Πολιτική

Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση της ευρωπαϊκής συνδρομής

Κυβέρνηση: Σε αναζήτηση της ευρωπαϊκής συνδρομής

Πηγή Φωτογραφίας: the toc.gr, Στα μέσα της εβδομάδας θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητεί ανοιχτά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά από σχεδόν μιάμιση ώρα διευρυμένων συζητήσεων στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Λάρισας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρώτο κύμα των μέτρων αρωγής για τους πληγέντες από την πρωτοφανή στα χρονικά κακοκαιρία “Ντάνιελ”. Με τη Θεσσαλία να μετράει τις… βαθιές πληγές στους τέσσερις νομούς της και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δυναμώνουν την… πολιτική ηχώ της αυστηρής κριτικής τους προς το “γαλάζιο” οικοσύστημα, κάνοντας λόγο για ανεπάρκειες και διαχειριστικά λάθη, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία θέτουν ως βασικές προτεραιότητες:

-Τις διασώσεις και τους απεγκλωβισμούς.

-Τη στήριξη των χιλιάδων συμπολιτών μας στο θεσσαλικό κάμπο.

-Την αποκατάσταση των καταστροφών σε υποδομές και δίκτυα.

“Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να καλύψουμε τις ανάγκες οικοσκευής και σε δεύτερο χρόνο με εκείνα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η πλημμύρα. Προφανώς, το ίδιο αφορά και τους αγρότες μας”, ανέφερε, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στον Έβρο, πραγματοποιώντας αυτοψία στις περιοχές που βρέθηκαν στη δίνη των πύρινων μετώπων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, την οποία θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του πλάνου αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων ήρθαν, για να αναδείξουν νέες πτυχές κενών και ελλείψεων στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Παρά τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία, η σφοδρότητα των επιπτώσεων, είτε αυτές σχετίζονται με τις πυρκαγιές, είτε με τα καιρικά φαινόμενα…βροντοφωνάζουν για την ανάγκη αλλαγής του πλάνου, αφού πρώτα εντοπιστούν αδυναμίες και διαχειριστικά λάθη. Το κλίμα εντός του κυβερνητικού επιτελείου είναι αναμενόμενα βαρύ.

Στο…αποτύπωμα των πύρινων μετώπων του καλοκαιριού, στο…αποτύπωμα της οικολογικής μαύρης τρύπας που άνοιξαν (κατά κύριο λόγο) σε Ρόδο και Έβρο οι πυρκαγιές, προστίθεται πλέον η κρίση στη θεσσαλική γη, με τις αλλαγές στη στρατηγική δράσης της κρατικής μηχανής να βρίσκονται προ των πυλών, απασχολώντας και αυτές με τη σειρά τους τον κύκλο των συσκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του.

Τα δύο σήματα

Από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, που ακολούθησαν τη σύσκεψη στο κτήριο της περιφέρειας Θεσσαλίας, δύο είναι (κατά κύριο λόγο) οι πτυχές που πρέπει να αναδειχθούν:

-Πτυχή πρώτη, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα κυβερνητικά ραντάρ θα είναι στραμμένα στη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν, με κάθε μέσο και με γρήγορες διαδικασίες. Σήμερα, για παράδειγμα, ανοίγει η ειδική πλατφόρμα της κρατικής αρωγής, με τους κατοίκους, πάντως, των περιοχών που χτυπήθηκαν με πρωτοφανή ένταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα να κάνουν λόγο για βαρύτατα χτυπήματα σε σπίτια, παραγωγές και υποδομές που αφήνουν…πληγές, οι οποίες δύσκολα θα κλείσουν.

-Πτυχή δεύτερη, το πρωθυπουργικό σήμα ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή, έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει και μία τέτοια πρωτοφανή κρίση, αλλά απαιτείται και η ευρωπαϊκή αρωγή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, θα βρεθεί αύριο στο Στρασβούργο, για να συναντήσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας. “Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την πατρίδα μας οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά, μόνος του, το μεγάλο κόστος της επιδιόρθωσης των ζημιών που άφησε πίσω της αυτή η πρωτοφανής κακοκαιρία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τεθούν επί τάπητος οι επιλογές των χρηματοδοτικών εργαλείων, οι οποίες μπορούν να δώσουν απάντηση στο πώς οι Βρυξέλλες μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας. Όπως για παράδειγμα, τα αγροτικά ταμεία, οι πόροι του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Ουσιαστικά, η ελληνική πρωτεύουσα στον κύκλο των ευρωπαϊκών επαφών στο Στρασβούργο αναμένεται να ζητήσει μία επανάληψη (σε μεγαλύτερο εύρος) του “μοντέλου της Σλοβενίας”, το οποίο έθεσαν σε εφαρμογή οι Βρυξέλλες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα της Βαλκανικής. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δηλώσει ότι θα διατεθούν 400 εκατομμύρια ευρώ ως μέσο αρωγής στη Σλοβενία. “Είναι μία υποχρέωση πια της Ευρώπης, στα πλαίσια και της αναθεώρησης των Προϋπολογισμών, να διαθέτει περισσότερους πόρους και για την Πολιτική Προστασία και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές. Η Σλοβενία έλαβε μια όχι ευκαταφρόνητη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμως οι καταστροφές στις υποδομές ήταν πραγματικά πρωτοφανείς, αντίστοιχη στήριξη θα διεκδικήσουμε και εμείς”, είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, στην τελευταία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments