Policy Briefs

Η Ελλάδα διαψεύδει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ως προς την αναγνώριση

Η Ελλάδα διαψεύδει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ως προς την αναγνώριση

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Kossovo-online.com - The secret connection between Athens and Pristina

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως αυτοτελή κρατική οντότητα, ορατή στη διεθνή σκηνή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κουρτι δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ μέχρι τώρα ήταν μεταξύ των πέντε κρατών μελών της ΕΕ που δεν το αναγνωρίζουν. Ωστόσο, η Αθήνα δήλωσε στη EURACTIV ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη θέση της χώρας για το θέμα.

Μιλώντας στην πολωνική τηλεόραση την Κυριακή, ο Κούρτι δήλωσε το εξής: «Έχουμε εργαστεί σκληρά στη διπλωματική οδό, ώστε να ενταχθούν στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, όμως βρίσκεται κοντά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την κατάσταση του Γραφείου μας στην Αθήνα».

Η Ελλάδα διαθέτει ένα διαπιστευμένο από την UNMIK γραφείο συνδέσμου στην Πρίστινα και το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα, το οποίο αναβαθμίστηκε σε Γραφείο Ενδιαφέροντος το 2021 και μπορεί κανονικά να εκδίδει θεωρήσεις, αν και δεν μπορεί να επιδεικνύει τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου έξω από το γραφείο του. Η Αθήνα αναγνωρίζει επίσης τα διαβατήρια που εκδίδει το Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τη EURACTIV σχετικά με τη δήλωση του Κούρτι, ελληνική κυβερνητική πηγή σχολίασε: «Η ελληνική θέση παρέμεινε αμετάβλητη».

Εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορούν φήμες ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη χώρα που θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Τον περασμένο Μάρτιο, ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε την έκτη του επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι. Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του κράτους εξήρε τη δέσμευση και τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας για την απελευθέρωση της βίζας και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κοσσυφοπεδίου. Η Προεδρία του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε τότε σε δελτίο Τύπου: “Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ελλάδας και ο Πρόεδρος Osmani εξέφρασε την ετοιμότητά του να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις”.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, η Ελληνίδα πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέφθηκε τη Σερβία, δήλωσε ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει. ‘Πάντα υπάρχει πίεση σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά δεν επηρεάζει τη θέση μας.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στη EURACTIV τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ελλάδα ήταν, τα τελευταία χρόνια, ένας από τους «ελαφρύτερους» υποστηρικτές μεταξύ όσων δεν αναγνώριζαν το Κόσοβο.

Πρόσθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο του 2022, αν και υπάρχουν πέντε μέλη που δεν το αναγνωρίζουν. Παρά ταύτα, επανέλαβε την προοπτική της χώρας στην ΕΕ.

«Με την ΕΕ έχουμε υπογράψει τη συμβατική Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, η προοπτική της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχει γίνει πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα γίνουμε μέρος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και πιστεύουμε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ εξυπηρετεί τη χώρα μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments