Πολιτική

Κυβέρνηση: Αγώνα σε δύο μέτωπα αυτήν την εβδομάδα

Κυβέρνηση: Αγώνα σε δύο μέτωπα αυτήν την εβδομάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σε Στρασβούργο και σε Θεσσαλονίκη θα επικεντρωθεί η διμέτωπη πάλη της κυβέρνησης.

Σε δύο μέτωπα, σε Στρασβούργο και Θεσσαλονίκη, θα δώσει τον αγώνα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα, έχοντας στο επίκεντρο τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε όλη τη Θεσσαλία, ανατρέποντας κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό και πλάνο ενόψει ΔΕΘ.

Όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, αύριο Τρίτη, θα μεταβεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. “Θα συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή που συνδέεται άμεσα με την κλιματικά κρίση. Απαιτείται η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το επιχειρησιακό κέντρο της Λάρισας, απ’ όπου ανακοινώθηκαν τα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών.

Από τη στιγμή που έγινε μάρτυρας της καταστροφής που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στη συνάντηση των δημάρχων των πληγεισών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημαρχείο Καρδίτσας, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και θα σηκώσει προσωπικά το βάρος για την επίλυση και ανακούφιση των προβλημάτων, μιλώντας σε πρώτο ενικό δεσμεύτηκε ότι θα κινητοποιήσει “ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών – οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί”.

“Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -ζήτημα πόρων” είχε διαβεβαιώσει, και αυτό ακριβώς σπεύδει να εξασφαλίσει αύριο στο Στρασβούργο όπου θα συζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ η οποία σε πρώτη φάση αφορά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενώ έπονται και περαιτέρω ενισχύσεις που θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών αλλά και την ανασυγκρότηση και θωράκιση των πληγέντων περιοχών.

Την Πέμπτη, σε ανάρτησή της στο κοινωνικό δίκτυο “Χ”, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να βοηθήσει όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα.

“Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μετέφερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσουμε την υποστήριξη”, τόνισε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτή η πρώτη “μάχη στην Ευρώπη”, στην οποία ο πρωθυπουργός θα δώσει τον αγώνα για τη μέγιστη δυνατή δέσμευση και υποστήριξη από την ευρωπαϊκή πλευρά στην κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει αύριο η Ελλάδα, θα καθορίσει και την επόμενη μάχη στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο. Με την προγραμματισμένη ομιλία και συνέντευξη Τύπου να αναβάλλεται λόγω της καταστροφής στη Θεσσαλία, αναμένεται ότι το βήμα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα καθυστερήσει μια εβδομάδα, θα αποτυπώσει το αποτέλεσμα της πρώτης επαφής του με την ΕΕ και την “ώθηση” που θα δώσει ή όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν οι Θεσσαλονικείς πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση μαζί με το τελετουργικό των εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ άλλαξαν δυστυχώς λόγω των γεγονότων και οι προτεραιότητες, θέτοντας στην πρώτη γραμμή την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας κυρίως στην πρόληψη και την έγκαιρη επέμβαση σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments