Ελλάδα

Θεσσαλία: Στις 2.235 οι διασώσεις και απεγκλωβισμοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις [vid]

Τα ιπτάμενα μέσα που βρίσκονται σε ετοιμότητα

Τους 2.235 έφτασαν οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία.Αναλυτικότερα, συνδράμουν με 445 άτομα, 29 άτομα από τον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής ‘Αμυνας σε 5 ομάδες, 80 πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς και 5 αξιωματικούς Υγειονομικού. Έχουν διαθέσει έως τώρα από χερσαία μέσα 57 μηχανήματα έργου, 70 οχήματα γενικής χρήσης, μια γέφυρα, δέκα γεννήτριες, 71 λέμβους απεγκλωβισμού, δύο ασθενοφόρα και εννέα λεωφορεία.

Από ιπτάμενα μέσα έχουν διατεθεί συνολικά εννέα ελικόπτερα και συγκεκριμένα δύο Chinook, ένα AS 332, ένα S-70, 3 UH-1H, ένα ΑΒ 205 και ένα Β-212.

Από πλωτά μέσα έχουν διατεθεί μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό.

Επίσης, οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει 17.160 λίτρα καύσιμα, 1.140 ράντζα, 1545 κουβέρτες, 400 υποθέματα, δέκα τραπέζια και 42 καρέκλες.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 1.173 άτομα προσωπικού, 19 μηχανήματα έργου, 145 οχήματα γενικής χρήσης και 78 λεωφορεία

Επίσης, σε ετοιμότητα βρίσκονται από ιπτάμενα μέσα ένα αεροσκάφος C-130: δυο ελικόπτερα Chikook, δύο ελικόπτερα ΝΗ-90 και 3 UH-1H, ενώ από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε ετοιμότητα ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς.

Κακοκαιρία Daniel: Καμπανάκι Μαγιορκίνη – Οι κάτοικοι κινδυνεύουν από γαστρεντερίτιδες μέχρι λεπτοσπείρωση

Στις ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξαιτίας της επαφής τους με τα λασπόνερα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ το βασικό πρόβλημα είναι οι γαστρεντερίτιδες γιατί το νερό έχει έρθει δυνητικά σε επαφή με αποχετεύσεις και έχει μικρόβια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη γαστρεντερίτιδα μπορεί να πάθει κάποιος μετά από οποιαδήποτε επαφή με το νερό ακόμα και αν το χρησιμοποιήσει για το πλύσιμο των δοντιών και για λόγους υγιεινής ή ακόμα και μετά από επαφή με τα λιμνάζοντα νερά ή τις λάσπες, εφόσον η επαφή γίνει με το στόμα ή τα μάτια.

Απειλούνται από λεπτοσπείρωση

Επίσης, υπάρχει φόβος και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε. Για την ηπατίτιδα Α, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης υπάρχει εμβόλιο, το οποίο λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

«Ευτυχώς, προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα ηπατίτιδας», συμπλήρωσε.

Ακόμα σύμφωνα με τον καθηγητή σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του πνιγμού τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ανακοίνωσε η κυρία Αγαπηδάκη ωστόσο όπως είπε: «Δεν γνωρίζω αν αυτός ο αριθμός είναι πολύ πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή γιατί οι γαστρεντερίτιδες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο