Στις ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξαιτίας της επαφής τους με τα λασπόνερα.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ το βασικό πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες γιατί το νερό έχει έρθει δυνητικά σε επαφή με αποχετεύσεις και έχει μικρόβια.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη γαστρεντερίτιδα μπορεί να πάθει κάποιος μετά από οποιαδήποτε επαφή με το νερό ακόμα και αν το χρησιμοποιήσει για το πλύσιμο των δοντιών και για λόγους υγιεινής ή ακόμα και μετά από επαφή με τα λιμνάζοντα νερά ή τις λάσπες, εφόσον η επαφή γίνει με το στόμα ή τα μάτια.
Απειλούνται από λεπτοσπείρωση
Επίσης, υπάρχει φόβος και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε. Για την ηπατίτιδα Α, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης υπάρχει εμβόλιο, το οποίο λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.
«Ευτυχώς, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα ηπατίτιδας», συμπλήρωσε.
Ακόμα σύμφωνα με τον καθηγητή σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του πνιγμού τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ανακοίνωσε η κυρία Αγαπηδάκη ωστόσο όπως είπε: «Δεν γνωρίζω αν αυτός ο αριθμός είναι πολύ πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή γιατί οι γαστρεντερίτιδες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν».
Οι συμβουλές προς τους κατοίκους
Ακόμα ο κ. Μαγιορκίνης συμβούλεψε τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα. Όπως εξήγησε αν τα νεκρά ζώα είναι μέσα σε νερό και κάποιος κολυμπάει εκεί, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης και γαστρεντερίτιδας αλλά και άλλων νοσημάτων.