Telefοnica έναντι $100 εκατ.

View this post on Instagram

A post shared by Billionaires.Africa (@billionaires.africa)

Την πραγµατική του κλίση, όµως, την ανακάλυψε όταν ήταν πλέον και ο ίδιος φοιτητής στο Στάνφορντ: µεγαλοεπενδυτής τεχνολογίας. Μαζί µε τους συµφοιτητές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο Ajao ίδρυσε τρεις startups: την Identified, που µέσω τεχνητής νοηµοσύνης σάρωνε τα κοινωνικά δίκτυα για ακτιβιστικές δράσεις, την πλατφόρµα εργασίας Jobandtalent και την Cabify, µια λατινοαµερικανική εταιρεία τύπου Uber. Η Identified, στην οποία εστίασε, εξαγοράστηκε από τη Workday το 2014 έναντι περίπου $50 εκατ. (κυρίως σε µετοχές, που αξίζουν πλέον πάνω από $100 εκατ.). Η Jobandtalent και η Cabify (που χρηµατοδότησε µε χρήµατα από την πώληση της Tuenti) αποτιµώνται εκάστη άνω του $1 δισ.

Οι συνεργάτες του, µιλώντας µε άλλους ιδρυτές, χαριτολογούν λέγοντας ότι το επενδυτικό του ταλέντο ξεπερνά τις διευθυντικές του ικανότητες.

Και η πορεία του 40χρονου Ajao ως επενδυτή το επιβεβαιώνει. Ο συνιδρυτής και επικεφαλής της Base10 Partners έκανε το ντεµπούτο του στη φετινή “Λίστα του Μίδα” µε τους κορυφαίους venture capitalists (στο Νο 96) χάρη στις επενδύσεις του στον µεξικανικό “µονόκερο” logistics Nowports, την εταιρεία λογισµικού αποτίµησης Carta (Σαν Φρανσίσκο) και την εταιρεία λογισµικού εστιατορίων Popmenu (Ατλάντα). Το πιο επιτυχηµένο “στοίχηµά” του, όµως, µέχρι σήµερα είναι η Nubank, η ψηφιακή τράπεζα (Σάο Πάολο), που εισήχθη στο χρηµατιστήριο τον Δεκέµβριο του 2021 και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση περίπου $30 δισ.

Η Nubank βοήθησε εννέα επενδυτές, µαζί µε τον Ajao, να µπουν στη “Λίστα του Μίδα” φέτος. Από τους συνολικά επτά πρωτοεµφανιζόµενους στη λίστα (οι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά), ο Ajao ξεχωρίζει. Γιος ενός Νιγηριανού µηχανικού και µιας Ισπανίδας αρχιτέκτονα, ο Ajao πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λάγος, ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη χάρη στη δουλειά του πατέρα του. Ήταν εννέα ετών όταν η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας. Τότε ξεκίνησε για πρώτη φορά να γράφει και κώδικα.

Χάρη στα χρήµατα που απέκτησε από την επιτυχία της Tuenti, ο Ajao κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά και µετά, έκανε περίπου 30 προσωπικές επενδύσεις, µεταξύ άλλων στην κολοµβιανή startup παράδοσης Rappi και στην εταιρεία παράδοσης ειδών παντοπωλείου Instacart. Ο Ajao εντάχθηκε στο δυναµικό της Workday µετά τη συµφωνία πώλησης της Identified, όπου ξεκίνησε έναν επενδυτικό βραχίονα, πριν αποχωρήσει το 2017 για να ιδρύσει την Base10 µαζί µε τον TJ Nahigian.

Η στρατηγική του είναι ιδιαίτερα αποδοτική: επενδύει σε εταιρείες µε όραµα –όπως ο αντίκτυπος της “αυτοµατοποίησης της πραγµατικής οικονοµίας” στις φυσικές αγορές, τα logistics και τα τρόφιµα– και προοπτική, ήτοι µε δυνατότητα εφαρµογής σε αναδυόµενες αγορές, όπως η Λατινική Αµερική. Αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά ο αυξηµένος βαθµός δυσκολίας, σύµφωνα µε τον Ajao, µεταφράζεται σε υψηλότερα κέρδη.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της Nubank, David Vélez, λέει ότι τον έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο της Base10 εστιάζει σε ιδρυτές από σχολές και πανεπιστήµια όπου ιστορικά σπουδάζουν µαύροι – που συνήθως έχουν περιορισµένη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. Όσο για τη Nubank, που θέλει να επεκταθεί µελλοντικά σε Αφρική και Ευρώπη, προσβλέπει στη στήριξη του Ajao. Ωστόσο ο Ajao, που είναι ο πρώτος µαύρος και ένας από τους µόλις πέντε ισπανόφωνους επενδυτές στη “Λίστα του Μίδα 2023”, δεν θέλει η ταυτότητά του να καθορίζει τις επενδύσεις του. Θέλει απλώς η ιστορία του να αποτελέσει παράδειγµα για τους άλλους. “Είµαι φύσει αισιόδοξος”, λέει. “Πιστεύω ότι ο κόσµος κινείται σιγά-σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση”.

“Ψαγμένες” επενδύσεις

Η ιδρύτρια της Acrew Capital, Lauren Kolodny, επιλέγει τις επενδύσεις της βασιζόµενη σε υποθέσεις που προκύπτουν από έρευνες –όπως το ότι οι Millennials προτιµούν την ψηφιακή τραπεζική– κι έτσι επένδυσε στη νεοτράπεζα Chime (αποτίµηση $25 δισ.). Οι επενδύσεις της στον πάροχο λογισµικού µισθοδοσίας Gusto (αποτιµήθηκε πρόσφατα στα $9,6 δισ.) και στην εφαρµογή προϋπολογισµών Divvy (εξαγοράστηκε από το Bill.com έναντι $2,3 δισ. το 2021) βασίζονται στην πεποίθησή της ότι πιο προσιτές υπηρεσίες fintech θα µειώσουν τις οικονοµικές ανισότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments