Policy Briefs

Ολυμπιακοί αγώνες: Οι Ευρωβουλευτές θέλουν ουδέτερη σημαία για τη Ρωσία

Ολυμπιακοί αγώνες: Οι Ευρωβουλευτές θέλουν ουδέτερη σημαία για τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Eurosport.fr - LES ATHLÈTES RUSSES VOIENT LA PORTE S'ENTROUVRIR À UN AN DES JEUX OLYMPIQUES

Με ουδέτερη σημαία θα πρέπει να παρελάσουν Ρωσία και Λευκορωσία.

Σύμφωνα με αναφορά που ξεκίνησε από ομάδα ευρωβουλευτών, η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απαράδεκτη λόγω του ρόλου τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επομένως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) θα πρέπει να τους εμπλέξει υπό ουδέτερο λάβαρο.

Μια ομάδα ευρωβουλευτών ξεκίνησε δημόσια αίτηση για αλλαγή των όρων συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, ως απάντηση στην αδράνεια του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

«Εμείς, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι υποστηρικτές του ηθικού αθλητισμού, απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή […] και σας ζητάμε να λάβετε αποφασιστικά μέτρα σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι» , μπορούμε διαβάστε στο κείμενο που συνοδεύει την αναφορά.  

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή αυτών των αθλητών θα υπονόμευε τις Ολυμπιακές αξίες, τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού όπως ορίζονται στον Ολυμπιακό Χάρτη και θα έβλαπτε τα αποτελέσματα άλλων αθλητών», επισημαίνεται .

Σύμφωνα με τους συντάκτες της αναφοράς, η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και ο εορτασμός των αθλητικών επιτευγμάτων τους δεν μπορούν να γίνουν ανεκτή επειδή οι κυβερνήσεις των χωρών τους ευθύνονται για το θάνατο περισσότερων από 300 Ουκρανών αθλητών και προπονητών καθώς και για πολλά άλλα εγκλήματα του πολέμου.

Ως εκ τούτου, ζητούν από τη ΔΟΕ η συμμετοχή μεμονωμένων αθλητών με διαβατήρια της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της Λευκορωσίας να πραγματοποιείται υπό ουδέτερο πανό ή με την προϋπόθεση να υπογράψουν δήλωση που να εκφράζει κατηγορηματική αντίθεση στην επίθεση κατά της «Ουκρανίας».

Η ομάδα των 39 ευρωβουλευτών, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους ιδρυτές της αναφοράς — Τσέχα ευρωβουλευτή Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP) και Σλοβάκο ευρωβουλευτή Ivan Štefanec (KDH, EPP) — θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη για την αναφορά το συντομότερο όσο το δυνατόν.

Η προθεσμία για την αναφορά είναι η επόμενη σύνοδος της ΔΟΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Οκτωβρίου στη Βομβάη της Ινδίας.

«Αν και ο αθλητισμός υποτίθεται ότι είναι ουδέτερος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πάντα μια υπόθεση κύρους που συνδέεται με την υψηλή πολιτική », είπε η κ. Šojdrová.

«Οι εκπρόσωποι μη δημοκρατικών συστημάτων, [Βλαντιμίρ] Πούτιν και [Αλέξανδρος] Λουκασένκο, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει την επιτυχία των αθλητών τους ως εργαλείο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής προπαγάνδας», πρόσθεσε .

Ενώ η Τσεχική Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει ακόμη σχολιάσει την πρωτοβουλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments