Γεωπολιτικά

Πώς οι BRICS «αδειάζουν» την G20 – Ο απολογισμός της συνόδου στο Νέο Δελχί

Πώς οι BRICS «αδειάζουν» την G20 – Ο απολογισμός της συνόδου στο Νέο Δελχί

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, Λίγο πριν να βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας κοινής δράσης των χωρών -μελών του βρίσκεται η ομάδα των G20 (η σύνοδος κορυφής του οποίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί), σύμφωνα με την Handelsblatt

Λίγο πριν να βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας κοινής δράσης των χωρών -μελών του βρίσκεται η ομάδα των G20 (η σύνοδος κορυφής του οποίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί), σύμφωνα με την Handelsblatt.

Λίγο πριν να βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας κοινής δράσης των χωρών -μελών του βρίσκεται η ομάδα των G20 (η σύνοδος κορυφής του οποίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί), σύμφωνα με την Handelsblatt. Και αυτό λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των βασικότερων συντελεστών του: Των ΗΠΑ, οι οποίες είναι η επικεφαλής χώρας της “Δύσης” και της Κίνας, η οποία ηγείται των BRICS, (συμμαχία Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής)

Να σημειωθεί πως η οικοδέσποινα της συνόδου κορυφής του G20, Ινδία επέμεινε να συμπεριληφθεί η Ρωσία στην τελική δήλωση. Αυτό έθεσε τη Δύση μπροστά σε μια δυσάρεστη επιλογή: να αφήσει τη σύνοδο κορυφής να αποτύχει, σνομπάρωντας την οικοδέσποινα Ινδία και άλλες χώρες του παγκόσμιου Νότου ή να υπογράψει μια μειωμένη κοινή δήλωση με τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου; Η Δύση επέλεξε την πρώτη επιλογή, για να σώσει την G20 και έτσι εκδόθηκε μία γενικόλογη ανακοίνωση κατά της χρήσης βίας για την κατάληψη εδαφών.

Εκτός από τις διαμάχες για μια δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα περιπλέκουν την πρόοδο χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερο την G20 ως φόρουμ για να εκθέσουν τις διμερείς εντάσεις τους:

– Από τη μια μεριά, η Κίνα έθεσε σε ομηρία την πολιτική για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις της G20 προκειμένου να επιτύχει τη χαλάρωση του εμπάργκο των ΗΠΑ για τα τσιπ. Μπροστά σε τέτοια παιχνίδια, το θεμελιώδες ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η Δύση μπορεί να συνεργαστεί με την Κίνα σε θέματα κλίματος.

– Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ, παρείχαν ανοιχτά καλύτερη χρηματοδότηση στους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της G20, κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο θα ενισχύσει την παγκόσμια αναπτυξιακή πολιτική, αλλά κυρίως θα αποδυνάμωνε τις προσπάθειες της Κίνας για τη διείσδυση της στον «Παγκόσμιο Νότο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments